imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

“Kacsaúsztató” az Apple Store-okban


Az Apple mindig is nagy figyelmet fordított az Apple Store-ok berendezésére. Az első Apple Store prototípusát még Steve Jobs rakta össze egy titkos konténerben, azóta pedig rengeteget változott a design. A legújabb változás egy bazi nagy krómozott asztal megjelenése.

Angela Ahrendts felelős az Apple Store-ok designjáért. Ő az aki az utóbbi egy évben jópár változtatást eszközölt, teljesen átalakult a keze alatt például a kiegészítők elhelyezése, de az ő irányítása alatt készültek az elképesztően gyönyörű Apple Watch bemutató asztalok is.

Most egy egészen érdekes újítás jelent meg az Apple két boltjában: egy hatalmas krómozott asztal. Ahogy az a lenti videóban is látható, a hatalmas asztal tetején egy kijelző található, melyre iPhone 6s-eket rögzítettek. Az iPhone 6s-ek egész különleges módon kapcsolódnak az asztal felületéhez, és a 3D Force Touch demózására lettek kifejlesztve. Ha valaki erősen megnyomja az iPhone-ok kijelzőjét, egy virtuális hullám jelenik meg az iPhone alatt. Íme egy videón a működése:

Egyelőre csak New Yorkban és San Francisco egy-egy Apple Store-jában helyeztek el ilyen asztalokat, nyilván kísérleti szempontból, aztán ha beválnak, akkor az összes nagyobb Apple Store-ban elhelyezhetnek ilyen bemutató pultokat.

Itt az iMagazin szerkesztőségében a videón látható asztalt, magunk közt csak kacsaúsztatónak, vagy boncasztalnak hívjuk, és nem igazán értjük, hogy egyáltalán ötlet szintjén hogyan merülhetett fel egy ilyen demópult bárkinek is a fejében. Ha figyelmesen nézitek a videót, látható, hogy egy alkalmazott folyamatosan törölgeti egy kendővel a krómozott felületet, feltehetően közben keresetlen szavakat intéz magában Angelához.

takarit

Azon kívül, hogy a krómozott asztal mennyire elüt az Apple Store-okban megszokott fa bútoraitól, ismerve az ilyen boltokba betérő látogatók számát, elképesztő ujjlenyomat mágnes lehet a hatalmas króm felület. Ráadásul maga a demó sem túl meggyőző. Egy halacska úszkál a kijelzőn, amit aztán ha erősen megnyomunk hullámokat kelt. Csakhogy volt már ilyesmi évekkel ezelőtt is. Koi Pond névre hallgatott az alkalmazás, és az ujjunkkal kelthettünk kis hullámokat a virtuális medencében. Ehhez nem kell, és nincs is értelme Force Touch használatnak.

Az is jól látszik a videón, hogy a boltban nézelődő embereket szinte teljesen hidegen hagyja a “boncasztal”. Ha valaki mostanában bemegy egy Apple Store-ba, láthatja ahogy folyamatosan érdeklődök bámulják az üveg alá kipakolt, szinkronban demózó Apple Watch-okat. Az iPhone-oknál is mindig sokan szokták próbálgatni a készülékeket, és a normál demó iPhone-okon sokkal jobban tesztelhető a 3D Force Touch is. Ebben az esetben a tömeg elmarad. Nem is meglepő, valószínűleg pont 10 másodpercig lehet érdekes nyomkodással hullámokat generálni.

Tény, hogy érdekességnek jó lehet a videón látható krómozott pult, de nem fogadnánk nagy tétben rá, hogy elterjed, és minden Apple Store-ban helyet kap egy ilyen monstrum. Mondjuk reméljük is, hogy sosem kell ilyen asztalt berakni az iSTYLE boltjaiba, mert gyanítjuk, hogy a kollégák tömeges öngyilkosságot követnének el, ha az iPadek és iPhone-ok kijelzője mellett, még egy ilyen hatalmas krómfelületen is egész nap az ujjlenyomatokat kellene takarítaniuk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!