imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

John Dvorak az iPhone 6-ról és az Apple Watch-ról


A tech-újságírás sem egészen pártatlan. Természetesen léteznek egy-egy konkrét céggel vagy rendszerrel foglalkozó magazinok és blogok – mint az iMagazin is –, de a nagyobb, több témát felölelő újságokról vagy szerzőkről is sokszor tudhatjuk, hogy „részrehajlóak” egy irányba.

Például, Walt Mossberg – aki jelenleg a Re/code főszerkesztője – kifejezetten kedveli az Apple-t, sőt, nagyon jó viszonyt ápolt magával Steve Jobs-szal is. John Gruber is kiemelten foglalkozik az Apple-lel, szereti is a céget. Ellenpéldának pedig itt van John Dvorak, aki általában meglehetősen kritikus hangot üt meg az Apple termékeivel és újdonságaival kapcsolatban.

John C. Dvorak több mint 30 éve dolgozik a technológiai hírek piacán. Mindig szívesen és érdeklődve olvasom Dvorak írásait ha az Apple egy új termékkategóriát mutat be. Hogy miért? Nézzünk pár példát. 2010-ben ezt írta az iPad bemutatásakor:

A táblagéppiac az évek során csak egy szűk réteg számára maradt fent. Azt várták az Apple-től, hogy majd valamilyen új szemléletmóddal megváltoztatják ezt. Hát, a látottak alapján ez nem fog változást hozni.

Azóta jópár millió darab kelt el az iPadből és a hozzá hasonló táblagépekből, a netbookokat pedig gyakorlatilag teljesen megölte az Apple az iPaddel. 2007-ben, az iPhone megjelenésekor ezen a véleményen volt:

Nézem ezt a valamit, és arra gondolok, hogy teljesen szembemegy azzal, ami miatt az emberek szeretik a mai telefonokat, ami pedig nem más, mint az apró billentyűzetek. A Samsung BlackJack és persze BlackBerry és a Palm élen járnak ezen a téren. Szerintem az Apple is tévedhet, márpedig ez egy tévedés.

Kép forrása: BusinessInsider.
Kép forrása: BusinessInsider.

Ezt nem is kommentálnám bővebben, tudjuk mi történt azóta az okostelefonok piacán, amióta megjelent az iPhone, mindenki hatalmas kijelzős, billentyűzet nélküli telefonokat kezdett gyártani. A BlackBerry haldoklik, a Palm halott, a Samsung pedig… tudjuk mit csinál. Az iPodról és az iTunesról ezt írta 2004-ben:

Veszélyes az Apple számára, hogy a számítógépek felől egyre inkább a szórakoztatóelektronika felé mozdulnak el. Az pedig különösen veszélyes, hogy a cég szerint az MP3-lejátszók jelentik a jövőt. […] Sőt, Phil Schiller azt mondta az iPodra, hogy ez egy ököszisztéma! Nehezen veszi be a gyomrom ezt az ostobaságot.

Ebben a legviccesebb az, hogy amíg Dvorak nem írta meg ezt a cikket, valóban nem voltak kiemelkedők az iPod-eladások, viszont nézzük csak meg az alábbi diagramot és a 2004-es év után történteket. A fent idézett cikk egyébként 2004 szeptemberében jelent meg:

iPod-eladások
Forrás: Wikipedia.

Az iPod-eladások tehát John Dvorak lesújtó véleménye után megduplázódtak. Mivel régi motoros a témában, olvashatunk tőle egészen korai cikkeket is. 1984-ben megjelent Steve Jobs régóta dédelgetett álma, a Macintosh. Természetesen Dvorak is találkozott a termékkel és ezt írta róla:

A Macintosh egy kísérleti mutatóeszközt használ, amit „egérnek” hívnak. Semmiféle bizonyítékot nem látok arra, hogy az emberek ilyesmit akarnának használni.

A fentiek után, gondolom már egyértelmű, miért is voltam kíváncsi arra, hogy vajon mit mond John Dvorak az iPhone 6-ról, de főleg az Apple Watch-ról. Amint az látható, érdemes figyelni az Apple-lel kapcsolatos jóslatait, mert általában pont az ellenkezője következik be annak, mint amit Dvorak remél.

A PCMagon megjelent cikkét az Apple élő közvetítésének ostorozásával kezdi, valljuk be, itt jogos a kritikája. Ezután gyorsan összefoglalja az iPhone 6 olyan újításait, mint a Wi-Fi-hívások, VoLTE és a barométer, azt mondja róluk, hogy ezek elég jó dolgok. Majd rátér a kamerára. Leírja, hogy mindig zavarja, hogy az iPhone kamerájának ekkora figyelmet szentelnek, hisz hiába van benne 60 és 240 képkocka/másodperces rögzítés és mindenféle funkció, továbbra is csak egy szteroidokat kapott lyukkamera az egész, és csak arra lesz jó, hogy az állampolgárok több bűncselekményt tudjanak rögzíteni vele(?). Megemlíti a 4K felbontású videorögzítést mint funkciót, ami egyébként benne sincs az iPhone 6-ban, így ez egy tárgyi tévedés Dvorak cikkében.

Kép forrása: iPhone 6.
Kép forrása: Apple.

Az Apple Pay-jel kapcsolatban azt írja, hogy az Apple új digitális fizetési megoldásával beigazolódott a legnagyobb félelme. A szolgáltatás gyorsan, biztonságosan és nagyon egyszerűen fog működni. A problémája ezzel az, hogy a telefongyártók át fogják venni a fizetések felett az uralmat, ehhez pedig az Apple Pay a trójai faló.

Az Apple Watch-ról azt írja, hogy teljesen felesleges volt bemutatni. Dvorak szerint az eszköz cool a geekek számára, nagyon jó a kezelőfelülete és a szenzorai. Viszont ő biztosan nem fogja használni navigációra, mert értelmetlen, és semmiben nem különbözik más órától vagy egy iPod nanótól(?). Szerinte az élő demó csalás volt, mert nem lehet, hogy ilyen jól működjön egy kijelzőtükrözés. Leírja, hogy ő – milyen meglepő – biztosan nem fog Apple Watch-ot venni, mások is csak azért, hogy a barátaiknak mutogassák. Nagyon kiábrándító, hogy nincs benne telefon és kamera, és biztosra veszi, hogy egy későbbi változatba belekreül ez utóbbi. Biztosra veszi azt is, hogy ha sikeres lesz az Apple Pay, akkor belekerül a funkció az Apple Watch-ba is. Dvorak valószínűleg itt éppen kiment könnyíteni magán, vagy elaludt, mert a keynote-on elmondták, hogy az Apple Watch tartalmazni fogja az Apple fizetési megoldását is.

Kép forrása: Apple.
Kép forrása: Apple.

Milyen következtetéseket vonhatunk le John Dvorak megállapításaiból a fentiek tükrében, vagyis hogy általában pont az ellenkezője történik annak amit megjósol? Először is, kicsit félek, mert nem húzta le eléggé az iPhone 6-ot, viszont az Apple új telefonjának a kamerája valószínűleg nagyon sikeres lesz, főleg a 240 FPS-es lassított felvételek.

Hasonló sors vár az Apple Pay rendszerére is, várhatóan elterjedt rendszer lesz, viszont szépen lassan átveszik felette az uralmat a bankok, ha pont az ellenkezője várható mint amit Dvorak jósol.

Az Apple Watch-ot pedig mindenki navigációra fogja használni, hiába a fitnesz a talán legfontosabb új funkciója. Kamerát valószínűleg sosem épít bele az Apple, nem is értem, miért olyan biztos ebben Dvorak, az első esetlen próbálkozás után a Samsung is kivette az okosóráiból a kamerát. Egyetlen jóslata viszont 100%-osan valóra válik: az Apple Pay ugyanis már része az Apple Watch-nak. Illetve úgy tűnik, rengeteg vásárlója lesz az Apple okosórájának, akik pont nem a technika iránt fogékonyak köréből fognak kikerülni.

Forrás: PCMag. Borítókép: Wikipedia.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!