imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jöhet a hajlítható üveg?!


Nem kis feladatot kell megoldania az Apple beszállítójának, hogy piacra dobhassanak egy üveg előlapos hajlítható iPhone-t. Vajon reális cél lehet 2020?

Nem igazán kérdés az okostelefonok kapcsán, hogy a legjobb kijelzők üvegből készülnek. A tapintás, az időtállás, a mikrokarcok elleni védelem mind-mind emellett szól. Az iPhone-okban található Gorilla Glass remek megoldás, amin nem kéne radikálisan változtatni, ha kizárólag fix hardverekben gondolkodnánk a jövőben. Az üveg meglepően hajlékony tud lenni, azonban a hajlítható kijelzők igényeit a mostani üveg technológiák nem tudják kiszolgálni.

Ezt minden szereplő úgy hidalta át, hogy a prototípusokba valamilyen polimer előlapot használ. Nem tudjuk, hogy ezek hogyan fogják bírni a harcot a mikrokarcok ellen, de az nem jó előjel, hogy nem minden esetben vehették egyáltalán az újságírók kézbe az eszközöket (ennek lehet persze szoftveres hiányosság is az oka, nehogy véletlenül rossz helyre koppintson valaki). Az viszont biztos, hogy a műanyag, legyen szó bármilyen formájáról, nem tudja hosszú távon stabilan tartani szerkezetét: a hajlítgatások révén idővel kicsit megnyúlik, ráncosodni kezd.

Ezért dolgozik gőzerővel az üveges megoldáson a Corning. Az iPhone-okba és iPadekbe a Google Glass-t szállító vállalat, amibe az Apple is fektetett 200 millió dollárt. Ezt már régóta tudjuk, azonban a Wired most megszólaltatta a vállalat vezetőjét is a témában.

Az üveges megoldás esetében a fizika törvényeivel kell harcolnunk. A kis hajlítási sugár miatt egyre vékonyabbra és vékonyabbra szeretnéd tervezni, miközben túl kell élnie egy leejtést és ellenállnia a sérüléseknek.

Azt akarjuk most elérni, ami a technikai kihívást jelenti, hogy megtartsuk a 3-5 miliméteres hajlítási sugarat és közben erősítsük az üveg ellenállási képességeit. Ezen az úton járunk.

A konkrét cél az, hogy egy olyan 0,1mm vastag kijelzőt hozzanak létre, aminek a hajlítási sugara az említett 3 és 5mm közötti. Ezzel lehetővé válna egy olyan külső kijelzős hajlítható iPhone, ami mindössze legfeljebb 1 centi vastag (6 és 10mm közötti). Az iPhone Xs 7,7mm vastag, így ez egy kifejezetten használható méretű és strapabíró eszköz lehetne.

A Corning egyébként a Gorilla Glass mellett rendelkezik egy Willow Glass névre keresztelt termékkel is. Ez olyan üveg, amit akár hengerbe is fel tudunk tekerni. Ami szuper lenne a következő generációs telefonokhoz vagy akár órákhoz is, azonban van egy nagy hátránya: különböző sós oldatokkal érik el a hajlékonyságát. Ezeket viszont nagyon nem szeretik azok az érintőképernyőkbe épített tranzisztorok.

Szóval a képlet egyszerű: meg kell oldaniuk a két technológia ötvözését. Ami viszont hozzá nem értőként kifejezetten nehéz és időigényes feladatnak ígérkezik. Pedig ha a piac jól reagál a versenytársak termékeire, az Apple vezetőségén nagy lesz a nyomás, hogy ők is előrukkoljanak valamivel.

Szerinted sikerül összehozniuk a hajlítható üveges kijelzőt 2020-ig? Vagy törődjünk inkább bele, hogy csak műanyaggal megoldható a hajlítható karóra?

Forrás: Wired

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!