imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jöhet az eddigi legolcsóbb Apple hardver?


A Netflix aranykorának vége, egy csokornyi előfizetés kell majd a mozivilág teljes kínálatához. Miért pont az Apple maradna ki az exkluzív fimes szolgáltatásokat nyújtó mammutvállalatok sorából?

Az egyértelműen látszik, hogy véget ért a Netflix fantasztikus (ámde túl rövid ideig tartó) aranykora streaming szolgáltatóként. A már megannyiszor megújuló vállalat felhasználóinak elég volt egyetlen, két mozijegynél olcsóbb havi előfizetést fizetniük, és el voltak árasztva a világ legjobb, a neten elérhető tartalmaival. Igen, ott volt a Hulu meg az Amazon, ami Európaiként elérhetetlen, meg azért legalább a sárkányok miatt egyre fontosabb lett az HBO GO is.

Azonban alapjaiban fogja megváltoztatni a rendszert, amikor a Disney hiper-mega-gigaóriás, ami gyakorlatilag a legnagyobb filmes franchise-ok java részének tulajdonosa, elindul majd a saját szolgáltatásával.

Tarolni fog, ez ellen pedig elkezdtek védekezni az egyetlen lehetséges módszerrel a kisebb szereplők: saját tartalmakat gyártanak. Nem szégyell még a Netflix sem milliárdokat önteni egy tonna exkluzív megjelenésbe, annak reményében, hogy a sok közepesnél kicsit jobb alkotás közül kiemelkedik majd 1-2 igazi gyöngyszem.

És ennek mi, fogyasztók fogjuk meginni a levét: a sok exkluzív tartalom miatt a legjobb alkotásokra kíváncsiak kénytelenek lesznek majd (legalább) 4-5 különböző szolgáltatásra feliratkozni, összességében már nem kevés pénzért.

És ha ekkora összegről van szó, jöhet is a képbe Tim Cook és az AAPL. Az Apple jelenlegi vezérének legalább a top 3 prioritásában biztosan szerepel, hogy a pénzügyi mutatók szépek legyenek (megjegyzem, ezt elmondhatjuk az összes profitorientált cégvezetőről). Márpedig ami a legjobban növekvő és legstabilabb bevételt hozza az Apple számára, az a szolgáltatások:

Ezek alapján pedig nem lenne meglepő, ha az Apple előbb rukkolna elő saját, végtelen pénztárcával támogatott filmes szolgáltatással, mint önvezető autóval, AR szemüveggel vagy az SE 2-vel. És itt jön a gond.

Ugyanis egy ilyen szolgáltatáshoz, hogy megfelelő (Apple szinten ez több mint 40%-os) profitrátával dolgozzon, sokkal több előfizető kell, mint az Apple Musichoz, ami “csupán” az iPhone és Mac tulajdonosoknak eladható. Az biztosra vehető, hogy amennyiben (sok forrás szerint amikor) elindul az Apple mozis szolgáltatása, az ugyanúgy csak és kizárólag a saját operációs rendszerein és készülékein lesz elérhető, mint bármi más (az iTunes Windowson nem jó ellenpélda, az egy… hagyjuk).

A belépési korlát nagyon magas: a legolcsób megoldás jelenleg az Apple TV, ami 52 900 forintos listaáron nem éppen mondható filléres kiadásnak. Ezért, ha szeretnék tényleg széles körben elérhetővé tenni a tévés (és talán zenei, ha egyben árulják majd) szolgáltatásukat, akkor szükség van egy olyan, Raspberry Pi áron futó kütyüre, mint amilyen jelenleg a piacon az Amazon Fire Stick vagy a Chromecast, amik mellesleg rendkívül népszerű termékek a USA eladási listáiban. Oké, Apple árazás, de akkor is, mondjuk 20 ezer forint alatt (az saccra 39 dolláros felirat a Keynote-on).

Most egyre inkább úgy tűnik, hogy jön majd az új szolgáltatás, és valószínűleg a nagy bejelentésekre nem is kell már túl sokáig várni. Az biztos, hogy mi minden ezzel kapcsolatos hírt figyelni fogunk, és beszámolunk róla időben, mert egy igazán nagy dobásról beszélhetünk, amit lehetetlen lesz titokban tartani. És közben elmorzsolunk pár könnycseppet, hogy milyen jó volt, amikor elég volt egy Netflix mindenre.

Forrás: Macrumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!