imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jön a világítós Apple Wireless Keyboard?


Az Apple laptopbillentyűzeteinek hosszú évek óta van egy nagyon hasznos kis funkciója: világítanak rajta a billentyűk. Viszont ez valamiért megmaradt a hordozható Macek kiváltságának, asztali billentyűzetek soha nem világítottak korábban, pedig hát az igény megvolna rá. Na de majd most! Mostantól valami megváltozik?

Jöhet a háttérvilágítással rendelkező Apple Wireless Keyboard – hozta le a hírt ma délután számos külföldi Apple-lel foglalkozó neves hírportál, például a 9to5Mac, az AppleInsider és az iMore az alapján, hogy a magyar és a cseh Apple Online Store-ban olyan képekkel szerepel az Apple vezeték nélküli Bluetooth-billentyűzete, amiken rajta vannak a háttérvilágítás fényerejét szabályozó gombok, illetve az Eject gomb helyett ugyanúgy bekapcsológomb van a jobb felső sarokban, mint a laptopoknál.

Apple Wireless Keyboard
Kép a magyar kiosztású Apple Wireless Keyboard-ról a felső sorban az ominózus gombokkal. | Kép forrása: Apple

Azt ezek a híroldalak is megjegyzik, hogy érdekes módon például az amerikai oldalon nem frissült a billentyűzet, illetve a magyar és cseh webshopban sem módosítottak a leíráson, vagyis nem szerepel sehol az, hogy világítanának a billentyűk. Szépen csendben titokban külön, országonként frissítgetné az Apple a vezeték nélküli billentyűzetét? Lehetséges, de akár más magyarázata is lehet a dolognak.

Amikor először megláttuk a hírt, mi is nagyon megörültünk a dolognak, hiszen évek óta várunk világítós asztali billentyűzetekre – ezt a hírt is a sötét irodában írom, és tökre örülök neki, hogy sejtelmesen derengenek a billentyűk a MacBook Prómon. Gyorsan meg is néztük a magyar Apple Online Store-ban az „új” terméket, hogy mi a helyzet vele. És a kezdeti lelkesedést egy kicsit a csalódottság váltotta fel.

Való igaz, hogy a billentyűk szitázásán szerepelnek a billentyűzet háttérvilágításának fényerejét szabályozó gombok, viszont a leírás tényleg nem említi sehol ezt a funkciót. Sebaj, lehet, hogy még nem volt idő lefordítani magyarra – gondolhatnánk, ha az amerikai oldalon kint lenne az angol leírás. De nem így van. A lelkesedésünket csak tovább rombolta az a tény, hogy a billentyűzet cikkszáma sem változott meg: továbbra is az évek óta használatos mc184mg/b-t láthatjuk mind a címsorban, mind a kosárban, ha meg akarjuk rendelni a terméket. Ha világítana, akkor cikkszámot azért csak váltottak volna, legalább egy mg/c-t mögébiggyesztve. A b-verzió egyébként emlékeim szerint a Lion megjelenésének tájékán jött ki, és pont a megváltozott szitázást jelölte.

A cikkszám mindenesetre a régi.
A cikkszám mindenesetre a régi.

Mi az igazság? Lesz világítós asztali vezeték nélküli Apple-billentyűzet? Vagy csak valaki benézett valamit? Egyelőre mi sajnos az utóbbira hajlunk. Gondoljuk csak végig, vajon hogyan készítik a képeket az online boltba az Apple-nél: az biztos, hogy nem fotózzák be ugyanolyan szögből ugyanolyan világítással az összes lokalizált billentyűzetet. Valószínűleg van egy „biankó” billentyűzet-renderük, majd erre tesznek rá mondjuk Photoshopban egy réteget a szitázással. Mi van, ha a webshop képeiért felelős emberke egyszerűen rossz layert kattintott be, és a hordozható gépek szitázása került az asztali billentyűzetre. Hupsz.

Egyébként hosszú évekig nem volt rendes kép a magyar nyelvű billentyűzethez az Apple Online Store-ban – tudom, mert sokszor el akartam lopni tőlük, de csak a nemzetközi angol (International English) kiosztás képe jelent meg a termék mellett. Hogy ezt mikor cserélték ki, nem tudjuk, lehet, hogy tényleg a napokban, lehet, hogy már hónapok óta, de csak most szúrta ki valaki. Akárhogy is legyen, a legtöbb jel arra mutat, hogy sajnos nincs szó világító asztali billentyűzetről, mindössze az Apple képszerkesztői szúrtak el valamit – vagy tényleg változik a szitázás, de nem sok értelmét látjuk annak, hogy a laptopunk billentyűzetének a háttérvilágítását szabályozhassuk egy külső billentyűzetről.

A magyar kiosztású vezetékes Apple-billentyűzet mellett továbbra is az amerikai kiosztás képe szerepel.
A magyar kiosztású vezetékes Apple-billentyűzet mellett továbbra is az amerikai kiosztású változat képe szerepel.

Szóval a fenti jelek sajnos azt mutatják, hogy nem, egyelőre nem lesz világítós asztali Apple Wireless Keyboard. Mi azért örülnénk neki, ha egyszer lenne. Te vennél?

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!