imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Jony Ive elhagyja az Apple-t!


Jony Ive, az Apple vezető designere 30 év után elhagyja az Apple-t, hogy létrehozza saját designer cégét, a LoveFrom-ot.

Az éjjel robbant a bombahír: az Apple termékek mögött álló designer legenda, Sir Jonathan Ive elhagyja az Apple-t és saját vállalatot alapít. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lesz szerepe a jövő Apple termékeinek formatervezésben, ahogyan azt a Financial Times-nak nyilatkozta egy exkluzív interjúban:

Bár nem leszek alkalmazott, nagyon is részt fogok venni (a tervezésben) – bízom benne, hogy még sok sok éven keresztül. Egyszerűen úgy tűnik ez egy megfelelő és kíméletes idő, hogy véghez vigyem ezt a változást.

Jony Ive volt az, aki Steve Jobs-szal karöltve segített megalapozni azt az Apple-t, amit ma is ismerünk. Első közös termékük az iMac volt, ami újra a helyes útra állította a céget, majd siker sikert követett az iPodon és iPhone-onkeresztül egészen a mai napig. Jobs annak idején mindig is hangoztatta Ive tehetségét és köztudott volt, hogy jól megértették egymást, szerettek együtt dolgozni. Mitöbb, mostani döntését épp a Jobs által elhangzott sorokra vezeti vissza.

Az egyik alapvető motiváció, mikor valamit szeretetből és törődéssel készítesz, még akkor is, ha valószínúleg soha nem találkozol… az emberekkel, akik számára készíted és soha nem rázol kezet velük. Azzal, hogy valamit törődéssel készítesz, az emberiség, a fajunk felé fejezed ki háládat.

A LoveFrom (vagyis kis szójátékkal szeretetből) névre keresztelt új cége 2020-tól üzemel majd teljes kapacitással. Emellett Tim Cook megerősítette, hogy a jelenlegi csapaton nem lesz változtatás és örömmel folytatják a munkát az új felállásban is Jony-val, vagyis az új vállalat első ügyfele már meg is van.

Az Apple-ön belül Evans Hankey, a formatervezésért felelős alelnök és Alan Dyle, a felhasználói felületekért felelős alelnök ezentúl közvetlen Jeff Williams-nak fognak jelenteni. Williams az Apple Watch fejlesztések vezetője a kezdetek óta, így jó kezekbe kerül a házon belül designer csapat a jövőben.

Minden bizonnyal Jony Ive számára is inspiráló lesz, hogy új ingerek érik, vélhetően nagyobb szabadságot élvez majd és személyes projektjeinek (vagy épp gyémánt gyűrűk) formatervezésére is több ideje jut majd. Összességében akár jövőbeli Apple termékek külsejére is pozitív hatással lehet a történet. Ennek ellenére akkor is hatalmas hír és nem kis meglepetés, hogy az egyik legismertebb Apple vezető a külsős beszállító pozíciót választotta.

Már csak egy kérdés maradt: ki fogja narrálni a bemutató videókat?

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!