imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jony Ive az Apple Watch fejlesztéséről beszélt


Az órákban utazó Hodinkee magazinnak sikerült elcsípnie az Apple vezető dizájnerét egy hosszabb beszélgetésre. Természetesen az Apple Watch volt terítéken, így elég sok érdekes részletet tudhattunk meg az okosóra fejlesztésről.

Jony Ive az utóbbi elég sok évben gyakorlatilag minden dizájnhoz kapcsolódó projektet vezényelt az Apple körül, legyen szó a termékekről vagy a gigantikus Apple Park létesítményről. Természetesen az Apple Watch is az ő keze munkáját dicséri, azonban idáig nem sok bennfentes történetet hallhattunk az Apple okosórájának tervezéséről. A Hodinkee magazin most pótolta a hiányt, és egy mélyinterjú keretein belül alaposan kifaggatta a tervezőt.

Például megtudhattuk, hogy Ive első órája egy Omega Speedmaster volt, amit még a hongkong-i Kaulung városrészben vásárolt 1992-ben egy kiruccanás alkalmával. Szavaival élve „teljesen elcsábult“ az óra űrfelfedezésben való szereplésétől (ez a modell figyelt az első amerikai űrsétát végrehajtó űrhajós csuklóján, illetve az első Holdra szálláson is jelen volt). „Valahogy ez jól tükrözi a találmány optimizmusát, ambícióját és bátorságát.“ Hasonlóan jó vélekedéssel emlékezett meg Patek Philippe Nautilusáról is, amit egy „bizarr, bizarr projektnek“ nevezett.

A Nautilus és az Apple Watch egymás mellett

Rátérve az Apple Watch-ra, Jony Ive elmesélte, hogy Steve Jobsot nem különsebben érdekelték az órák, így nem is nagyon volt terítéken a téma. Jobs halála után pár hónappal, 2012-ben aztán felmerült az okosóra lehetősége. Az egykori vezető halála után a vállalatnak el kellett döntenie, milyen irányba akar továbbhaladni. A vezetőség úgy látta, hogy az Apple Watch személyes jellege érdekes új lehetőségeket tartogat.

Maga a tervezési folyamat Ive elmondása alapján teljesen eltért a megszokottól, mivel nem volt mintaként szolgáló referencia, amihez nyúlhattak volna. Például rendhagyó módon konzultáltak külsős szakértőkkel – ezt általában házon belül szokták megoldani. A megkérdezett mesterek közt olyan nevek szerepelnek, mint Will Andrewes (40 év tapasztalattal rendelkező órásmester), Dominique Fléchon (antik órák szekértője), Grégory Gardinetti („óratörténész“), Claudia Hammond (pszichológus), vagy Chris Lintott (az Oxfordi Egyetem asztrofizikusa).

Egyfelől nézheted az Apple Watch-ot a specifikációk szerint – mit tud, stb. Másfelől viszont  észreveheted, hogy mennyi minden lehetséges, ha mindez a technológia veled van egész nap. Legtöbbünk mindenhova magával viszi a telefonját, de az nem kötődik hozzád. Namost képzeld el, milyen amikor egy ehhez hasonló erőteljes valami van veled. Gondolj bele, mennyi lehetőség nyílik meg a felhasználóknak – mondta Jony Ive.

Ive szerint az Apple célja nem egy konkrét probléma megoldása volt az Apple Watchcsal, sokkal inkább egy lehetőség kiaknázása. „Minden egy célt szolgált. Mindent döntésünk mögött a legjobb megoldásra való törekvés állt.“ Ezen felül persze saját relevanciáját is ki akart fejezni a termékkel a vállalat. Ennek tudható be az olyan prémium anyagokkal való kísérletezés is az Edition modelleknél, mint amilyen az arany vagy a kerámia. Ive elmondása szerint ezeknek az új anyagoknak jól körülhatárolt célja volt: „kibővíteni, mi az Apple“.

A tervező az egészségügyi funkciók kapcsán megjegyezte, hogy sokkal fontosabb eredménynek tartja azokat a felhasználói visszajelzéseket, amelyek arról számolnak be, hogy az óra minőségi javulást hozott az életminőségben, mint az Apple az új, „legnagyobb bevételt generáló óragyártó“ címet.

Őszintén mondom, sokkal jobban motivál, amikor olyan felhasználókról hallok, akik úgy vélik, a Watch minőségi javulást hozott az életükbe. Kiváltságos helyzet olyan termékeken dolgozni, amelyekhez az emberek kötődni kezdenek, és amelyek fontos, pozitív részévé válnak a mindennapi életüknek.

Steve Jobs híres Seiko órája – amit egyébként nem nagyon hordott.

Érdemes elolvasni a teljes anyagot is, ennyire alapos Jony Ive interjút rég láttunk már.

Forrás: Hodinkee, MacRumors

Ha kedvet kaptál egy Apple Watch-hoz, erre találod a legfrissebb, Series 3-as választékot.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!