imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kipróbáltuk az iPhone XS Max-ot

Megnéztük hogyan teljesít hosszabb távon!

Kamera- és mikrofon-hozzáférések szabályozás iOS-en


Személyes adataink védelme szerencsére fokozatosan hangsúlyosabb szerepet kap, egyre többen figyelnek oda, hogy kivel, mit osztanak meg. Ne legyen kivétel ez alól a kamera és a mikrofon jele sem. Megmutatjuk, hol tudod szabályozni a hozzáféréseket!

Nagy plusz érv nálam az iPhone, és úgy általában az Apple termékei mellett, hogy a vállalat meglehetősen transzparens módon kezeli a személyes adatainkat, és nagyfokú, könnyen elérhető szabályozási lehetőségek biztosít a felhasználók számára.

Ez mostanában eleve különösen érzékeny téma – főleg ha tudod, mennyi mindent tárol el rólad például a Facebook. Személyes adat és személyes adat közt is van különbség, márpedig az egyik legérzékenyebb információ, amit szolgáltatni tudsz a hangod és az arcképed. Biztosan ti is láttatok már leragasztott kamerás laptopot, aminek bár nem sok értelme van, de jól jelzi az általános félelmet attól, hogy valaki leskelődjön utánunk.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy nincs az a védelem, ami meg tudna védeni attól, hogy önként adj ki érzékeny információkat magadról. Márpedig egy csomó alkalmazás kér egyfolytában engedélyt a legkülönbözőbb telefonfunkciókhoz, amire sokan csak reflexből rányomnak.

Itt az ideje egy kicsit tudatosabban kezelni a helyzetet, és felülvizsgálni, pontosan melyik alkalmazások szeretnének hozzáférni a kamerához és mikrofonhoz. Mint említettük, az iOS-en ez pofonegyszerűen megtehető.

  • Csak látogass el a Beállítások menübe
  • Görgess le a az Adatvédelem menüpontig
  • Ezen belül pedig válaszd a Mikrofon lehetőséget
  • A menübe lépve rögtön láthatod is azon alkalmazások sorát, amelyeknek éppen engedélyezett a hozzáférés
  • Ha valamelyiket ki szeretnéd zárni a buliból, egyszerűen csak kapcsold ki a csúszkát a neve mellől; vagy ha egyáltalán nincs már szükséged az appra, töröld le a készülékedről
  • A kamera-hozzáféréssel ugyanígy kell eljárni, annyi különbséggel, hogy az Adatvédelem menüben értelemszerűen a Kamera lehetőséget kell választani

Meg is volnánk, ilyen gyorsan máris egy fokkal biztonságosabb hellyé varázsoltad a telefonod/tableted!

További kezdő tippekért a pörgesd át a Tippek rovatunkat!

MBA_2018

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!