imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kannibalizálja-e az iPhone 6 Plus az iPadet?


Már nagy iPhone-okról szóló első híreknél felmerült az az álláspont, miszerint egy „Apple-phablet” valószínűleg kannibalizálná az iPad-eladásokat, vagyis ahelyett, hogy az emberek egy kisebb iPhone-t iPadet vennének, inkább az 5,5″-es modellt választják, ami mind a két eszközt kiváltja.

Itt az iMagazinon is sokszor visszatérő téma a kommentekben az iPhone 6 Plus tulajdonosok illetve leendő tulajdonosok körében, hogy azért választják a nagyobb modellt, mert így kiválthatják az iPadet. Most a népszerű Pocket app csapata csinált egy felmérést a nemrég megjelent új, nagyobb iPhone-okat használó emberek körében, amiből kiderült pár érdekes dolog – az is, hogy valóban van félnivalója az iPadnek.

Az adatok alapján az iPhone 6 és iPhone 6 Plus-tulajdonosok többet olvasnak a telefonjukon, egészen pontosan 33%-kal több cikket és videót nyitnak meg, mint azok, akik iPhone 5s-t használnak. Az 5,5″-es iPhone 6 Plus esetében pedig még durvábbak a különbségek: akinek hatalmas iPhone-ra váltott, az 65%-kal több cikket nyit meg új telefonján mint a „picike” 4″-es kijelzőn.

Forrás: Pocket Blog.
Forrás: Pocket Blog.

Ami még fontosabb, hogy a nagyobb iPhone-ok bizony kannibalizálják az iPadeket, legalábbis ami a Pocket alkalmazást, illetve a Pocket-felhasználók tartalomfogyasztási szokásait illeti. Korábban a felhasználók 55%-a nyitotta meg a cikkeket az iPhone-ján, és 45%-uk az iPadjén. Az iPhone 6 esetében ez az arány nőtt, 72%-ra, az iPhone 6 Plus esetében pedig még jobban emelkedett, 80%-ra.

Az iPad ettől függetlenül továbbra is népszerű, főleg az esti időszakban, 9 után: ez azt jelenti, hogy az emberek az esti olvasgatáshoz a kanapén vagy az ágyban továbbra is az iPadjüket használják. Ez egyébként tisztán megfigyelhető az iMagazinon is, reggel általában a mobilos látogatók vezetnek (úton munkába, iskolába), napközben mindenki számítógépről nézi az oldalt, délután ismét az élre tör a mobil, majd este átveszik az uralmat a táblagépek.

További érdekes összefüggéseket is felfedeztek a Pocketnál: nagyobb kijelzővel rendelkező eszköz esetén az emberek sokkal inkább hajlamosak megnézni egy videót. Azt is felfedezték, hogy aki iPhone 6-tal vagy iPhone 6 Plusszal mászkál, az nagyobb eséllyel hagyja otthon az iPadjét, például hétvégéken. Persze a nagy kijelzőnek is megvan a maga átka. Ha azt nézzük, milyen napszakban használják az emberek a telefonjaikat, kiderül, hogy a reggeli ingázás közben az iPhone 6 Plus tulajdonosok 22%-kal kevesebb tartalmat olvasnak, mint az iPhone 5/5s vagy iPhone 6-felhasználók.

A fenti adatok természetesen csak egy konkrét alkalmazás használatából adódnak, azonban a Pocket pont egy olyan app, ami a tartalomfogyasztás megkönnyítésére van kihegyezve, és pont olyan területre készült, ahol az emberek inkább az iPadjüket szokták használni. Szóval, még ha az adatokból nem is vonhatunk le feltétlenül szignifikáns következményeket, egyfajta trendet szerintünk jól képesek modellezni. Érdemes továbbá azt is figyelembe venni, hogy az iPhone 6 és iPhone 6 Plus még új készülékek, így elképzelhető, hogy a kezdeti varázsuk miatt használják őket többet a tulajdonosaik. Tim Cook egyébként korábban azt nyilatkozta, hogy az Apple-nek semmi problémája nincs azzal, ha az egyik termékük eladásai egy másik terméküktől vesznek el vásárlókat.

Forrás: Pocket Blog via Quartz. Borítókép: Quartz.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!