imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jön az USB–C csatlakozós Thunderbolt 3


Az Intel ma bemutatta a nagy sebességű Thunderbolt adatátviteli szabvány 3. generációját. Természetesen az eddig megszokottnál még gyorsabb portot kapunk, van azonban ezen kívül is egy roppant érdekes változtatás a szabványban: az eddigi Mini DisplayPort helyett USB–C csatlakozóra váltanak.

Az új Tunderbolt az alábbi szabványokat támogatja majd egyetlen csatlakozón és kábelen keresztül: USB 3.1 (10 Gb/s sebességig), DisplayPort 1.2 és PCI Express 3.0. A maximális adatátviteli sebesség 40 gigabit/másodperc lesz, vagyis duplázzák a jelenlegi értéket. Az USB Power Delivery specifikáció használatával a csatlakozó akár 100 W-os töltést is biztosíthat majd, enélkül ez az érték 15 W lesz. Az Intel az Alpine Ridge kontrollerrel hajtja meg a portot, az USB 3.1 támogatást pedig egy, az Alpine Ridge-be épített USB-kontroller biztosítja majd. HDMI-ről egyelőre nincs szó, de egyes források szerint a csatlakozó kompatibilis lesz a HDMI 2.0 szabvánnyal is.

Thunderbolt 3

Ha videojelet továbbítanánk a Thunderbolt 3-on keresztül, akkor egyetlen csatlakozóval akár két 4K felbontású monitort is meghajthatunk 60 Hz-es képfrissítéssel, vagy egy darab 5K-s kijelzőt szintén 60 Hz-en. Ez megoldaná azt a jelenlegi problémát, hogy az 5K-s monitorok meghajtásához két DisplayPort kábelt kell használni. A széles körben támogatott technológiáknak köszönhetően a Thunderbolt 3 ténylegesen egy régóta áhított univerzális port lehet, amire gyakorlatilag bármit csatlakoztathatunk majd.

Az Intel szerint az első Thunderbolt 3 porttal rendelkező számítógépek valamikor idén év végén érkezhetnek, szélesebb körben pedig 2016-ban jelenhet meg az új csatlakozó. A hírek szerint a technológia az új – Broadwellt váltó – Skylake processzorokkal egy időben debütálhat, vagyis elméleti szinten már akár a következő generációs Macekben is megjelenhet – a MacBookból megismert USB–C csatlakozón keresztül. Akár az is lehet, hogy az első gépek Macek lesznek, mint annak idején az eredeti Thunderbolt-port megjelenésekor. Az Intel mellett ugyanis a szabvány jelentős támogató közé tartozik az Apple is.

Thunderbolt 3

Mit jelenthet ez a jövőre nézve? Egyrészt azt, hogy úgy tűnik, tényleg sikerül végre egy olyan univerzális csatlakozót készíteni, amin gyakorlatilag az elektromos áramtól kezdve a videojelen át az adatokig bármit továbbíthatunk. Az USB–C csatlakozóra való áttérés továbbá azt mutatja, hogy valószínűleg tényleg ez a megfordítható, kis méretű megoldás lehet a jövő legelterjedtebb portja. Másrészt persze arról is érdemes szót ejteni, hogy rengeteg olyan eszköz van, ami például a régebbi USB-csatlakozókat használja – még ha a Mini DisplayPort-csatlakozós Thunderbolt eddig nem is terjedt el annyira széles körben. Így valószínűleg elég sok időt vesz majd igénybe az, hogy ezek a korábbi eszközök szépen lassan eltűnjenek, már ha egyáltalán tényleg eljön az az idő. Mert gondolom senki nem dobná ki szívesen mondjuk a jelenlegi Thunderbolt-csatlakozós Promise adattároló egységét, vagy venne újabb súlyos összegekért speciális Thunderbolt-kábelt.

Forrás és képek: Ars Technica

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!