imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jony Ive hivatalosan is megkezdte a munkát új beosztásában


Május végén jelent meg a hír a brit Telegraph-ban egy interjú keretében, miszerint Jony Ive-ot előléptetik az Apple-nél, és a dizájnért felelős alelnök helyett a korábban nem létező Chief Design Officer posztot tölti be az Apple-nél, amit „dizájnigazgatónak” fordíthatnánk – bár ez nem egy annyira elterjedt vállalati felső vezetői pozíció.

A változások tegnap léptek életbe, ennek megfelelően az Apple is frissítette a cég vezetőségét bemutató weboldalt, ahová amellett, hogy kikerült Ive két utódja – Alan Dye és Richard Howarth – felkerültek Jony feladatai is. Így írnak ezekről:

Jonathan Ive az Apple dizájnigazgatója, aki Tim Cooknak jelent. Jony felelős az Apple összes dizájnjáért, ide értve az Apple hardverek megjelenését, a kezelőfelületeket, a csomagolást, a főbb építészeti projekteket, például az Apple Campus 2-t és az Apple boltjait, valamint az új ötletekért és a jövőbeni tervekért.

Ez nagyjából egybevág azzal, amit Tim Cook írt egy e-mailben, amit az előléptetéskor küldtek szét a cég alkalmazottainak. A rövid életrajz kiemeli, hogy Jony nevéhez több mint 5000 szabadalom fűződik, illetve azt, hogy csapatát 2012-ben a Design and Art Direction az elmúlt 50 év legjobb dizájnstúdiójának választotta. A munkáik többek között megtalálhatók a New York-i MoMA-ban, illetve a párizsi Pompidou Központban is.

Alan Dye, Jony Ive és Richard Howarth | Kép forrása: The Telegraph
Alan Dye, Jony Ive és Richard Howarth | Kép forrása: The Telegraph

Érdekesség a két „újonc” adatlapján, hogy az előzetes híresztelésekkel ellentétben mindkettőjük esetében azt írja az Apple hivatalos közleménye, hogy közvetlenül Tim Cooknak jelentenek a munkájuk során – eddig arról volt szó, hogy a táplálékláncban Jony Ive szerepel köztes lépcsőként. A kezelőfelületekért felelős alelnök, Alan Dye bemutatásában az alábbiakat olvashatjuk:

Alan 2012-ben csatlakozott Jonathan Ive csapatához, hogy a kezelőfelületekkel foglalkozó csapatot vezesse, akik az iOS 7, az iOS 8 és a watchOS dizájnjáért felelnek. Alan csapata az Apple teljes termékpalettáját tekintve folyamatosan innovatív megoldásokat és felhasználói élményt fejleszt. Munkájukat számos dizájndíjjal ismerték el.

Richard Howarth pedig az az ember lett, aki gyakorlatilag Jony volt közel két évtizeddel ezelőtt: a hardveres dizájnért felelős alelnök. Az életrajzokat tartalmazó oldalon nem túl bőbeszédű vele kapcsolatban az Apple, de pár lényeges dolgot megtudhatunk róla:

Richard 1996-ban csatlakozott az Apple-höz, és az eredeti iMac óta majdnem az összes Apple-termék tervezésében részt vett. Ő volt az iPhone összes generációjának vezető dizájnere, legutóbb pedig az Apple Watch-on dolgozott. Az ipari formatervezésért felelős csoport vezetőjeként Richard ez nemzetközi csapatot vezet, melynek kivételesen tehetséges formatervezők, CAD-tervezők és modellezők a tagjai, akik a jövő Apple-termékeit alkotják meg.

Forrás: Daring Fireball. Borítókép: Apple.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!