imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Jön a Apple-tolvajok rémálma, a Find My alkalmazás


A macOS Catalinában a Find My iPhone (iPhone keresése) és Find My Friends (Barátok keresése) alkalmazás egybeolvadásával létrejövő Find My app mindamellett, hogy segít azonnal megtalálni a legfontosabb személyeket és tárgyakat az életedben, két fantasztikus biztonsági lehetőségnek is megágyaz.

Az évek során már többször írtunk róla, hogyan is működik a Find My iPhone alkalmazás, sőt azokról az eseményekről is beszámoltunk, amikor már életet is mentett. Én is használom (és szerintem az irodában is mindenki). Amióta pedig nem járok tilosban, külön biztonságérzetet nyújt, hogy szeretteimmel mindig megosztom tartózkodási helyem a Find My Friends használatával, így mindannyian tudjuk éppen ki merre kószál.

A két alkalmazás adta lehetőségeket kibővítendő és kiaknázandó, az új Find My alkalmazás – mely majd ősztől érhető el iOS 13-at és macOS Catalinát futtató eszközökön – lehetővé teszi, hogy eltűnt Maced pozítióját akkor is bemérd, ha az alvó állapotban van. Az új, T2-es chippel ellátott eszközök esetén pedig még az Activation Lock funkciót is bevetheted.

Az újítás nemcsak azért jelentős, mert kedvez a felhasználóknak, hanem mert elég jó kis technikai hátteret tett mögé az Apple. (Bár a tegnapi Keynote-on szinte egész végig megvolt számomra a WOW-faktor, az állam igazán itt esett le, pedig nem vagyok egy bármit túlbiztosítós fajta.)

És, hogy mitől új ez a Maces alvós dolog? A Find My iPhone lényege, hogy a fiókodhoz kapcsolt összes bekapcsolt/hálózathoz kapcsolódó készülék pontos helyzetét meg tudja állapítani, akár egy másik Apple eszközről (Macről, iPadről vagy iPod touch-ról) vagy a webes alkalmazáson keresztül belépve az iCloud fiókba is nyomon követhetők az eszközök pontos helyadatai. A hangsúly itt a bekapcsolt/hálózathoz kapcsolódó részen van. Ha most például kikapcsolom a telefonom vagy csak leteszem repülő üzemmódba, már egyből eltűnik a térképről, csak a legutóbbi tartózkodási helyét tudom megnézni.

Ezt sikerült most az Apple-nek kiküszöbölnie egy teljesen új lehetőség bevezetésével. Mert az új Find My alkalmazás már akkor is tudja detektálni az eszködet a közösség erejére támaszkodva, ha az nem csatlakozik semmilyen hálózatra. A vállalat szerint:

Ha elveszettként jelölöd bármely eszközöd és egy másik Apple-felhasználó a közelében van, az ő eszköze könnyen detektálni tudja a tiéd Bluetooth jelét, és azonnal továbbíthatja számodra annak lokációját. Az egész teljesen anoním és end-to-end titkosított, így mindenkét fél minden adata biztonságban van.

A kibocsátott Bluetooth-jel nagyon alacsony energiafogyasztású, olyannyira, hogy még alvó módban lévő Macek esetében is működik.

Ehhez jön még hozzá az új Activation Lock funkció is T2-es chipekkel ellátot modellek esetén.

A T2 tulajdonképpen egy meta-agy. Egy processzor, ami rengeteg apróbb, ám annál fontosabb rendszerfolyamatért felelős, mielőtt átadná a meló izmozós részét az Intel Xeonnak az iMac Pro, vagy a 8. generációs Coffee Lake-nek a 2018-as MacBook Pro esetében. A chip vezérli többek közt a hangszórókat, a beépített mikrofont, az előlapi kamerát, a ventillátorokat és úgy általában a System Management Controllerhez (SMC) kapcsolódó feladatokat, de övé még az SSD kontrollálása is.

A tavaly bemutatott új chip elérhető az iMac Próban, 2018-ban forgalomba hozott Mac mini, MacBook Air-modellekben és a 2018-ban és később forgalomba hozott MacBook Pro-modellekben.

Az Activation Lock használatával, csak úgy, mint az iPhone-ok és iPadek esetében az új Macek is egy mozdulattal használhatatlanná tehetők illetéktelenek számára, mivel a funkció még azt is megakadályozza, hogy a Mac merevlemezét formatálják.

Nekem totálba leesett tőle az állam, ha másért nem, már ezért érdemes lesz frissíteni!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!