imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A jövő Apple Watch-ai már gyárilag EKG-val érkezhetnek


A Bloomberg belsős informátorai szerint az Apple már javában teszteli, miként ültethetné be az életmentő funkciót okosóráiba.

Azóta, hogy megírtuk, milyen klassz lenne, ha az Apple Watch szép lassan egészségügyi irányokba fejlődne tovább, sorra jönnek a megerősítő hírek. Például a héten számoltunk be róla, hogy az okosóra mentette meg egy egyébként teljesen egészségesnek tűnő 50 éves ügyvéd életét, ami azért elég nyomós proof-of-concept. Most a Bloomberg fülébe jutott információkból ítélve, a jövőben még több hasonló esetről számolhatunk be.

Bár a pulzus alapján elég jó képet lehet kapni a szív és érrendszer általános állapotáról, ez még csak amolyan első lépcső a témában. Az igazán professzionális szinthez mindenféleképpen kellene legalább vérnyomásmérés és EKG is. Előbbire van már szabadalma az Apple-nek, viszont egyelőre nem nagyon lehet hallani terveket a megvalósulásról. Utóbbira pedig ott van az EKG-t készítő Apple Watch szíj, amelyet még az FDA is jóváhagyott.

Mégis, azért jóval elegánsabb lenne, ha nem külön kiegészítőként, hanem alaptartozékként járna az életmentő funkció. Ha igazak a Bloomberg értesülései, talán nem is kell már olyan sokat várnunk erre. A lapnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő informátorok szerint ugyanis ez lehet az Apple következő nagy dobás óra fronton.

Nagyon sok részletet nem tudtunk meg egyébként, csak annyit, hogy 1.) készülőben van, pontosabban kísérleteznek vele 2.) a Watch házát két ujjunkkal hozzá kell majd nyomni a testünkhöz a méréshez. Az óra azután nem érzékelhető feszültséget vezet majd belénk, ami a szíven végighaladva ad majd képet arról, hogyan muzsikál a ketyegő. Ez az információ elsősorban az agyvérzés és a szívleállás kockázatának korai detektálását teszi lehetővé.

Az EKG készülékek előállítása annyira olcsó, hogy azt kell gondoljam, hamarosan mindenütt ott lesznek. Úgy gondolom, hogy az okok, amiért EKG-t szoktunk használni, hamarosan bővülni fognak. – mondta Brandon Ballinger, a Cardiogram alapítója.

 

Nyilván, ez nem a kórházi EKG-ra vonatkozik, hiszen ott precízebb, több kivezetéses gépeket alkalmaznak. Ennek ellenére az órába is integrálható verziók arra a célra teljesen megfelelőek lehetnek, hogy bizonyos betegségeket még időben előre jelezzenek. Ugyanis mint tudjuk, a legtöbb betegségnél nagyon sokat számít, hogy mennyire előrehaladott állapotban diagnosztizálták a rendellenességet.

Persze, ahogy az informátorok is felhívták rá a figyelmet: az Apple állandóan számtalan funkciót tesztel. Önmagában ez még nem garancia arra, hogy valóban látjuk majd integrálva a funkciót a közeljövőben – bár elnézve a mostani tendenciákat, erre a mostani értesülésre lassan már mernék fogadni…

Forrás: Bloomberg

A jelenleg is működő, beépített figyelmeztetés rendellenesen értékeket mutató pulzusra Series 1-től fölfelé minden Apple Watch része. Ha fontos neked a dolog, nézz körbe a kínálatban.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!