imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Jony Ive top 10 ikonikus Apple dizájnja


A múlt hét egyik legmeghatározóbb híre volt, hogy Jony Ive elhagyja az Apple-t. Ezen felbuzdulva összeszedtük a 10 legjelentősebb dizájnt, amit a cég berkein belül alkotott.

Noha Jony Ive és az Apple útjai nem válnak végleg el (mivel a LoveFrom nevű új cége igazából alvállalkozóként működik majd), mégis jelentős történésről beszélhetünk, hiszen Ive az Apple egyik oszlopos tagja volt. Steve Jobsszal együtt alkották meg azt az irányvonalat, amit ma Apple-nek hívunk. Ennek felidézésére nézzük végig a 10 legikonikusabb dizájnt, amit neki köszönhetünk:

iMac G3 – 1998

Az első iMac, amit ma már csak “színes tojás”-ként emlegethetünk. A termék mind dizájn, mind technológiai szempontból korszakalkotó volt. Szokatlan módon a képernyő és maga a számítógép egybe lett építve egy tojásdad alakú áttetsző gépházba. Először csak “Bondi Blue”, majd később 10 másik színben volt elérhető.

iBook G3 – 1999

Az iMac bemutatása után egy évvel debütált az iBook G3, amely ugyancsak tartalmazta az iMac áttetsző és színes dizájn elemeit. A gépház leginkább egy kinyitható kagylóra hasonlított. Nemcsak a megjelenése miatt volt formabontó, hanem azért is, mert már nem tartalmazott – az akkoriban még szokványosnak számító – floppy meghajtót, valamint képes volt már vezeték nélküli adatátvitelre is.

iPod – 2001

Sokan nem emlékeznek már az első iPodra, azonban mindenképpen meg kell említenünk. Nem csak a kialakítása miatt számít ikonikusnak (legfőképpen a Click Wheel nevű korongszerű gombegyüttesre gondolok), hanem azért is, mert jelentősen felforgatta a digitális zenelejátszók piacát. Jócskán megelőzte a korát a közel 10 órás üzemidővel és a kb. 1 000 zeneszám tárolására alkalmas, 5 GB-os háttértárával.

iMac G4 – 2002

Az iMac G3 utódja nagyot fejlődött dizájn téren. Míg elődjénél minden a megmosolyogtató tojásdad alakú gépházban kapott helyet, az utódnál már elszeparálták a kijelzőt. Maga a gép a félgömb alakú “talapzatban” kapott helyet, amihez a megjelenítő egy speciális csuklós rendszerű tartókonzollal csatlakozott, ennek hála könnyedén forgatható és pozícionálható volt. További érdekesség, hogy az idei ősszel debütáló Pro Display XDR is hasonló felfüggesztést kap majd.

iPhone – 2007

Ugyan ki ne emlékezne az első iPhone-ra? Az Apple az első mobiltelefonjával robbant be leginkább a köztudatba. A forradalmi megjelenés, az érintőképernyő, és az interneten való szörfölés lehetősége adta meg főként azt a sikert, ami a mai napig töretlen, és ami egyedülállóvá tette a céget.

MacBook Air – 2008

A 2008-as MacBook Air dizájnja mindenkinek ismerős. Nem csoda, hiszen a mai napig használatban van. A mindössze 1,94 cm vastag notebook a maga 1,34 kg súlyával abszolút a noteszgépek királya lett, hiszen rendkívül könnyen hordozható. Ne felejtkezzünk meg az unibody házról és a képernyő hátulján helyet kapó világító almáról sem, amik a MacBook Air legfőbb szexepiljei.

iPad – 2010

Az Apple 2010-ben a 9,7”-os érintőképernyővel szerelt első iPaddel vetette meg a lábát a tablet piacon. Akkoriban még leginkább egy megnövelt méretű iPhone-nak tervezték. Az appok többsége kompatibilis is volt vele, és leginkább a kényelmes és élvezetes tartalomfogyasztásra szánták.

iOS 7 – 2013

Ugyan nem kézzel fogható termékről beszélünk, hanem szoftverről, de mindenképpen érdemes Jony Ive munkásságánál megemlíteni az iOS 7-ben gyökerestül megváltozott dizájnt. Szakítva a régi ikonokkal és a ma már retrónak számító kezelőfelülettel 2013-ban megszületett a mai napig használt új, minimalista stílusú (és emiatt részben megosztó) rendszerfelület.

Apple Watch – 2014

A listából nem maradhat ki a “wearables” kategória (még mindig nem találtunk helyes magyar megfelelőt) abszolút egyeduralkodója, az Apple Watch sem. Ive-ék ezzel egy teljesen új termékcsaládot mutattak be: Az okosórát, ami az iPhone-hoz csatlakoztatva megkönnyíti a mindennapokat, és ami folyamatosan újabb és újabb hasznos funkciókkal gazdagodik a generációk során.

Apple Park – 2017

Ive nevéhez is köthető Cupertino saját űrhajója, az Apple Park. Persze a tervezés nem egyedül az ő nevéhez fűződik, de ő is szerves része volt a folyamatoknak. Az objektum nagyon megosztó véleményeket kapott mind kívülről, mind belülről. Olvashattunk pletykákat, miszerint maguk az alkalmazottak is kritizálták az építményt – az előző székházhoz képest nagyobb méretű, – egy légterű irodák miatt, amik elméletben a csoportok hatékonyabb közös munkáját segíti elő.

A felsoroltak közül nektek melyik a kedvenc Jony Ive alkotásotok?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!