imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jöhetne a zöldebb csomagolás is az Apple-nél


A vállalat a héten elérte, hogy teljes egészében megújuló energiából szolgáltassa minden egységének a működéshez szükséges áramot. A zöld elektromosság mellett azonban akad még egy terület, ahol környezettudatosabban léphetne fel az Apple, ez pedig a csomagolás.

Az elmúlt évek során számtalan alakalommal tett tanúbizonyságot arról a cég, hogy mennyire fontos számukra a környezetbarát működés. A tegnapi bejelentésből kiderült, hogy az egész világot átölelő hálózatuk végre elérte, hogy a 100%-ban megújuló energiával működjön minden egysége, ideértve az óriási Apple Park kampuszát is.

Azonban zöldnek lenni nem csak abban merül ki, hogy mennyi megújuló energiaforrást használ az ember. Minden megtesznek azért, hogy ökolábnyomukat a lehető lekisebbre csökkentsék és készülékeik gyártásakor is maximális környezettudatosságra törekedjenek, nem is véletlenül nyerték már el korábban is a legzöldebb cégnek járó megtisztelő címet.

Lisa Jackson, az cég környezetvédelmi, politikai és társadalmi kezdeményezésekért felelős alelnöke még a tavalyi év során azt nyilatkozta, hogy az Apple tervei szerint a termékeket is egy zárt körforgásban állítaná elő a jövőben. Ami nagyon menő. Természetesen már most is vannak olyan komponensek, amik ilyen módon készülnek, de az, hogy egy egész iPhone az utolsó csavarig újrahasznosított anyagokból származik, igencsak zöld megoldásnak tűnik.

Ez mind szép és jó, de mi van a csomagolással? “Mi lenne?” – tehetjük fel a kérdést, teljesen jogosan. Hiszen az iPhone-ok, Macek és szinte minden Apple termék csomagolása már-már ikonikussá vált és maximalizmusra való törekvés természetesen már a Steve Jobs érában elkezdődött.

Maga Jony Ive is valószínűleg a vállaltnál eltöltött évei alatt egészen sok időt fordított arra, hogy a készülékek csomagolása olyan legyen, amilyen ma. Hogy jó munkát végzett-e? Hát, mondjuk az új Mac illatú gyertya, mint olyan magáért beszél ebben a kérdésben, illetve az rítus is, amivel egyesek – mi a szerkesztőségben is – bontogatják az újonnan megvásárolt termékeket.

De a csomagolás kérdéskörnek van egy másik aspektusa is a lenyűgöző design mellett. Ez pedig a környezettudatosság. Az elmúlt évek során a vállalat számos lépést tett azért, hogy a dobozok, melyekben termékeik megérkeznek a boltok polcaira minél kevesebb műanyagot tartalmazzanak. Az iPhone-t a dobozon belül helyén tartó tálca műanyag helyett már bambusznád rostokból és kipréselt cukornád maradványokból készült, ami mind-mind hulladék.

Emellett a dobozban található papírok is egyre több újrahasznosított alapanyagot tartalmaznak. Ami pedig nem az, azt igyekeznek minél inkább felelősségteljesen kitermelt forrásokból pótolni.

Amikor csak tudunk újrahasznosított papírt használunk. Sőt, a 2016-os pénzügyi évben több mint 60%-a a csomagolási folyamat során elhasznált papíroknak újrahasznosított fa rostokból készült.

Az újrahasznosítás mellett egy másik fontos alapelv, hogy ahol lehet csökkentsék a felhasznált anyagok mennyiségét, igaz ez a dobozolásra is. Nem is véletlen, hogy drasztikusan lecsapták mind a dobozok méretét, mind pedig a felhasznált anyagok mennyiségét. Jelenleg egy 21,5”-es iMac csomagolásához 53%-kal kevesebb anyag szükséges, mint amennyit használtak a régi 15”-es eszközök csomagolásakor, így az egész pakk 35%-kal könnyebb is lett.

Természetesen a csomagolás hasznossága és a környezettudatosság nem mehet a szépség és praktikum rovására. Mindannyian ismerjük az érzést, ami elfog, amikor lehúzzuk a fóliát az új iPhone kijelzőjéről vagy ki hevesebben, ki pedig óvatosabban, de megszabadítja egy új MacBook dobozát a csomagolóanyagtól.

Ti mit gondoltok a dologról, következő lépésként jöhet az újabb csomagolás?

Forrás: 9to5Mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!