imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jony Ive a Vanity Fair konferenciáján beszélt munkájáról


Jony Ive, az Apple vezető tervezője a ritkán mutatkozik színpadon, az Apple bemutatóin is mindig felvételről beszél. A Vanity Fair konferenciáján ezúttal a csapatáról, munkája kihívásairól és Steve Jobs-ról is beszélt.

A színpadon Graydon Cartnerrel, a Vanity Fair szerkesztőjével beszélgettek többek között az Apple jelenlegi termékpalettájáról, az iPhone 6-ról, az Apple Watch-ról és Steve Jobs-ról. A beszélgetés tartalmát a Business Insider parafrázisa nyomán közöljük.

Milyen jó és rossz oldallal jár Jony Ive-nak lenni?

A dolog rossz oldala, hogy túl sok időt töltök magammal. A jó pedig, hogy remek tervezői csapatom van. Még senki sem lépett ki önszántából.

Milyen nagy a design csapat?

Igazából elég kicsi, 16-17 emberből áll. Az elmúlt 15 évben töretlenül növekedtünk. Keményen dolgozunk azért, hogy kicsi maradjon.

Milyen egy átlagos napod?

Az egyik előnye annak, hogy egy olyan csapat tagja vagyok, ami hosszú ideje egyben van az, hogy megadatott nekünk a luxus, hogy kifejlesszük a saját munkamenetünket. Hetente háromszor-négyszer van meetingünk. Ilyenkor a tervezők pont olyan asztalok köré gyűlnek, mint amilyeneket az Apple Store-okban látni. Ilyen asztalok köré állunk és rajzolunk. Az ötletek nem igazán jönnek, amíg nincs egy fizikai tárgy a rajzainkból. Az élénkíti fel igazán a csapatot.

Tudnál említeni egy “heuréka pillanatot” egy ilyen meetingről?

A telefonnál, ami most jelent meg…Különleges pillanat, amikor ott a tárgy, amit megérinthetsz, és akkor minden megfordul. Még mindig meglep és lenyűgöz minden egyes első modell.

Miért tértetek vissza az iPhone-nál a lekerekített sarkakhoz?

Évekkel ezelőtt készítettünk prototípusokat nagyobb kijelzőkkel. Izgalmas tulajdonságuk volt a nagyobb kijelző, de a végeredmény egy esetlen termék volt, mert órmótlanok voltak, ahogyan a konkurrencia sok telefonja még ma is az. Évekkel ezelőtt tudtuk, hogy fontos lesz, hogy nagyobb kijelzőket használjunk, de sok tennivalónk volt, hogy vonzó terméket készítsünk belőle. Az iPhone 6 lekerektett sarkaira azért volt szükség, hogy érzésre kevésbé legyen széles.

Mi volt az első Apple termék, amit még azelőtt használtál, hogy az Apple-nél kezdtél dolgozni?

A művész képzőben az egyetemi gépek borzasztóak voltak. Azt hittem, velem van a baj. Amikor valami rosszat eszel, az a feltételezésed, hogy az étel a rossz. De ha egy rossz terméket használsz, azt gondolod, veled van probléma. A művész képzőben Mac-et használtam. Néhány szempontból sokkoló volt. Életemben először kimondottan világos elképzelésem volt azokról az emberekről, akik összeálltak, és megtervezték és megcsinálták azt a terméket. Rájöttem, hogy bizonyos dolgok, amiket elkészítünk, értékrendünk bizonyítékául szolgálnak. Attól fogva komolyan kezdett érdekelni ez a kaliforniai csapat, akik ezt a számítógépet készítették. Tudni akartam, kik ők.

Miért akartál ipari tervező lenni és nem művész, vagy egyéb tervező?

Nem tehettem mást. Van egy ilyen belső késztetésem. Eszközöket készítünk egymásnak.

Gyermekként miről gondoltad azt, hogy jól lett megtervezve?

Braun ételaprító. Sokkolt, hogy mennyire érdekes volt az a tárgy, és hogy milyen jól csinálták meg és milyen gyönyörű volt. Nem tudtam, hogy mire jó, de feltételeztem, hogy nagyon jó rá.

jony-ive-first-phone

Ive az általa tervezett legelső telefont is megmutatta, amivel díjat is nyert egy pályázaton. Meglehetősen bizarr az eszköz, különálló mikrofonja volt, amit a felhasználó szájához kellett tartani.

Mi történt, amikor először jártál Kaliforniában?

Az útamat az egyetem fizette, csak találkozni akartam emberekkel. Olyan kedves és türelmes volt mindenki. És azt a hülye telefon modellt is magammal hurcoltam.

Nem kaptál munkát?

Nem munkáért jöttem. Páran megpróbáltak rávenni, hogy maradjak. Mindenki, akitől találkozót kértem.

Hogyan kerültél az Apple-höz?

Találkoztam az Apple munkatársaival, aztán visszautaztam Londonba és saját terveket készítettem. Később az Apple körbejárta az egész világot, hogy találjanak egy tervezőt és engem választottak. Két munkám volt, az egyik az volt, hogy az Apple PowerBookján dolgozzak. A másiknál egy angol cégnek kellett kerámia fürdőszobai elemeket terveznem. Fantasztikus volt a két projekt közti kontraszt. Aztán végül az Apple mellett állapodtam meg.

Mi volt a legnagyobb “mi lenne, ha” kihívás tervezés közben?

Az érintőképernyős irányítás fura volt. Sokszor már majdnem feladtuk. Nem voltunk benne biztosak, hogy működni fog. Az Apple Watch tervezése közben rengeteg technológia volt, ami úgy indult, hogy “mi lenne ha” és “ezt hogyan csináljuk?”.

Mesélj az óra tervezéséről.

Mindig is érdekeltek az órák. A legelső órákat azelőtt tervezték, hogy a zsebet feltalálták volna, úgyhogy az emberek a nyakukon hordták. Aztán jött zsebóra. A 17. században ujjon hordható órák is voltak. Funkcionális és használhatósági okok miatt végül a csuklón kötött ki. És szemmel láthatóan ott is maradt több, mint 100 évig. Ennek mostmár hagyományos okai is vannak. Ez egy kiváló hely, hogy gyorsan rápillanthassunk az információra. Amikor elkezdtünk dolgozni az órán, természetesnek tűnt, hogy egy technológiai termék a csuklón kössön ki.

Mit tanultál a Steve Jobs-szal való közös munkából?

Koncentrálni. Steve volt a legfókuszáltabb ember, akivel valaha találkoztam. Félelmetes, hogy amikor tényleg igazán koncentrálsz valamire, szinte törvénytelennek tűnik. Annyi mindent el tudsz érni. Steve mindig azt kérdezte “hány dologra mondtál nemet?” És voltak dolgok, amiket fel kellett áldoznom. És Steve tudta, hogy azokat a dolgokat nem is akartam igazán megcsinálni. Koncentrálni annyit tesz, hogy a tested minden csontjával ellenállsz valaminek, amiről egyébként tudod, hogy jó ötlet, de nemet mondasz rá, mert épp valami másra koncentrálsz.

Emlékszem, egyszer beszéltem Steve Jobs-szal és megkérdeztem, hogy miért tartják az emberek nyersnek. És azt kérdeztem: nem lehetnénk egy kicsit visszafogottabbak? És megkérdezte, hogy miért. Azt feleltem: Mert én törődök a csapatommal. Erre azt felelte: “Nem, Jony, te csak egyszerűen nagyon hiú vagy. Csak azt akarod, hogy az emberek kedveljenek. Megleptél, én azt hittem, hogy a munkát fontosság alapján vezényeled és nem az alapján, hogy mit gondolnak rólad az emberek.”

Az emberek azért értették félre Steve-et, mert koncentrált volt.

A konferencia közönségétől is érkezett néhány kérdés Ive-hoz:

Mi a véleményed a Xiaomiról, a kínai startupról, amit gyakran kritizálnak, mert az Apple designjait másolják?

Kockázatos…Nem találom hízelgőnek. Szerintem ez lopás. Amikor először csinálsz valamit, és nem tudod, hogy működni fog-e, őszintén szólva a legkevésbé sem gondolom, hogy hízelgő lenne. Azt a rengeteg hétvégét otthon tölthettem volna a családommal. Szerintem ez lopás és lustaság. Egyáltalán nem tartom elfogadhatónak.

Hogyan arányul nálad a külső és a működés?

Egy gyönyörű termék, ami nem működik, az ronda. A legjobb dolgok, amiket készítettünk harmónikusak. Szerintem a design az egészet magában foglalja. A szépség abból száramazik, hogy jól működik.

Milyen designok tetszenek?

Ez nehéz kérdés. Nagyon kritikus vagyok. Szerintem érezni lehet, ha egy termékkel eleget foglalkoztak.

El tudod képzelni, hogy a fogyasztói elektronikán túllépj?

Szerintem az óra egy távolodó lépés a fogyasztói elektronikától.

 

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!