imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jony Ive szerint az Apple Watch is az iPhone útját fogja járni


Hétfőn tartották New Yorkban a Metropolitan Művészeti Múzeum szokásos éves divatgáláját, a Met Gala-t. Az előzetes híreknek megfelelően Idris Elba és Taylor Swift mellett Jony Ive látta el a házigazda szerepét, továbbá maga az Apple is szponzorálta az eseményt, aminek a bevételei a múzeumot és a Kosztümintézetet gazdagítják. Az Apple dizájnguruja több mindenről szót ejtett az gála során, középpontban a divattal és az Apple Watch-csal.

Bár a többségnek valószínűleg a vörös szőnyegen felvonuló hírességek úgymond ruhakölteményei maradnak meg az emlékezetükben, azért a gála mellett megnyílt Manus x Machina kiállítás is tartogat érdekességeket. A Business of Fashion magazin erről is kérdezte Jony Ive-ot.

manus-x-machina
A Manus x Machina kiállítás egyes darabjai a Metropolitan Művészeti Múzeumban.

Az egész kiállítást a nyugalom, a szelídség és a kedvesség lengte be, és mindez remek közeget biztosított annak, hogy azokra a darabokra koncentrálj, amik a műsor részét alkották. A munkánk során [az Apple-nél] úgy próbálunk dizájnolni, hogy ne tűnjenek fel azok a problémák, amiket meg kellett oldanunk. Ez a dizájner feladata: hogy problémákat oldjon meg és felfedezzen, de ne rántson bele téged azokba a problémákba, amiken keresztül kell mennie. Zavart, hogy ott kellett hagynom a kiállítást.

Ezután áttért a divat témakörére, mert szerinte a technológiai cégek elkezdték megtanulni a divat nyelvét:

Teljesen mindegy, hogy most határozottan kijelentjük azt, hogy érdeklődünk a divat iránt, vagy sem, mert egyre személyesebb termékeket készítünk. Termékeket, amiket minden nap hordasz. Ilyet nem csináltunk korábban, és még nagyon sokat kell tanulnunk. Úgy gondolom, hogy mindig nagyon világos és nagyon egyedi megközelítésünk volt azt illetően, hogy olyan termékeket hozunk létre, amiknek a dizájnja közel áll az emberekhez, jobban megalapozottak a termékkategória fogalmaihoz képest. Szerintem nagyon nehéz ezt a tisztaságot és egyediséget megvalósítani, ha nem vagy teljes mértékben biztos a témádban.

Bár Jony Ive nem volt hajlandó közvetlenül az Apple Watch jövőjéről beszélni, nagy általánosságban gondolkodva kifejtette a véleményét:

Nagyon érdekes, ha visszanézed az első generációs iPod és iPhone útját – ami a következő kettő, három, négy évben fog történni, az drámai lesz. Nagyon meglepődnél azokon a dolgokon, hogy mit feltételezel, mivel rendelkezett és mivel nem az első iPhone. Persze ez egy új kategória számunkra, amit egy teljesen természetes darabként gondoltunk, ki hiteles módon. Nem vagyunk olyan szempontból opportunisták, mint a konkurencia. Egyáltalán nem azért léptünk be, mert úgy gondoltuk, hogy »na, ez egy növekvő piac«. Semmi sem állhat távolabb a valóságtól.

A Manus x Machina kiállítás egy darabja egy modellen.
A Manus x Machina kiállítás egy darabja egy modellen.

És végül azért belengette, hogy nem állnak le az Apple Watch-csal:

Én személyesen imádom a termékeket, amikor még gyerekcipőben járnak. Tudod, hogy nem beszélhetek a jövőbeli termékeinkről, de ha megnézed, általában nem szoktuk azt csinálni, hogy készítünk valamit, és akkor hirtelen letesszük és megállunk.

Kérdés, hogy vajon idén kamaszkorba lép-e már az Apple Watch, vagy tovább kell várni?

Források: iMore, Business of Fashion 

Borítókép: (B-J) Thomas Campbell, Andrew Bolton, Anna Wintour, Sir Jonathan Ive | Metropolitan Museum of Art

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!