imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jönnek a szupercuki házirobotok: Furby, Jibo, Kuri és társaik


A porszívók és a fűnyírók tűntek fel először, Roomba és társai beköltöztek a háztartásokba. Munkagépek helyett ma már oktató, társ- és gondviselő robotok jönnek, s töltjük majd velük napjainkat. Egyre cukibbak, ellenállhatatlanabbak. Milyen veszélyekkel jár a túl bensőséges ember-házirobot kapcsolat? 

Az 1960-as évek egyik legendás rajzfilmsorozata, a The Jetsons mindenese, Rosie, az emberformájú (humanoid) robot fodros kötényben porszívózott, tett-vett, s végezte intelligens multifunkcionális gépként a rábízott otthoni munkát. Kései utódai egyelőre nem annyira eszesek és érzők, mint ő, de erősen abba az irányba mutatnak.

Az automatizációval, mesterséges intelligenciákkal eljön a házirobotok kora is. Már köztünk vannak, egyre több otthonban kapnak helyet, de jelenleg főként porszívó (köztük a világhírű Roomba), takarító, fűnyíró és más hasonló tevékenységeket végeznek. Elvileg többféle munkára lennének alkalmasak, zömüket azonban egyetlen tevékenységre fejlesztették. Rendeltetésüknek küllemük is megfelel, mert – személytelen és nem emberszerű gépnek néznek ki.

Idén többet is megismerhettünk.

Aido és Aibo

Az Amazon Alexával hangalapú interakciókat folytató Vobot segít az alvásban és az ébredésben. Egy másik, Aido filmeket, játékokat és más tartalmakat vetít a falra, képeket, zenét küldhetünk vele barátainknak, megnézhetjük rajta az időjárásjelentést, miközben otthoni berendezések (fűtőrendszer, tévé, kamerák stb.) általános távirányítójaként is használható.

A házirobotok természetesen más céloknak is eleget tehetnek: oktatás, szórakoztatás, ápolás és gondviselés stb. A szintén idei, Segway-szerű két keréken járó WowWee Coder MiP, az üdítődobozból 10 dollárért kialakítható 4M Tin Can vagy az 52 „építőkockából” és 140 szénacél golyóból Legoként összeszerelhető, traktorra emlékeztető Exofabulatronixx 5200 remek alanyok a „robotika kezdőknek” otthoni barkácsfeladatokhoz. A Robotic Arm Edge segítségével gyerekeket taníthatunk robotkarok használatára.

Még az év vége előtt náluk is különlegesebb, társnak és gondviselőnek szánt gépecskék, például Kuri, a bohókás küllemű humanoid jelenhetnek meg a piacon. Kamerájukkal felismerik a hozzájuk térben és érzelmileg közelálló személyek arcát és hangját, játszanak, viccet mesélnek, és folyamatosan tanulnak az interakciókból. Internetre és otthoni okos eszközeink hálózatára egyaránt kapcsolódnak.

Közös tulajdonságuk, hogy hihetetlenül cukik és rokonszenvesek. Nem véletlenül, mert eleve így tervezték őket, mivel így tudnak bizalmas kapcsolatot kialakítani gazdáikkal és könnyedén abszolválni háztartási feladataikat. Ám a kapcsolat nem veszélytelen: minél szimpatikusabbnak látjuk, annál közelebb engedjük magunkhoz őket. Idővel legbensőbb magánszféránkat is megnyitjuk előttük.

Ezek a robotok szorosan kapcsolódnak egy kialakulófélben lévő új tudományterülethez, az úgynevezett cukiság-kutatáshoz (cute studies). Az MIT-n ember és technológia kapcsolatának lélektani oldalát vizsgáló Sherry Turkle szerint a cukiság célja a rajtunk lévő „darwini gombok” beindítása – Kuri és társai annyira törékenynek tűnnek, hogy ordít róluk: védelemre van szükségük, és ezt a védelmet habozás nélkül meg is adjuk nekik.

Nem előzmény nélküliek, a Sony 1998-ban debütált, 2014-ben leállított legendás gép- és partnerkutyája Aibo az ős, de ugyanígy az elődök közé tartozik például a rehabilitációs célokra, kórházakban és idősotthonokban háziállat-pótlékként használt Parot, a múlt évtized közepén feltűnt, szintén japán robotfóka is.

A Rejtélyes Völgy

Ezek a szerkezetek érdekes pszichológiai problémát vetnek fel.

Az 1970-es évek végén a japán Masahiro Mori dolgozta ki a robot-tervezést és az emberi pszichológiát összekapcsoló, a kettő kölcsönhatásait elemző, úgynevezett Rejtélyes Völgy (Uncanny Valley) elméletet (az eredeti tanulmányt csak 2005-ben fordították angolra). A tudós megállapította, hogy, addig szeretjük gépeinket és viszonyulunk hozzájuk egyre pozitívabban, amíg akár humanoid jellegük ellenére is hamisítatlan mechanikus külsővel rendelkeznek. Viszont, ha már megjelenésükben, mozgásukban „majdnem emberek” – a filmekből ismert replikánsok vagy androidok –, egy pontot elérve, rövid közöny után, érzéseink gyorsan és drasztikusan ellentétes előjelbe váltanak.

Elutasítjuk őket, mert belépünk a Rejtélyes Völgybe. A „majdnem ember” a „titokzatosat”, az „idegent” és a „nyugtalanítót” egyaránt felidézi. Érezzük, hogy még „majdnem emberek”, de többet, mást, nehezen magyarázhatót is eszünkbe juttatnak, ugyanakkor tisztában vagyunk vele: egyelőre nem „teljesen emberik”. Mihelyst teljesen emberi formát öltenek, megnyílik az érzelmi zár, megint elfogadjuk őket, újfent egyre pozitívabb érzelmekkel viszonyulunk hozzájuk, sőt, kapcsolatunk idővel a völgy előtti állapotoknál is bensőségesebb lesz.

Az eredetileg csak robotokra vonatkoztatott elvet később más területekre szintén elkezdték alkalmazni, és kimondva, kimondatlanul majdnem minden kutató magáévá tette.

„Ha egy robot feje nem emberi, inkább elfogadjuk emberi szint alatti viselkedését” – véli Ray Kurzweil, a legendás feltaláló, jövőkutató, MI-szakértő és Google-tanácsadó. Viszont ha úgy néz ki, mint mi, ám értelme meg se közelíti a Homo sapiensét, olyan érzésünk támad, hogy „hibás”, „megrongálódott”, ráadásul azonosíthatatlan intelligenciával kommunikálunk, ami mindig félelmet kelt.

A koncepció figyelembe vehették az új cuki robotok fejlesztői. Gépeik a „völgyön inneni” világ termékei, egyáltalán nem törekedtek emberivé formálni őket.

Lélektani kételyek

Az új-zélandi Victoria Egyetem (Wellington) kutatói többek között Kuri-t tanulmányozva jöttek rá, hogy mindegyiket szándékosan valamilyen szinten gyengére, sőt satnyára tervezték. Az egyiknek nincs lába, a másik nem tud beszélni, a harmadik képtelen mozogni, pedig tervezői és mérnöki szemszögből is kivitelezhető lenne a multifunkcionális tökély.

Direkt erőtlenebbre találták ki őket. Érthető okokból, mert így nem félünk tőlük, nem nyugtalanítanak. A populáris kultúrából, hollywoodi filmekből megtanultuk az egyébként hazug leckét: kétszer is gondoljuk meg, mielőtt otthonunkba fogadunk egy robotot.

Ha viszont esendők, nincs más választásunk, kapuinkat megnyitjuk előttük.

A veszély máshol keresendő. Mivel ma már irdatlan mennyiségű személyes adathoz férnek hozzá, remek hacker-célpontok lehetnek.

De morális kérdések is felmerülnek: mi a státuszuk, háziállatok, gyerekek, barátok, szeretők, szolgák, rabszolgák, vagy egy új faj evolúciós fejlődésének korai szakaszát képviselik?

És meddig imádjuk őket? Merthogy a cukiság köztudottan rövid ideig ragadja meg a felhasználót. A termék azonnal megtetszik, az érdeklődő ösztönözve érzi magát, hogy megvegye. Hosszútávú érzelmi kötődéshez viszont sokkal több kell a szimpla cukiságnál: fel kell kelteniük a kíváncsiságot, mutassák a „másság” jeleit, lépjenek túl a mostani esztétikai korlátokon.

Ha mindez megtörténik, meginog a szigorú felhasználó-robot hierarchia.

A helyzetet bonyolítja, hogy a gépek hálózatra kapcsolódó szoftvere és memóriája túléli fizikai testüket, űr tátong az összegyűjtött adatok „halhatatlan” természete és az anyagi technológiák „halandósága” között. Hiába cukik, ugyanúgy elavulnak, mint minden más elektronikus termék.

Felhasznált irodalom

Super cute home robots are coming, but think twice before you trust them 

10 home robots you need to see to believe

Uncanny valley: why we find human-like robots and dolls so creepy   

An Uncanny Mind: Masahiro Mori on the Uncanny Valley and Beyond 

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!