imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A jövőben már színészek sem kellenek a filmekbe?


A BBC interjút készített Andy Serkis, angol motion capture színésszel. Arról kérdezték, vajon eljöhet-e a pont, amikor a mesterséges intelligenciák és algoritmusok átveszik a színészek helyét a filmvásznon. A kérdés nem is lehetne aktuálisabb most, az Animojik korában.

Andy Serkisnek, ha nem is a nevével, de alakításaival biztosan mindenki találkozott már. Ha esetleg az angol színész arcképét látva azon kezdenél el tűnődni, hogy akkor mégis miért nem ismerős, az azért lehet, mert konkrétan az arca alig tűnt fel nagyszabású kasszarobbantó filmekben. Serkisnek ugyanis elsősorban nem az arcával, hanem az arckifejezéseivel futhattál össze híres blockbusterekben. Ő a Gyűrűk Ura Gollamja, ő King Kong, ő a Majmok Bolygója Caesarja, és a titokzatos Snoke Nagyúr az újabb Star Wars filmekben. A listát még hosszan sorolhatnánk, de ami a lényeg: ha valaki, akkor ő tudhatja, meddig lesz szükség hús-vér színészekre a filmek készítéséhez.

Erről a témáról szól ugyanis az a interjú, amelyet a BBC készített a színésszel:

Nézd, az algoritmusok, ha hagyjuk, akárki munkáját, akárki megélhetését átvehetik. Most is vannak olyan forgatókönyv író csomagok, amelyeket algoritmusok vezérelnek. Csak meg kell adnod a helyszínt, a karaktert és egyéb dolgokat, majd rányomsz az oké gombra és máris megírja neked a történetet. Persze, ez valószínűleg nem lesz valami jó, de talán elég idő múlva már csodálatosan működhet.

Szóval igen, biztos vagyok benne, hogy az algoritmusok mindent vezérelhetnek, hiszen az egész lényegében csak az adatokról szól. Ott van például a WETA (speciális effektekkel foglalkozó cég – a szerk.), aminek 17 év munkája van az arcomon. Ennyi felhalmozott információ teszi lehetővé számukra, hogy összefésüljék amit csinálok a virtuális karakterekkel.

A motion capture (mocap, vagy mozgásrögzítés) eljárás lényege, hogy egy színész mozgását egy virtuális karakterre, egy digitális modellre ültetik át. Régen ezt a hatást ugye beöltözéssel érték el, lényegében ennek a trükknek az ultramodern változatáról van szó. Az eljárás már csak abból a szempontból is érdekes lehet számunkra, hogy szinte pontosan ugyanúgy működik, mint a Face ID.

A legtöbb esetben ugyanis speciális érzékelőket, úgynevezett markereket helyeznek el a színészeken (például az arcon), előre meghatározott helyeken. Amikor indul a felvétel, több különböző szögből, nagysebességű kamerákkal rögzítik a színész mozgását, pontosabban a testére helyezett markerek változását a térben. Az így kinyert, másodpercenként akár több száz adatból a számítógép háromszögeléses technikával elkészíti a mozgás virtuális modelljét, amelyet aztán az animált karakterekre már könnyedén átültethetnek.

Na és mit csinál a Face ID és a TrueDepth kamerarendszer? Szinte pontosan ezt. 30 ezer képpontot vetít az arcodra, majd folyamatosan figyeli ezeknek a pontoknak az elmozdulását. Amikor tehát az iPhone X egy mosolygós kakikupaccá változtat, akkor tulajdonképpen ugyanazt az eljárást végzi, mint ami életre keltette Gollamot, King Kongot vagy Snoke Nagyurat a filmvásznon. Az egyedüli ok, ami miatt az animoji lehetőségek kimerülnek az UFO-fej és csirke tengelyen, hogy Snoke Nagyúr meganimálásához egyelőre még nem elég az iPhone X ereje sem. 

De pár év múlva talán, már saját CGI elemekben gazdag filmet forgathatsz majd a nappalidban. Not bad.

Forrás: BBC

Ha a te fantáziádat is megmozgatták a Face ID-ben rejlő lehetőségek, akkor már le is adhatod a rendelésed egy készülékre. Szerencsére a gyártás elvileg már stabilizálódott, így remélhetőleg nem kell majd sokat várnod, hogy csengessen a postás.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!