imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jön a Live Photos-támogatás a Facebook appba


Az egyik újdonság az ősszel bemutatott iPhone 6s és iPhone 6s Plus kamerájával kapcsolatban a Live Photos funkció. Ennek segítségével néhány másodperces videókat, vagyis inkább „élő fotókat” készíthetünk, hanggal. A megoldást egyre több nagy szolgáltatás kezdi támogatni.

Be kell vallanom, hogy személy szerint nem estem hanyatt a keynote során amikor bemutatták a Live Photos funkciót, illetve nem jósoltam volna különösebben nagy jövőt neki – más gyártók készülékein is elég régóta létezik hasonló megoldás, mégsem terjedt el különösebben. Ennek ellenére néhány hete a Tumblren feltűnt a Live Photos-támogatás, most pedig a Facebook jelentette be, hogy kísérleti jelleggel néhány felhasználó elkezdheti használni a funkciót az iOS-es Facebook appban.

A funkció működés közben. | Kép forrása: The Verge
A funkció működés közben. | Kép forrása: The Verge

A Live Photos technikával készült fotók megosztása ugyanúgy történik, mint hagyományos társaiké, a feltöltés után azonban a jobb alsó sarokban megjelenik a funkció ikonja egy „Live” felirattal. Az ismerőseink a képet megnyomva lejátszhatják a pár másodperces videót, viszont – és itt jön a dolog hátulütője – csak azok, akik Apple-készülékkel, valamint iOS 9-cel rendelkeznek. Asztali böngészőben, androidos telefonon, egyéb eszközökön tehát csupán egy egyszerű képet láthatunk, az élő fotó „borítóképét”.

Az iPhone 6s és iPhone 6s Plus újdonságait – a 3D Touch funkciót, illetve a Live Photost – folyamatosan egyre több alkalmazás kezdi támogatni. Ilyen a Facebook app is, amiben megjelent a főképernyőn az ikonra nyomva elérhető gyorsmenü, az app azonban valamiért nem támogatja a „peek” és „pop” gesztusokat. Ha valami, hát a Facebook segíthet egyébként elterjeszteni az Apple új, saját formátumát a rövid pár másodperces videókkal. Az újdonság pedig előrevetítheti azt is, hogy hamarosan megjelenhetnek a Live Photók a Facebook tulajdonában lévő Instagramon is – remélhetőleg itt nem csak iOS-re korlátozzák a funkciót.

Kép forrása: Fast Company
Kép forrása: Fast Company

A Live Photos-támogatás egyelőre tehát csupán néhány, ki tudja milyen módszer alapján kiválasztott iPhone-felhasználó számára érhető el a Facebook iOS-alkalmazásban. A közösségi hálózatot üzemeltető cég közleménye szerint jövő év előtt ne is várjuk azt, hogy mindenki számára bekapcsolják az újdonságot.

Forrás: Fast Company, The Verge. Borítókép: The Verge.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!