imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jön az USB4!


Lassan eljön az a kor, amire 2016-tól készíti az Apple a MacBook Prókat. Az új szabvány ráadásul olcsóbbá teheti a kiegészítőket is!

A megszokotthoz képest szinte ömlenek az egetrengető hírek az USB Implementers Forum (USB IF) oldaláról. Csütörtökön még arról számoltunk be, hogy a 3.2-es új USB szabvány elnevezése kifejezetten félresikerült, és a jövőben nagy lehetőséget ad az olcsó kiegészítők gyártóinak egy kis “felülpozícionálásra”.

A mostani bejelentés viszont sokkal pozitívabb: jön az USB4! (Igen, így egybe, hogy azért kis csavar legyen benne.) A specifikáció meghatározza a következő generációs USB protokoll architektúrát és az eddigi sebességet duplázva növeli az USB Type-C teljesítményét.

A lényeg: az új USB4 szabvány már USB-C portokat fog használni. Így ezekhez különböző adaptereket már a régi, 2015 és korábbi MacBookokhoz kell használni, a 2016-os modellektől működni fognak.

2023-as koncepciónkba is belefér

Ami pedig igazán fontos és pozitív hír, hogy az USB4 a Thunderbolton alapszik. Ezt az Intel az Apple-lel közösen fejlesztette ki, és gyakorolta a hozzá tartozó jogokat. Ezzel a lépéssel viszont megnyitják a protokollt mindenki számára. A jogdíj nélküli használati lehetőség pedig egész biztosan a kiegészítők árainak csökkenéséhez vezet majd, például a dokkok vagy az eGPU-k terén.

A Thunderbolt 3 az USB 3.2-es 20 Gb/s-es sebességéhez képest 40 Gb/s-t tesz lehetővé, ezzel egyetlen kábel képes lesz 1db 5K-s vagy 2db 4K-s monitor vezérlésére, és alapvetően a legsokoldalúbb port ma a piacon. Az USB4 visszamenőlegesen kompatibilis lesz USB 2-ig és Thunderbolt 3-ig.

A teljes specifikációt állítólag az idei év második felére ígérik, jelenleg több mint 50 vállalat ellenőrzi a végső stádiumba érkezett draftokat. Vagyis egy könnyed kivonás után kimondhatjuk: az új Macbook Pro legalább 3 évvel előzte meg korát.

Forrás: usb.org

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!