imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jöhetnek a sokszínű emojik


Mostanában nem teljesen felhőtlen a viszony a két techóriás, az Apple és a Google között, de továbbra is vannak dolgok, amikben egyetért a két cég. Most az Unicode-szabvány módosításához fogott össze két munkatársuk, azon belül is új típusú emojikat szeretnének létrehozni.

Az emoji karakterek egyébként az Unicode-szabvány részei, vagyis mára már teljesen szabványos és elfogadott „betűknek” tekinthetjük őket, amiket a modern eszközök nagy része támogat. Az eredeti japán ötletgazdák nem gondoltak azonban az emberiség sokszínűségére amikor megalkották az apró képecskéket, így a bőrszínek különböző árnyalatait kifelejtették az emojikból.

Az 51-es számú beterjesztést az Apple részéről Peter Edberg jegyzi, a Google-t pedig az a Mark Davis képviseli, aki egyben az Unicode Consortium elnöke is. A szabványmódosítási indítványban arról írnak, hogy világszerte sok ember szeretné, ha az emojik sokszínűbbé válnának, amivel tükröznék az emberiség változatosságát, különös tekintettel a bőrszínre. Az Unicode emoji karaktereknek általánosnak kell lenniük, ehhez képest most az eredeti japán karakterek világos bőrszínű alakjait követik.

A 8.0-ás Unicode verzió 5 módosító elemet vezet be, melyek segítségével a bőrszín tónusát lehet meghatározni az embereket ábrázoló emoji karakterek esetében. A karakterek a Fitzpatrick-skála hat bőrtónusát használják, mely egy széles körben elismert szabványnak számít a bőrgyógyászatban. A pontos árnyalatok változóak lehetnek a különböző implementációkban.

A módosítóelemeket úgy tervezték meg, hogy azokon a rendszereken is használhatóak lesznek, amik még nem támogatják majd a legújabb szabványt, ekkor egyszerűen egy színkártya kerül az eredeti emoji mögé, ezzel jelezve az információt közlő fél szándékát. A módosítások fekete-fehér módban is látszódnak majd. Ha egy módosítható karakter mögé tesszük a színkártyát, akkor  a megoldást támogató rendszereken egy más bőrszínű emoji fog megjelenni:

Emoji

Ha pedig az emojit nem követi a bőrszínt módosító színkártya, akkor egy az emberi bőrszíntől elütő, például élénksárga vagy narancssárga színben megjelenő karaktert kell szerepeltetni – tipikusan azt a színt, amit amúgy a smiley-khoz használ az adott rendszer. Azokon a képeken, melyen több ember szerepel egyszerre, csak együttesen lehet állítani majd a bőrszínt. Az indítványban az Apple és a Google szakembere azt javasolja, hogy ha ez nem megfelelő a mondandónk kifejezéséhez, akkor a már most bevált módszer szerint két emojit használjunk, melyeket „együtt kell olvasni”. A szabványmódosítási indítvány alapján 33 karaktert érint kötelezően a változás:

Emoji118 további esetben pedig opcionális lesz:

Emoji

A listán nem szereplő karakterek esetében egyszerűen a szimbólum mellett jelenik majd meg a módosító színkártya. A dokumentum készítői felhívják a figyelmet, hogy ez a lista még a szabvány bevezetéséig módosulhat. Mivel ez egy első vázlat, valószínűleg még sok víznek kell lefolynia a Dunán ahhoz, hogy használhassuk ezeket a típusú emojikat. Addig is, a két ötletgazda arra is javaslatot ad, hogy leegyszerűsítsék a bevitelt a telefonok érintőkijelzőjén. Szerintük ugyanis, ha hosszan nyomva tartunk majd egy emojit, akkor felugorhatnának a variációk, az ékezetes karakterekhez hasonlóan. Az indítvány vonatkozó pontját pedig az alábbi sorokkal zárják:

Természetesen sok más különbség is van az emberek megjelenésében a bőrszín mellett: különböző hajstílusok és -színek, szemüveg használata, változatos arcszőrzet, különböző testalkatok, fejfedők, és így tovább. Az már az Unicode hatáskörén kívülre esik, hogy olyan mechanizmust találjon, mely figyelembe veszi az emberi megjelenés minden olyan aspektusát, amit az emoji-felhasználók esetleg jelezni szeretnének. A legjobb megközelítés ebben az esetben […] a beágyazott képek használata lehet.

Ha még nem használtad az emojikat az iPhone-odon, de szívesen elkezdenéd őket küldözgetni boldog-boldogtalannak, írtunk arról, hogyan kapcsolhatod be az emoji-billentyűzetet iOS alatt. Ezen kívül teszteltük már az Emoji++ iOS 8-billentyűzetet is.

Forrás: Unicode Consortium via The Verge.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!