imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jöhetnek a Lightning-csatlakozós fejhallgatók


A WWDC folyamán az Apple csendben frissítette az MFi (Made for iPod/iPhone/iPad) program specifikációit. Mostantól a gyártók a hagyományos 3,5 mm-es csatlakozó helyett Lightning-csatlakozós fül- és fejhallgatókat is készíthetnek.

Ez a funkció egyelőre nem érhető el a készülékekben, de hamarosan érkezhet egy frissítés iOS 7-hez, és természetesen az iOS 8 is támogatni fogja az új szabványt. A Lightning-csatlakozón keresztül 48 kHz-es veszteségmentesen tömörített sztereó zenét továbbíthatunk a fejhallgatóra, az pedig 48 kHz-es mono hangot küldhet visszafelé (ez a mikrofonhoz jó). Természetesen a megszokott távirányító-funkciók is elérhetők lesznek, úgy mint a hangerőszabályzás, a lejátszás elindítása és megállítása, illetve a dalok közti léptetés.

Ezen kívül tápellátást is biztosíthat a Lightning-csatlakozó, akár mindkét irányba. Tehát például készülhetnek olyan aktív zajszűrős fejhallgatók, amiknek nincs beépített akkumulátoruk, hanem az iPhone akksiját használják a működéshez. Visszafelé pedig a fejhallgató töltheti a telefonunkat, bár gyanítom, hogy ez nem lesz túl elterjedt funkció, senki nem akar nehéz külső akksikkal a fején mászkálni.

Beats SOLO2

A Lightning természetesen egy csomó okos megoldásra is lehetőséget ad. A gyártók tehetnek olyan gombokat vagy kezelőszerveket a kábelre vagy fejhallgatóra, amik alkalmazásokat vezérelnek, például a gyártó saját alkalmazását. Ezen kívül a fejhallgató el is indíthat egy konkrét alkalmazást amikor csatlakoztatjuk a telefonunkhoz.

Korábban írtunk már erről a hírről, úgy tűnik, nem volt kacsa. Az Apple által fejlesztett új, Lightning csatlakozós in-ear fülhallgatót (amiről szintén szóltak pletykák) azonban nem mutatták be a WWDC-n, lehet, hogy erre az iPhone 6-ig várnunk kell (ha egyáltalán lesz ilyen). Egyébként ehhez a technológiához jól jön az Apple-nek a Beats felvásárlása, simán lehet, hogy az első Lightning-csatlakozós okos fejhallgatók Beats modellek lesznek.

Forrás: 9to5Mac. Képek: Beats.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!