imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Jobb félni, mint megijedni – Vészhelyzet – SOS funkció használata


“Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra.” Még mindig jobb ha felkészülsz a lehető legrosszabbra, mégha szerencsés esetben nem is következik be. Az első Vészhelyzet – SOS cikkünkben már bemutattuk nektek a funkciót, de most itt az idő, hogy arról is írjunk kicsit hogyan lehet ezt kivitelezni a gyakorlatban.

Az előző cikkünkben részletesen elemeztük hogyan kell kitölteni az Orvosi Azonosítót a megfelelő információkkal, hogyan lehet megadni vészhelyzet esetén értesítendő kontaktokat, hogyan kezdeményezhetsz automatikus hívást, vagy hívást az oldalsó gombbal, illetve hogyan kapcsolhatod be a visszaszámláláshangot.

Vészhelyzet – SOS funkció használata iPhone-on

Ha te is az iPhone vagy Apple Watch tulajdonosok táborát gazdagítod, valószínűleg már veled is előfordult, hogy véletlenül elindítottad az SOS visszaszámlálást. Előző cikkünkben már megvitattuk hogyan lehet az ilyen jellegű bakikat megelőzni, de erősen ajánljuk, hogy legalább egyszer próbáld ki a hívás elindítását – természetesen mielőtt a hívás valóban megtörténne, megszólal a visszaszámlálás jelzőhang és 3 másodperc áll rendelkezésedre, hogy lefújd az akciót. Azért érdemes kipróbálni a funkciót, mert így legalább megismerheted a folyamatot és tényleges vészhelyzet esetén nem kell kigugliznod a lépéseket.

A Vészhelyzet – SOS funkció kicsit máshogy néz ki az újabb iPhone-ok (iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max és iPhone XR) és a régebbiek esetében (iPhone 7 és régebbi modellek). Apple Watch-nál pedig a a WiFis és cellularos modellek között van különbség.

Vészhelyzet – SOS hívás iPhone 8 és újabb modelleken

Az újabb iPhone-ok alapértelmezett beállítása megköveteli, hogy a funkció aktiválásához az oldalsó és valamelyik hangerőgombot is nyomva tartsd, ha segélyhívást szeretnél kezdeményezni. Ha kényelmesebb, ezt a beállítást módosíthatod – ilyenkor csak az oldalsó gombot kell megnyomnod a hívás kezdeményezéséhez.

A többgombos megoldás (alapértelmezett beállítás)

 • Tartsd lenyomva az oldalsó gombot és valamelyik hangerőgombot az iPhone-odon, ha segélyhívást szeretnél indítani
 • Egészen addig tartsd lenyomva a gombokat, amíg a visszaszámláló meg nem jelenik a képernyőn
 • Ha jobbra húzod a lenti képen látható Vészhelyzet – SOS csúszkát, a hívást azonnal aktiválhatod

Egygombos megoldás

Ha nem szeretnél egyszerre több gomb lenyomásával bíbelődni, az egygombos megoldást is választhatod.

 • Nyisd meg a Beállításokat az iPhone 8 vagy ennél újabb készülékeden
 • Koppints a Vészhelyzet – SOS menüre
 • Kapcsold be a “Hívás az oldalsó gombbal” csúszkát. Ha zöldre vált a csúszka, a beállítást aktiváltad

Amennyiben engedélyezed ezt a beállítást, az oldalsó gombot ötször gyorsan lenyomva segélyhívást tudsz kezdeményezi, mint ahogy a régebbi iPhone-ok esetében is megszokhattuk. Az oldalsó gomb és a hangerőszabályzó gombok lenyomása és nyomva tartása továbbra is működni fog, ha bekapcsolod ezt a funkciót.

Mostantól az oldalsó gomb ötszöri lenyomására a telefonod automatikusan el fogja kezdeni a visszaszámlálást, majd értesíti a segítségnyújtó szerveket.

Vészhelyzet – SOS funkció használata iPhone 7 és régebbi készülékeken

 • Nyomd meg ötször az oldalsó vagy kikapcsoló gombot a telefonodon, lehetőleg gyorsan.
 • Húzd el a Vészhelyzet – SOS csúszkát, vagy várj 3 másodpercet a visszaszámlálás befejeztéig.

Mostantól az oldalsó gomb ötszöri lenyomására a telefonod automatikusan el fogja kezdeni a visszaszámlálást, majd elindítja a hívást. Amennyiben beállítottad ezt a funkciót, a vészhelyzet esetén értesítendő kontaktjaid is kapnak majd üzenetet.

Vészhelyzet – SOS hívás befejezése

Ha véletlenül indítottad el a visszaszámlálást, könnyedén lefújhatod az akciót. iPhone 8 és újabb készülékeken engedd el az oldaló és hangerőszabályzó gombokat. iPhone 7 és régebbi modelleken nyomd meg a Befejezés, majd a Hívás befejezése gombot.

Amennyiben nem sikerült befejezni a hívást a visszaszámlálás alatt és véletlenül felhívtad a mentőket, szintén megszakíthatod a hívást a Befejezés gombra koppintva. Ekkor megjelenik egy ablak, ahol megerősítheted, hogy tényleg be szeretnéd fejezni a hívást.

Az Egészség alkalmazásban előre megadott, vészhelyzetkor értesítendő kontaktok esetén azt is megkérdezi a rendszer, hogy a számukra küldött értesíteseket is vissza szeretnéd-e vonni.

Vészhelyzet – SOS hívás indítása Apple Watchon

Cellularos vagy WiFis Apple Watch-on is könnyedén indíthatsz segélyhívásokat. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a WiFis modellek esetében a csatlakoztatott iPhone-nak is a közelben kell lennie. Ha ez nem sikerül, az órát egy ismert WiFi-hez kell csatalkoztatnod és be kell állítanod a WiFi hívást. Cellularos modellek esetében válaszd a cellularos csatlakozást. Nézzük hogy zajlik a folyamat:

 • Tartsd lenyomva az oldalsó gombot amíg a Vészhelyzet SOS csúszka meg nem jelenik
 • Tartsd lenyomva a gombot a visszaszámlálás megkezdtéig. Ezt a Vészhelyzet SOS csúszka elhúzásával is elindíthatod
 • A visszaszámlálás befejeztével a készülék azonnal értesíti a mentőket

A segélyhívás befejeztével az Apple Watch értesítést fog küldeni a beállított kontaktjaidnak a jelenlegi tartózkodási helyedről és az SOS hívásról is. Természetesen itt is van lehetőség a folyamat megszakítására. Ha a helymeghatározás ki van kapcsolva a készüléken, a hívás erejéig automatikusan bekapcsolja a rendszer.

Hívás befejezése

Ha véletlenül indítottad el a visszaszámlálást, engedd el az oldalsó gombot. Ha a segélyhívást indítottad el véletlenül, nyomj határozottan a képernyőre, majd kopp a Hívás befejezése opcióra.

Ennyi az egész. Őszintén reméljük, hogy egyikőtöknek sem kell majd használnia a funkciót a jövőben, de azért nem árt ha tisztában vagytok vele.

Neked van bármilyen különleges trükköd vagy tipped vészhelyzet esetére?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!