imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jony Ive elmondta, miben más egy Apple-termék


Korábban már hírt adtunk arról, hogy Jony Ive és Marc Newson nyitja majd meg a Condé Nast kiadóvállalat első luxuskonferenciáját Firenzében. Az április 22. és 23. között megrendezett esemény első napján a két dizájnerlegenda Suzy Menkesszel, a Vogue nemzetközi szerkesztőjével beszélgetett.

A fő kérdés persze az volt, mennyire is luxustermék az Apple Watch, illetve hogyan közelíti meg a cég a luxus 21. századi fogalmát, hogyan viszonyul a modern luxusfogalom a tradicionális meglátáshoz. Jony Ive először is elmondta, hogyan fognak bele egy-egy új termék fejlesztésébe az Apple-nél:

Az Apple-nél nem előre meghatározott piaci lehetőségeken keresztül nézzük a világot. Folyamatosan hatalmas törődéssel fejlesztjük a termékeinket. Itt persze nem feltétlenül arra gondolok, hogy milyen módszerekkel csinálunk dolgokat – sokféleképpen lehet tárgyakat létrehozni. Könnyedén arra a következtetésre juthatunk, hogy ha valamit kis mennyiségben gyártanak, kevés eszközt használva, akkor ott törődésről és őszinteségről van szó – ez egy téves következtetés.

Marc Newson természetesen egyetért vele ebben a kérdésben:

A gépek számunkra olyanok, mint a szerszámok a mesteremberek számára. Mindannyian használunk valamit – hiszen nem fúrhatunk lyukakat az ujjainkkal. Legyen szó egy késről, tűről vagy gépről, szükségünk van valamiféle eszköz segítségére.

Jony Ive, Marc Newson és Suzy Menkes | Kép forrása: Vogue
Jony Ive, Marc Newson és Suzy Menkes | Kép forrása: Vogue

A Vogue felhívja a figyelmet arra, hogy úgy tűnik, az Apple legújabb terméke, vagyis az Apple Watch (leginkább persze az Edition modell) mind árban, mind megcélzott közönségben közvetlenül versenyez a luxustermékek szélesebb spektrumával, legyen szó akár ékszerekről vagy táskákról. Ez az új találkozása a régivel. Ive azonban nem feltétlenül ért ezzel egyet:

Nem így tekintünk arra, amit csinálunk. Mindig is arra koncentráltunk, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból, és hasznos termékeket készítsünk. Azért kezdtünk el dolgozni az iPhone-on, mert ki nem állhattuk a telefonjainkat. Az óra azonban más volt. Mindannyian imádtuk az óráinkat, de láttuk, hogy a csuklónk nagyszerű hely lenne a technológia számára, úgyhogy az indíttatás ebben az esetben más volt. Nem tudom hogyan lehetne a klasszikus órákhoz hasonlítani az Apple Watch-ot, hiszen a funkcionalitása és képességei merőben eltérőek.

Az Apple az iPhone-nak köszönhetően elég sok tapasztalatot szerzett azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnének a vásárlók. Jony elmondta, hogy vannak alapvető funkciók, amiket szinte mindenki folyamatosan használ. Vannak azonban olyan dolgok, amik mindenkinél mások, ki ezért, ki azért használ iPhone-t. Nem feltétlenül ugyanabból az okból veszi meg mindenki a telefont. Az Apple Watch pedig az első olyan termékük, ami szó szerint sokkal közelebbi kapcsolatba kerül a felhasználójával, ráadásul a nap nagy részére igaz ez. Olyan dolgokra használhatjuk, olyan új kommunikációs lehetőségeket biztosít, amiket a telefonunk nem tud.

A Vogue cikkében kitérnek arra, hogy noha jelenleg mindketten technológiai fronton dolgoznak, Jony Ive és Marc Newson is művészeti háttérrel rendelkező családba született – sőt, egészen konkrétan az ezüstművesség a közös nevező. Marc szerint ez nagyon praktikus lehet a digitális világban is:

Jony és én is szeretjük és tiszteljük azt a készséget, ami ahhoz kell, hogy valaki építsen, a két kezével hozzon létre valamit. Nem csak a fejünkben meg számítógépen tervezzük meg a dolgokat. Mindketten szeretjük megérteni a különböző anyagokat; mindkettőnket kézművességre tanítottak. Mindketten úgy nőttünk fel, hogy saját magunknak készítettünk tárgyakat, és szerintem nem lehet úgy anyagokkal dolgozni, ha valaki nem érti meg a tulajdonságaikat. Az órához például azért fejlesztettük ki a saját aranyötvözetünket, mert imádtuk azt, amilyen érzetet nyújt. Az anyagok szeretete ösztönöz sok mindenre, amit csinálunk.

Marc Newson és Jony Ive | Kép forrása: Vogue
Marc Newson és Jony Ive | Kép forrása: Vogue

Jony és Marc azt is elmondták, hogy mivel több mint 20 éve ismerik egymást, és gyakorlatilag korábban is megbeszélték egymással a munkáikat, ebből egyenesen következett az, hogy végül együtt dolgoznak. Mindkettőjüket főleg az inspirálja és motiválja, ha olyan dolgot látnak, ami kiváltja a nemtetszésüket. Így aztán belefognak az adott tárgy újratervezésébe úgy, hogy a végeredmény számukra is tetsszen. Nagyon hasonlóan látják a világot, és saját bevallásuk szerint ezért is lettek barátok. Mindketten szeretik a technológiát, és azt, amit a technológia segítségével érhetünk el.

Jony Ive végül beszélt egy kicsit az Apple jövőjéről, illetve arról, hogy milyen irányban haladnak a dolgok, milyen útra léptek az Apple Watch bemutatásával:

Szerintem az Apple jelenlegi útja már a hetvenes évek óta tart, hiszen azóta szeretnénk személyessé tenni a technológiát. Ha az emberek úgy érzik, hogy nehézkes a technológia használata, akkor kudarcot vallottunk. Hogy mik a következményei ennek az útnak? Nem tudom. Sajnos a minket körülvevő tárgyak nagyon sokszor tanúskodnak a nemtörődömségről – olyan dolgokról beszélek, amik ez bizonyos árszint meghatározásával, vagy konkrét határidőre készültek. A mi termékeink azok személyiségét mutatják meg, akik megtervezték őket. Remélem, hogy az embereknek tetszeni fog az Apple Watch, és szép tárgynak tartják majd.

Forrás: Vogue.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!