imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

John Gruber az Apple Watch-ról


Pár napos cikk, de szerintem így hétvégén érdemes lehet átfutni John Gruber részletes és elég kimerítő elmélkedését az Apple Watch-ról. Múlt héten John Dvorak gondolatait vizsgáltuk meg, aki általában orbitális tévedésekre szokott jutni az Apple termékeivel kapcsolatban, nos, Gruberről pont az ellenkezője mondható el.

Aki esetleg nem ismerné, John Gruber készíti a Daring Fireball című techblogot, ami szerintem talán az egyik legjobb a témában. Ne tévesszen meg senkit a fapados dizájn, vagy a rengeteg „reblog”, a hosszabb elemzések csúcsminőséget képviselnek. Ő volt például az egyetlen, aki eltalálta az iPhone 6-ok felbontásait, igaz, az iPhone 6 Plus esetében csak a logikait, nem gondolt arra, hogy leskálázzák 1080p-re. Hosszú, de szerintem érdemes végignyálazni, mit is gondol az Apple Watch-ról. Készíts be innivalót, nassolnivalót, helyezkedj el kényelmesen, majd vágjunk bele!

A cikket egy Andy Warhol idézettel kezdi:

Andy Warhol
Andy Warhol

Az a nagyszerű ebben az országban, hogy Amerika alkotta meg azt a világot, amiben a leggazdagabb fogyasztók lényegében ugyanazt vásárolják meg, mint a legszegényebbek. Nézed a tévét, meglátod a Coca-Colát, és pontosan tudod, hogy az elnök is Coke-ot iszik, Liz Taylor is Coke-ot iszik, és arra gondolsz, hogy te is ihatsz Coke-ot. A Coke az Coke, és nincs az a pénzmennyiség, amiből jobb Coke-ot vehetnél annál, mint amit az a csöves iszik a sarkon. Liz Taylor tudja ezt, az elnök tudja ezt, a csöves tudja ezt, és te is tudod ezt.

Mit akar mondani ezzel Gruber? Azt, hogy az iPad és az iPhone is olyan, mint a Coca-Cola. Több száz millió ember vásárolta meg ezeket, és így mindannyiuknak a piacon kapható legjobb okostelefonja vagy táblagépe van. Persze, Magyarországról nézve azért érdemes hozzátenni, hogy nálunk természetesen magasabb árfekvésűnek számítanak ezek a készülékek, de Gruber világában nem ennyire azok. Azt persze ő is észreveszi, hogy nem mindenki engedhet meg magának egy iPhone-t, de azok akik igen, tudják, hogy nekik van a legjobb okostelefonjuk a világon. Pont. Egy érdekes történettel is szolgál:

Néhány éve az SXSW fesztiválon jártam Austinban, és megláttam Michael Dellt, amint egy étterem előtt várakozik. Akkor hasított belém: »ez az ember milliárdos, de tényként tudom, hogy jobb telefonom van, mint neki.«

Na ezt változtatja meg az Apple Watch. Gruber szerint az Apple Watch nem egy számítástechnikai vagy technológiai cég terméke, és pont ezért, egyáltalán nem fogja megérteni a techvilág. Már most sem értik – és ezzel én is egyetértek, elég csak végigböngészni akár itt az iMagazinon a témába vágó cikkek kommentjeit. Gruber azt mondja, lehet, hogy az Apple Watch az Apple eddigi technológiai értelemben vett legfejlettebb terméke, de: az Apple nem techcég, és az Apple Watch nem ilyen termék.

Kezdjük mindjárt az árazással, és ha hatásvadász címet akartam volna adni a cikknek, akkor Gruber véleményét írtam volna bele. Mert bizony eléggé felforgatja az elképzeléseket az, amire ő tippel, valószínűleg a mi kattintásszámunkat is keményen felnyomná. Tim Cook ugye azt mondta, hogy az Apple Watch indulóára 349 dollár lesz. Ez tény, nem érdemes vitatkozni vele. Ez azonban csak a Sport kiadás indulóára. Gruber fogja, és tippel egy merészet a többire:

• Apple Watch Sport (alumínium/üveg): 349 dollár
• Apple Watch (rozsdamentes acél/zafír): 999 dollár
• Apple Watch Edition (18 karátos arany/zafír): 4999 dollár.

Apple Watch

Vagyis eléggé fölé lő az eddigi 1200 dolláros tippnek ami az Edition-szériát illeti. Mi is tippelgettünk a szerkesztőségben a bemutató után, naivan 6-700 dollárokat az acél változatra. Én egyébként már elkezdtem gyűjteni rá. Teljesen komolyan. Na de visszatérve, Gruber maga nem is igazán hisz egy ilyen „alacsony” összegben:

Sokan azt hiszik, viccelek, amikor azt mondom, hogy az arany változatok 5000 dollárról indulnak majd. Komolyabb nem is lehetnék. A barátaimmal a múlt héten kötöttünk egy fogadást az Edition modellek indulóárára, és én 9999 dollárra fogadtam.

Az Apple Watch Edition-sorozat estén 1999 dollárnál alacsonyabb árat el sem tud képzelni. Ez is nehezen hihető, mert maga az arany többet ér, amiből az óra készül. És itt álljunk meg egy pillanatra. Eddig nekem sem volt egyértelmű, de úgy tűnik az arany Apple Watch bizony arany lesz. Tömör 18 karátos arany, nem csak aranyozott. Márpedig, Gruber adatai alapján egy Rolex GMT-ben csak maga az arany anyagköltsége 5-6 ezer dollár (szíjjal együtt). Az arany-dolgot megkérdezte az Apple-től, akik megerősítették: az Apple Watch Edition tömör aranyból készül majd. Ez egyébként már a bemutatón feltűnt Grubernek, azt írja, hogy a rozsdamentes acél változat jóval nehezebb a sportváltozatnál, az Edition pedig még a sima Watch-nál is sokkal többet nyom.

Körülnézett az órapiacon, 20 ezer dollár alatt nem lehet ténylegesen aranyból készült órát kapni. Szerzett egy 2012-es Rolex árlistát is, amiben megnézte, hogy ugyanannál a modellnél mekkora felárat jelent az arany tokozás. Nos, a Rolex esetében, ez több mint 25 ezer dollár. De a tippelt árait alátámasztják a szíjak is. Egy acél Rolex-szíj 2500 dollár, az arany változat 9000, ráadásul ezek a szürkézők árai, a hivatalos árak még magasabbak lehetnek. Érdemes figyelembe venni azt is, mit mond az Apple az „egyszerűbb” fémszíjról:

A »Link Bracelet«, mely ugyanabból a 316L acélötvözetből készül, mint az óra tokozása, több mint 100 elemből áll. A megmunkálás annyira precíz, hogy közel 9 órát vesz igénybe egyetlen szíj elkészítése. Részben azért, mert a lánc elemei nem egyforma méretűek, hanem finoman növekszenek az óra háza felé. Amint összeállították őket, a szemeket kézzel polírozzák, hogy kövessék a dizájn vonalait. Az egyedi csat finoman belesimul a szíjba. Néhány szemen egy apró gomb található, így speciális szerszámok nélkül lehet eltávolítani vagy betenni őket.

Apple-Watch-1

Gruber szerint a 9 munkaóra sok mindent elmond, noha szerinte se fognak ezek a szíjak 2500 dollárba kerülni, de az biztos, hogy drágábbak lesznek, mint a sportváltozat maga. Az Apple magasra tette a mércét az egész óraipar számára – legalábbis ami a szíjakat illeti, biztosan. Ezzel egyébként az órarajongó Benjamin Clymer is egyetértett. Az érdekes az egészben az, hogy ilyen órákkal és árazással az Apple egyszerre támadná le az egész órapiacot. A Sport-szériával a néhány száz dolláros karórákat célozhatnék meg, míg a felső-középkategóriát az Edition 10 ezer dolláros árával ostromolnák.

Említésre méltó Gruber szerint, hogy az Apple az egész prezentáció alatt egyszer sem használta az „okosóra” szót, az Apple Watch-ra mindig csak óraként, karóraként utaltak – így van ez a cég honlapján is.

Mi fog történni akkor, amikor bejelentik az árakat? Én is el tudom képzelni, ti is el tudjátok képzelni, Gruber is elképzelte. Szerinte az Apple történetében valaha látott legnagyobb szardobálás indul meg, annál is sokkal-sokkal nagyobb, mint ami általában menni szokott az Apple kontra más techcégek vitákban. A hagyományos utilitarista nézőpontból következő viták, miszerint „mi a fenének venne valaki aranyórát” eltörpülnek majd amellett, amit Gruber vizionál:

Azt fogják mondani, hogy Jony Ive-nak és Tim Cooknak elment a józan esze. Teljesen elkoptatják majd a billentyűzeteiket miközben azt gépelik le újra és újra, hogy »ez soha nem történhetett volna meg, ha Steve Jobs még élne«. Csúfos és megalázó kudarcot jósolnak majd.

Aztán eljön a nagy nap, elkezdik árulni a boltok az Apple Watch-ot, és emberek százezrei fognak sorban állni érte. Gruber azt mondja:

Szerintem az Apple Watch-árak sokkolóan magasak lesznek – fojtogatóan, ájulásközeli állapotot előidézően magasak – már ami a techipart illeti. Ugyanakkor, a tradicionális órák és ékszerek világában zavart keltően alacsonyak.

Apple-Watch-2

Persze van még jó néhány rejtély, jó sok ismeretlen az egyenletben. Az Apple korábban soha nem csinált ilyet. Eddig minden, a megjelenéshez képest jóval korábban bemutatott termék – első iPhone, első iPad – esetében az Apple pontos specifikációkat és pontos árazást közölt. Az Apple Watch azonban más. A funkcióknak csak egy részét mutatták be, az áraknak pedig csak a legalacsonyabb lépcsőfokát ismerjük. Gruber szerint ez talán nem volt jó ötlet, mert az embereknek teljesen irreális elvárásai lesznek.

Még azt sem tudjuk, pontosan mire is lesz képes az Apple Watch és mik a WatchKit funkciói. És az Apple sem mond semmit. Ennek egy oka lehet: a termék még közel sincs kész. Sem hardveresen, sem szoftveresen. A bemutatón ugyan minden Apple-vezetőnek volt egy a csuklóján – valószínűleg prototípusok –, de a demódarabokon csak egy bemutatószoftver futott, valódi funkcionalitás nélkül. Gruber szerint pedig ezért sem esett szó az akkumulátoridőről – egész egyszerűen azért, mert még maga az Apple sem ismeri azt.

Persze az egyik, ha nem legfontosabb cél az, hogy a megjelenésig titkolni tudják, pontosan milyen lesz az Apple Watch szoftvere és funkcionalitása. Azt ugye már tudjuk, hogy a legnagyobb szivárogtatók az ázsiai beszállítók, elég csak az iPhone 6-ra gondolni. Így viszont a hardvert már láttuk, sok mindent nem lehet kiszivárogtatni róla, a szoftvert pedig sokkal jobban tudja őrizni az Apple a saját főhadiszállásán. A korai bemutató ebben az esetben a saját piacukat sem rombolja, hisz nincs létező termékük, amiből kevesebbet adnának el az új érkezése miatt. A karácsonyi szezon előtti bejelentés szerintem egyébként azért is szerencsés, mert aki esetleg okosórát (+okostelefont) tervezett vásárolni az ünnepekre, azt lehet, hogy sikerül az iPhone + Apple Watch kombináció felé terelni, még ha az órára picit várni is kell majd.

Apple-Watch-3

Gruber szerint az Apple Watch már csak azért is különbözik a többi okosórától, mert van saját beépített tárhelye, amin például zenéket lehet tárolni. Ez szerinte a valaha volt legjobb iPoddá teszi az eszközt, ő már csak ezért megvenné a sportváltozatot egy Bluetooth-os fejhallgató társaságában. Abban is biztos, hogy a WatchKittel az Apple Watch sokkal-sokkal többet fog tudni, mint az androidos okosórák, amik gyakorlatilag a telefonunk értesítéseit képesek megjeleníteni, vagyis egy kis külső kijelzőn kívül önmagukért való funkcionalitásuk nincs. Nálunk is sokan kritizálták a kommentekben azt, hogy csak iPhone-nal működik, Gruber szerint főleg az internetkapcsolathoz kell neki a telefon, de azzal, hogy egy teljes értékű iOS-eszköz, az Apple Watch már most ezerszer többre képes, mint bármelyik másik okosóra, iPhone nélkül is. Viszont ha ez a számítása nem jön be, akkor mélységesen csalódott lesz.

A következő nagy rejtély, az elavulás. Persze vannak emberek, akik több ezer vagy több tízezer dollárt költenek órákra, de egy mechanikus óra nem igazán tud elavulni. Az Apple Watch amellett, hogy egy ékszer, egy számítástechnikai eszköz is. Gruber egyébként azt mondja, nála simán átmegy azon a teszten, hogy anélkül is hordani akarná, hogy egyáltalán tudja hogy mit csinál. Vagyis sokan lesznek, akik már a kinézete miatt beleszeretnek az Apple Watch-ba. De, mint minden technikai eszköz, ez is el fog avulni valamikor. Egy több százezer forintos óra évek múlva is óra lesz. Egy számítógép vagy okostelefon azonban pár év alatt elavul, egy-két éven belül jönnek a kisebb, vékonyabb, okosabb, gyorsabb modellek. Az iPhone 6 például 85x gyorsabb, mint az első iPhone.

Márpedig, valószínűleg az Apple Watchból is érkeznek majd újabb generációk. Erről is beszélgettünk itt egymás között az iMagazinnál, hogy vajon milyen ütemben tervezi majd frissíteni az eszközt az Apple. Évente? Évente valószínűleg nem akarják majd lecserélni a felhasználók, mint ahogy ez megfigyelhető egyébként az iPad esetében is: egyszerűen annyira jó a készülék, hogy az emberek nem érzik, hogy újra lenne szükségük. Lehet, hogy csak 2-3 évente jelenik meg új Apple Watch? Nem tudhatjuk. Grubernek van egy érdekes gondolata ezzel kapcsolatban, mégpedig az S1 SiP (System in Package) megjelenése miatt.

Apple-Watch-4

Az S1-et egy kompakt csipbe integrált teljes számítógépként mutatta be az Apple. Gruber eljátszik a gondolattal, hogy mi van, ha úgy fog működni a dolog, hogy ugyan évente bemutatnak új modelleket, de a régi felhasználóknak pedig megadják azt a lehetőséget, hogy besétáljanak a legközelebbi Apple Store-ba, ahol néhány száz dollárért frissítik az órájukat az S2, S3, stb. SiP-pel. Ez érdekes gondolat, de ennek én mondjuk nem adnék túl nagy esélyt. Van egy másik érdekes megállapítása is:

Az Apple csak olyan piacokra lép be, ahol a minőség terén piacvezető lehet. Megalapozottan állítják azt, hogy ők készítik a világon a legjobb számítógépeket (legyen szó hordozhatóról vagy asztaliról), a legjobb telefonokat, a legjobb tableteket és a legjobb MP3-lejátszókat. A legjobbakat. Persze nem mindenki ért egyet ezzel. De sokunk igen, és sokan azok közül is, akik mondjuk a Lenovo laptopjait vagy a Google Nexus telefonjait preferálják egyetértenek azzal – legalábbis ha ésszerűen gondolkoznak és van ízlésük –, hogy az Apple termékei a »legjobbat« célozzák meg.

Ebből pedig azt a következtetést vonja le, hogy ahhoz, hogy sikeres legyen, az Apple Watch-nak a legjobb órának kell lennie. Nem a legjobb okosórának, az nem elég, hanem a legjobb órának. Pont. A legjobb dolognak a világon, amit a csuklódra csatolhatsz. Persze nem kell mindenki számára megfelelnie. Valószínűleg inkább az a célközönség, akik korábban hordtak órát de ma már nem teszik, mintsem azok, akik bolondulnak a mechanikus órákért, de a legtöbb ember számára egyszerűen át kell mennie ezen a teszten.

Apple-Watch-6

Gruber kicsit visszatér még az akkumulátoridőre. Tim Cook azt mondta, hogy reményeik szerint egy napot fog kibírni az óra. Legrosszabb esetben olyan lesz mint a Moto 360 – amit Gruber egyébként a legtöbbször viccesen Moto 270-nek hív az alsó csík és az igazából nem is kör alakú kijelző miatt –, amit számos tesztelőnek naponta több alkalommal is töltőre kellett tennie. Márpedig akkor Gruber nem vesz. Már az egynapos akkumulátoridő is rettenetesen kevés, ha egy hagyományos órához viszonyítjuk, ami évekig működik egy apró elemről, de ha ennél kevesebbet fog tudni, az elront mindent. Így is vinnünk kell magunkkal majd, például ha utazunk, a telefonunk töltője mellé az óránk töltőjét is. A telefonnál még ímmel-ámmal elfogadjuk ezt, cserébe a rengeteg nagyszerű funkcióért, amit az első iPhone utáni világ hozott. Most pedig kettőre fog nőni a napi töltést igénylő ezen eszközeink száma – úgy, hogy egy évtizede az emberek nagy részének nem is volt olyan eszköze, amit ilyen rendszerességgel kéne tölteni.

Az egynapos akkumulátoridőt hibának felróni egyébként számomra mindig kicsit furcsa volt. Én minden nap lefekvéskor az ágyam mellett töltöm a telefont, ennyi használatot kell kibírnia, ez szerintem egyáltalán nem kényelmetlenség. Nyilván vannak olyan esetek, amikor ki kéne bírnia többet is mondjuk az iPhone-nak, de ha belegondolok, ez az évi 365 napos használatnak alig pár százaléka. Márpedig ezért a pár százalékért én semmilyen szinten nem áldoznám fel a funkcionalitást vagy a dizájnt a maradék 90+ százaléknyi használatnál. Szóval ha az Apple Watch kibír egy napot töltés nélkül, akkor én boldog ember vagyok.

Gruber ezután egy kicsit összehasonlítja az Apple Watch-ot a piacon már egy ideje kapható androidos okosórákkal. Szerinte az egész Android Wear platform abból jött létre, hogy a versenytársak megpróbálták kitalálni, mire készül az Apple, és megpróbálták megelőzni az Apple Watch-ot, mivel rettegtek attól, hogy megismétlődik az, ami az iPhone 2007-es bemutatásakor történt. Ha a felszínt nézzük, mindegyik okosóra hasonló, van egy érintőkijelzőnk a csuklónkon. De mindegyik sokkal esetlenebb és nagyobb, mint az Apple Watch 42 mm-es változata, és akkor a 38 mm-es kiadásról még nem is beszéltünk. Ráadásul Gruber szerint az Apple Watch sokkal jobban tetszhet a női vásárlóknak, mint bármelyik ma kapható hasonló termék. Gruber szerint elámulunk majd, amikor a végleges termék bemutatásakor szembesülünk azzal, hogy mekkora funkcionalitást és számítási kapacitást sikerült az Apple-nek belepréselnie egy ilyen apró eszközbe. Forradalmi áttörésnek nevezi, ugyanúgy, mint annak idején az első iPhone-t.

Azt jósolja, hogy a rendkívül magas árak miatt a Watch-ból és a Watch Edition-ból nagyságrendekkel kevesebbet fognak eladni, mint a Sportból. Viszont ahhoz elegendő mennyiséget, hogy a techvilág megint elkezdje vakarni a fejét, mert nem fogják érteni a jelenséget. Azzal, hogy az élettartama jóval rövidebb lesz mint egy hagyományos órának, az Apple Watch viselése még inkább egy divat iránti elkötelezettséget és egyfajta személyes hozzáállást fog képviselni. Ha azt hisszük, hogy az Apple már most megosztja az embereket, akkor Gruber szerint még semmit nem láttunk. A helyzet ennél sokkal durvább lesz.

Apple-Watch-5

A cikket végül pár pontba szedett gondolattal zárja. Elmondja például, hogy a digitális korona elképesztő. Ugyan nem tudta vezérelni vele az általa kipróbált órákat a fentebb már említett korlátozott demószoftver miatt, de így is ez volt a legelképesztőbb kezelőszerv amit valaha használt. Egyszerűen már ez vágyat ébresztett benne, a szó minden értelmében.

Szerintem egy nagyon érdekes gondolat, és maximálisan egyetértek azzal, amit az óra nevéről ír. Miért lett Apple Watch és miért nem iWatch. Sokan úgy gondolják, hogy azért, mert az Apple így próbálja jelezni, hogy túlléptek Steve Jobs halálán, ez már ténylegesen az utána következő korszak terméke. Ezzel részben Gruber is egyetért, de van ennél egy fontosabb dolog. Az i-kezdető nevek szerinte „cukik”. Az iPodról színes dolgok jutnak eszünkbe, az összes i-termék menő, fiatalos. Az Apple Watch már a névválasztásával is komolyságot, luxust akar sugározni. Az iWatch úgy hangzik, mint egy kétszáz dolláros kütyü. Az Apple Watch pedig úgy, mint egy több ezer dolláros luxuscikk.

A kimerítő cikket végül Gruber azzal zárja, hogy az Apple Watch igazából egy folyamatot indít el. Annak a folyamatát, hogy az Apple ki akar lépni a technológiai cégek világából. Marc Newson alkalmazása is ebbe az irányba viszi a céget. Newson persze tervezett például órákat is műszaki cikkeket is, de ezen kívül minden mást is. Az Apple Watch nem az órapiacra belépő az Apple számára, hanem az első tapogatózásuk a szórakoztatóelektronika világán kívül. Ahogy Jony Ive is elmondja az Apple Watch videóban:

Most vagyunk annak a korszaknak az elején, hogy hordható, ténylegesen személyes technológiai eszközöket tudunk tervezni.

Az Apple Watch az első ilyen. Ki tudja, mi a következő.

 

Forrás: Daring Fireball. Képek: Apple.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!