imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Jöhetnek a harmadik féltől származó alapértelmezett appok?


Friss értesülések szerint az Apple-nél azt mérlegelik, hogy engedélyezik a külsős fejlesztésű alkalmazások alapértelmezett beállítását néhány saját megoldás helyett az iOS-ben.

Az Apple-hírek világában az egyik legjobban értesült elemző a Bloombergnek dolgozó Mark Gurman, így általában érdemes odafigyelni arra, amit mond. Nemrég publikált jelentésében most éppen arról ír, hogy forrásai szerint az Apple-nél azon gondolkodnak, hogy engedélyezik az iOS-felhasználóknak az alapértelmezett Safari böngésző és a Mail email-kliens lecserélését harmadik féltől származó appokra.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy nem lenne kötelező az Apple megoldásait használni, s akinek úgy tartja kedve, az szabadon beállíthatná akár a Google Chrome-ot, a Firefoxot, a Gmailt, vagy az Outlookot is a cupertinóiak appjai helyett. Jelenleg ugyanis hiába tölthetjük le ezeket, alapértelmezettként csak a Safari és a Mail használható (az üzenetben kapott linkek pl. mindenképp az Apple-féle böngészőben nyílnak meg, az email-címekre nyomva pedig mindig a Mail ugrik fel).

Gurman névtelen forrásai szerint azonban nem csak az iOS az egyetlen, ahol eljöhet a szabadság: a cupertinóiak elvileg a HomePod „liberalizálását” is latolgatják. Az otthoni asszisztensen a külsős zene-streaming platformok kerülhetnek helyzetbe, például az Apple Music fő riválisának számító Spotify. Ennek a használata jelenleg ugyanis csak az AirPlay segítségével lehetséges az eszközön. A Bloomberg elemzőjének értesülései alapján az sem elképzelhetetlen, hogy a szolgáltatás akár az iOS 14-ben is beállítható lesz alapértelmezettként.

A kérdés azért lehet most aktuális, mert a céget egyre gyakrabban érik olyan vádak, hogy a saját platformján aránytalan előnyhöz juttatja a szolgáltatásait. Tavaly például az USA Képviselőházának meghallgatásán kellett kérdésekre válaszolniuk a témával kapcsolatban. Nem az Apple az első ebben a cipőben, korábban a Microsoftot is versenyjogi eljárás alá vonták az Internet Explorer miatt, mely azzal végződött, hogy kénytelenek voltak több böngészőt is előre telepíteni a Windowshoz.

A gyári appok alakulása 2007 óta a Bloomberg táblázatán.

Az biztos, hogy az Apple 2007 óta alaposan rágyúrt a saját alkalmazásokra, melyekből napjainkban már 38-at telepítenek előre az iPhone-okon és az iPadeken. Gurman Twitterén még egy táblázatot is közölt, melyen remekül követhető az appok listájának évenkénti változása. A témával kapcsolatban a legzajosabb botrány talán akkor volt, amikor az iOS 6-ban lecserélték az alapértelmezett Google Mapsot a Térképek első változatára. Ez olyan rosszul sült el, hogy a projektért felelős Scott Forstallnak távoznia kellett a cégtől, pedig addig éveken át ő volt az Apple mobil operációs rendszerének teljhatalmú menedzsere.

Mi mindenesetre meghagyjuk a jogászoknak annak a kibogozását, hogy a saját appok helyzetbe hozásával az Apple tényleg túl nagy előnyhöz juttatja-e magát. Arra viszont kíváncsiak lennénk, hogy ti mit gondoltok a harmadik féltől származó alkalmazások alapértelmezéséről, így ismét tartunk egy szavazást.

Forrás: Bloomberg

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!