imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Jöhet egy kis karaoke? Az iOS 13-nak hála a zsebünkben lapul!


Alig jött ki az iOS 13, máris a 13.1-et várja mindenki. Jogosan persze hisz érkezik pár olyan funkció, melyet a 13 még nem kapott meg. Én meg addig is bemutatom, mi a Zene alkalmazás legnagyobb újítása!

Én az Apple saját alkalmazásait kifejezetten szeretem, és igyekszem a lehető leginkább ezeket használni. Nincs Gmail appom, a térképek között szintén a gyári a preferált (vezetéshez néha benyomom a Waze-t), és zenehallgatás terén se csábultam el, nincs Spotify vagy egyéb más szolgáltató.

Épp ezért nagyon megörültem, mikor megtudtam, hogy ez az alkalmazás is változik, ráadásul egy olyan funkcióval, melyet régóta vártam. És ennél jobban nem is szeretném felvezetni a témát, hisz az újdonságért kattintottál, nem a körítésért, szóval nézzük!

Élő dalszöveg a zenék alatt

Új ikonok itt, ráncfelvarrás ott, de mégis kit érdekel mindez, ha végre élőben érkezik elénk az éppen hallgatott dalszöveg? Sőt, valójában 0,5-1 másodperccel előbb, mint egy karaoke gépen, hogy pontosan tudjuk majd, melyik sor következik.

És ez a megvalósítás! Engem az iOS 13 apró finomságai is megvettek kilóra, de ez a felület brutális lett, az első alkalommal, mikor teszteltem, 5 órán keresztül ment így a telefon, feloldott képernyőn, dalszöveggel. Aztán lemerült. Finoman pulzáló, a borítóhoz passzoló színű háttér, rajta pedig szürkésfehér szöveggel jön elénk az aktuálisan éneklendő szöveg.

Egyszerre 3-5 részletet láthatunk, hosszúságtól függően, és persze szépen magától kűszik felfelé az egész, ahogy haladunk előre a zenében. Sőt, amit elsőre talán észre sem vennénk, de a dalszövegben is lehet görgetni. Azaz bármelyik sorhoz odalapozhatsz, a dal pedig egyből leköveti az ugrást, és folytatódik minden tovább.

Hol találom?

A funkció előhozása nem túl nehéz feladat: indítsd el a kedvenc előadód egyik slágerét, majd a bal alsó sarokban lévő szövegbuborékra, benne két idézőjellel. Ezután az ablak felugrik, a szöveg pedig magától a helyére csúszik, akkor is, ha épp a zene felénél jársz.

Fontos, hogy a lehetőség csak előfizetés után működik, a külső forrásból feltöltött zenék esetében nem fogja felismerni a rendszer a dalszöveget. A telefonomon lévő külföldi zeneszámoknál egyébként 95%-ban működött ez a funkció, a többi esetében, valamint sok magyar dalnál még nincs meg ez az újítás, ilyenkor az iOS 12-ben megszokott módon, csak statikusan látjuk a szöveget. Reméljük ezeket hamarosan frissítik.

Egyedüli hátránya, hogy internet nélkül egyelőre nem elérhető a funkció, így ezek szerint a dalszöveg nem töltődik le a zeneszámmal együtt. Talán később ez is módosításra kerül.

Ha esetleg még nincs fent az iOS 13, itt nézheted meg, milyen új funkciók várnak.

Melyik lesz az első dal, amit elénekelsz a haverokkal?

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!