imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jobb a Gboard, mint a gyári iPhone billentyűzet?


Megtanult magyarul a Google billentyűzete, ráadásul egyből felsőfokú nyelvvizsgát tett. Egy rakat nyelvvel bővült a Gboard, és mostantól nem csak gépelhetünk, hanem diktálhatunk is vele. Na meg persze jöttek új emojik, amik nélkül már nincs is alkalmazásfrissítés így 2017-ben.

Bár a frissítés megjelenésekor nem volt időm alaposan tesztelni, de többen is jeleztétek, hogy írjunk a frissült Gboardról, úgyhogy a hétvégén leváltottam a megszokott iOS billentyűzetet a Google megoldására.

Nem ez volt az első alkalom: korábban is kipróbáltam már a Gboardot, legutóbb például az október végi nagy frissítéskor. Akkor annyira megtetszett az app, hogy hirtelen felindultságból még azt is megfogadtam, hogy ha az akkor még csak coming soon státuszban leledző magyar nyelv támogatása is megérkezik, akkor tartósan váltani fogok. Ez a pillanat a múlt hónap végén jött el, nézzük tehát, hogy mit tud az alkalmazás.

Gboard-1.1-for-iOS-Dark-Theme-space-gray-iPhone-screenshot-001

Minden eddig is meglévő funkciót most nem sorolnék fel, de nagy vonalakban a következőket tudja a Gboard: gépelés közbeni Google keresések, „csúsztatós” gépelés (Glide), beépített GIF-kereső és választható témák. A lista a mostani frissítésnek köszönhetően egészült ki a diktálás lehetőségével, ami, bár lényegesen alapvetőbb funkciónak tűnik, mint a built-in Google keresés, mégsem az. Az Apple ugyanis nem enged hozzáférést a külső billentyűzetfejlesztőknek a diktáláshoz.

A Google persze megtalálta a kiskaput. Ha a diktálásra nyomunk (space gomb hosszan), akkor hirtelen átugrunk abba az alkalmazásba, ahol beállíthatjuk a Gboardot. Itt egy, a Google Now-ra emlékeztető képernyő fogad majd, ahol bediktálhatjuk a kívánt szöveget. Ha végeztünk az alkalmazás beilleszti az átiratot a szövegmezőbe, és már gépelhetünk is tovább. Nem a legszerencsésebb megoldás, de egész jól működik, és még a felismerés is pontos.

pic

Anyanyelvünkkel egyébként maximálisan jól boldogul. Teljesen jól működnek az ajánlások, és a Glide-ra is rá lehet állni egy pillanat alatt. A magyaron kívül a mostani frissítéssel érkezett még a horvát, cseh, dán, holland, finn, görög, lengyel, román, svéd, katalán, maláj, orosz, latin amerikai spanyol és török nyelvek támogatása is. Kevésbé érdekes újítás, hogy megérkeztek a webnézetből ismerős Doodle-ök is, amiket az animált G gomb megnyomásával nézhetünk meg. Az igazi forradalmat pedig az iOS 10 legfrissebb emojikészletének adaptálása hozta el. Hiánypótló.

Mindent egybevetve, igazán kitettek magukért a Google-nél, tényleg az egyik legjobb billentyűzetet szállítják iOS-re. Az egyedüli viszketegségem szimplán a Google-höz kapcsolódó sztereotípiáktól fakad: vajon az app mennyire küldözgeti jobbra-balra a legépelt szöveget? Elvileg semennyire, csak használati statisztikák és a diktálás hanganyaga kerül a Google szervereire. Azt, hogy ebből mennyi igaz, nem tudhatjuk, marad a bizalom.

gboard-2

Ettől függetlenül nálam biztosan marad a Gboard, igaz, csak másodlagos billentyűzetnek. Ha olyan szöveget kell írjak, ahol fontos az ékezetek használta, biztosan ezen keresztül fogom gépelni, egyéb esetben viszont maradnék a gyári minimalista megoldásnál. Szerencsére a váltás nagyon egyszerű: csak meg kell nyomni a space billentyű melletti földgömb-szerű gombot és kész is.

A Gboard ingyenesen letölthető az App Store-ból.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!