imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jony Ive díszdoktori címet kapott


Sir Jonathan Ive 1992 óta dolgozik az Apple-nél, 1997-ben tette a cég ipari formatervezésért felelős alelnökévé Steve Jobs, majd tavaly május 26-án ismét „szintet lépett”, és megkapta a korábban nem létező Chief Design Officer pozíciót.

Az Apple legendás brit származású formatervezője számtalan díjat és elismerést kapott karrierje során. Ezek között van a londoni Design Museum „az év dizájnere” díja, melyet elsőként neki ítéltek oda 2003-ban, 2006-ban tiszteletbeli tagja lett a brit Királyi Mérnöki Akadémiának, 2007-ben a GQ választotta az év dizájnerének valamint ebben az évben kapta meg az amerikai National Design Awardot is. 2009-ben a Fast Company első helyre tette az üzleti élet 100 legkreatívabb szereplőjét bemutató listáján. 2012 májusában lovaggá ütötték a Buckingham-palotában, 2013-ban megkapta az arany Blue Peter kitűzőt és a TIME is a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

A díszdoktori címeket az egyetem Szenátusának épületében adták át.
A díszdoktori címeket az egyetem Szenátusának épületében adták át.

Napestig lehetne sorolni a további elismeréseket, a sor ráadásul most újabb elemmel bővült. Jony Ive 2009 óta rendelkezik a Rhode Island School of Design és a Royal College of Art díszdoktori címével, ezek mellé kapta meg harmadiknak szerdán a világ harmadik legrégebbi, folyamatosan működő egyetemétől, a University of Cambridge-től a díszdoktori címet. Az egyetem ezt írja a dizájngururól az eseménnyel kapcsolatban kiadott sajtóközleményben:

Szintén elismerésben részesült az Apple vezető tervezője, aki bevezette az eleganciát, az egyszerűséget és a szépséget a személyi számítógépek tervezésébe. Sir Jonathan Ive-nak, az Apple dizájnért felelős vezérigazgatójának tudományos díszdoktori címet adományoztunk. Nagy hatást gyakorolt a számítástechnika világára, és a formatervezésen keresztül hozzáférhetővé tette a technológiát.

Jony Ive díszdoktor

Ive-on kívül további hat díszdoktort avattak a június 15-i ünnepségen: Tanni Grey-Thompson paralimpikon, Helena Morrissey üzletasszony, Sir Keith Peters orvos-immunológus, Sir Nicholas Hytner, a helyi Nemzeti Színház igazgatója, Sir Nicholas Serota, a Tate igazgatója és Joanna MacGregor zongorista-zeneszerző.

Jony Ive-nak hamarosan egy egész hangárra lesz szüksége, ha az összes díját és címét ki akarja függeszteni az irodája falára. Jövő héten ismét Angliába utazhat, június 22-én ugyanis Oxfordban veheti át a következő díszdoktori címét.

Forrás: University of Cambridge via iMore. Képek és borítókép: University of Cambridge.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!