imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jön a világítós Apple Wireless Keyboard?


Az Apple laptopbillentyűzeteinek hosszú évek óta van egy nagyon hasznos kis funkciója: világítanak rajta a billentyűk. Viszont ez valamiért megmaradt a hordozható Macek kiváltságának, asztali billentyűzetek soha nem világítottak korábban, pedig hát az igény megvolna rá. Na de majd most! Mostantól valami megváltozik?

Jöhet a háttérvilágítással rendelkező Apple Wireless Keyboard – hozta le a hírt ma délután számos külföldi Apple-lel foglalkozó neves hírportál, például a 9to5Mac, az AppleInsider és az iMore az alapján, hogy a magyar és a cseh Apple Online Store-ban olyan képekkel szerepel az Apple vezeték nélküli Bluetooth-billentyűzete, amiken rajta vannak a háttérvilágítás fényerejét szabályozó gombok, illetve az Eject gomb helyett ugyanúgy bekapcsológomb van a jobb felső sarokban, mint a laptopoknál.

Apple Wireless Keyboard
Kép a magyar kiosztású Apple Wireless Keyboard-ról a felső sorban az ominózus gombokkal. | Kép forrása: Apple

Azt ezek a híroldalak is megjegyzik, hogy érdekes módon például az amerikai oldalon nem frissült a billentyűzet, illetve a magyar és cseh webshopban sem módosítottak a leíráson, vagyis nem szerepel sehol az, hogy világítanának a billentyűk. Szépen csendben titokban külön, országonként frissítgetné az Apple a vezeték nélküli billentyűzetét? Lehetséges, de akár más magyarázata is lehet a dolognak.

Amikor először megláttuk a hírt, mi is nagyon megörültünk a dolognak, hiszen évek óta várunk világítós asztali billentyűzetekre – ezt a hírt is a sötét irodában írom, és tökre örülök neki, hogy sejtelmesen derengenek a billentyűk a MacBook Prómon. Gyorsan meg is néztük a magyar Apple Online Store-ban az „új” terméket, hogy mi a helyzet vele. És a kezdeti lelkesedést egy kicsit a csalódottság váltotta fel.

Való igaz, hogy a billentyűk szitázásán szerepelnek a billentyűzet háttérvilágításának fényerejét szabályozó gombok, viszont a leírás tényleg nem említi sehol ezt a funkciót. Sebaj, lehet, hogy még nem volt idő lefordítani magyarra – gondolhatnánk, ha az amerikai oldalon kint lenne az angol leírás. De nem így van. A lelkesedésünket csak tovább rombolta az a tény, hogy a billentyűzet cikkszáma sem változott meg: továbbra is az évek óta használatos mc184mg/b-t láthatjuk mind a címsorban, mind a kosárban, ha meg akarjuk rendelni a terméket. Ha világítana, akkor cikkszámot azért csak váltottak volna, legalább egy mg/c-t mögébiggyesztve. A b-verzió egyébként emlékeim szerint a Lion megjelenésének tájékán jött ki, és pont a megváltozott szitázást jelölte.

A cikkszám mindenesetre a régi.
A cikkszám mindenesetre a régi.

Mi az igazság? Lesz világítós asztali vezeték nélküli Apple-billentyűzet? Vagy csak valaki benézett valamit? Egyelőre mi sajnos az utóbbira hajlunk. Gondoljuk csak végig, vajon hogyan készítik a képeket az online boltba az Apple-nél: az biztos, hogy nem fotózzák be ugyanolyan szögből ugyanolyan világítással az összes lokalizált billentyűzetet. Valószínűleg van egy „biankó” billentyűzet-renderük, majd erre tesznek rá mondjuk Photoshopban egy réteget a szitázással. Mi van, ha a webshop képeiért felelős emberke egyszerűen rossz layert kattintott be, és a hordozható gépek szitázása került az asztali billentyűzetre. Hupsz.

Egyébként hosszú évekig nem volt rendes kép a magyar nyelvű billentyűzethez az Apple Online Store-ban – tudom, mert sokszor el akartam lopni tőlük, de csak a nemzetközi angol (International English) kiosztás képe jelent meg a termék mellett. Hogy ezt mikor cserélték ki, nem tudjuk, lehet, hogy tényleg a napokban, lehet, hogy már hónapok óta, de csak most szúrta ki valaki. Akárhogy is legyen, a legtöbb jel arra mutat, hogy sajnos nincs szó világító asztali billentyűzetről, mindössze az Apple képszerkesztői szúrtak el valamit – vagy tényleg változik a szitázás, de nem sok értelmét látjuk annak, hogy a laptopunk billentyűzetének a háttérvilágítását szabályozhassuk egy külső billentyűzetről.

A magyar kiosztású vezetékes Apple-billentyűzet mellett továbbra is az amerikai kiosztás képe szerepel.
A magyar kiosztású vezetékes Apple-billentyűzet mellett továbbra is az amerikai kiosztású változat képe szerepel.

Szóval a fenti jelek sajnos azt mutatják, hogy nem, egyelőre nem lesz világítós asztali Apple Wireless Keyboard. Mi azért örülnénk neki, ha egyszer lenne. Te vennél?

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!