imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jony Ive új részleteket árult el az Apple Pencilről


Késik az Apple Pencil, úgyhogy ráfér a promózás. Sir Jony Ive múlt hétenTelegraph újságírójának beszélt az iPad Pro legfontosabb kiegészítőjéről, most pedig a Wallpaper főszerkesztőjével osztotta meg gondolatait.

Az Apple dizájnigazgatója szerint a felhasználói felület változatos kiaknázása teremtett igényt erre a termékre:

Fontosnak tartottuk, hogy olyan multi-touch alapú felhasználói felületet hozzunk létre, aminek a középpontjában az ujjaink vannak. Az okok egyértelműek. Ahogy ugyanolyan egyértelmű, hogy egyszerűen képtelen vagy olyan pontosságot elérni az ujjaiddal, mint egy tollal vagy egy ceruzával.

Azt láttuk, hogy van egy csoport akik értékelnének egy olyan műszert, amivel úgy tudnának rajzolni, mint a kezeikkel soha. És az a gyanúm, hogy ez nemcsak egy kis csoportot érint, csak azokra szorítkozva, akik mondjuk művészeti iskolába jártak.

Jony Ive

A hangsúlyosan ceruzának, és nem stylusnak nevezett eszköz koncepciójáról is többet tudhatunk meg, aminek a középpontjában az áll, hogy az Apple Pencil nem arra hivatott, hogy leváltsa az ujjunkat, s Jony szerint ezért sem klasszikus értelemben vett stylus:

Azt látom, hogy van egy lehetséges félreértés az Apple Pencillel és az ujjainkkal kapcsolatban iOS eszközön. Úgy gondolom, hogy egyértelmű, hogy a Pencil rajzolásra teremtetett, míg az ujjainkkal alapvetően a felhasználói felületet irányíthatjuk. Ez két egészen más tevékenység, eltérő célokkal.

Számunkra napnál világosabb, hogy ez nem fogja leváltani az ujjainkat, ha a felhasználói felületről beszélünk. De – és ebben szerintem mindenki egyetért velem, hogy – az Apple Pencil egy sokkal jobb eszköz, ha a rajzolásra fókuszálsz.

Jony azt is elmondta, hogy azért nevezték el Pencilnek, mert – meglepő módon – ez sokkal inkább egy analóg élményt közvetít, mint a stylus.

Jobban szeretem a ceruza elnevezést a stylus helyett, mert a stylus a technológiáról szól. Ezzel szemben a ceruzáról én az analóg világra asszociálok. Ami kihívást jelent, hogy az Apple Pencil mindenkinek mást fog jelenteni. Vannak elképesztő festő alkalmazások és rajzoló alkalmazások. Így egyeseknek grafikai eszköz lesz, másoknak pedig töltőtoll. A Pencil többek között nyomásérzékeny, és a dőlésszöget is méri. Ezek mind hozzájárulnak egy nagyon természetes élményhez. Mint tárgy, minél inkább a semlegességre kellett törekednünk, hogy épp azt a szerepet vegye fel, amit a használói szánnak neki.

Egyelőre hozzánk sem érkezett meg az Apple Pencil, de amint megtörténik, úgy amilyen gyorsan csak lehet leteszteljük, és megosztjuk veletek a gondolatainkat itt az iMagazinon. A termék előrendelhető az iSTYLE webshopjában.

Források: MacRumors, Wallpaper

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!