imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kapott hideget-meleget az Apple Music első, saját gyártású sorozata


Idén a zenestreaming biznisz új fokozatra kapcsolt: elindult az Apple első saját gyártású sorozata, ami az Apple Music szolgáltatáson keresztül érhető el. De ki mondta, hogy ha az Apple élenjáró a számítástechnikában, akkor jó sorozatot is tud belőle készíteni?

Azt hiszem, nem eretnekség azt mondani, hogy a Planet of the Apps nem jó sorozat, sőt, valahol a közepes és gyenge közt van félúton, nagyon nagy jóindulattal inkább csak súrolja az elmegy jelzőt. Talán ezt még Tim Cook is aláírná, ami egy kifejezetten furcsa helyzet akkor, amikor a sorozat az általa vezetett cég második legfontosabb közösségéről szól, magukról a fejlesztőkről, és arról a platformról, ami dollármilliókat söpör az Apple ajtaja elé, hogy csak talicskával tudják a lóvét valamely közkedvelt adóparadicsomba átlapátolni.

Faramuci helyzet, mi, Mr. Cook? Az innen-onnan összecsipegetett kritikák alapján három olyan tényező van, amivel magyarázható, miért nem lett a Planet of the Apps olyan, amilyen. A műsor dióhéjban: a versenyzőknek 60 másodpercük van meggyőzni a zsűrit arról, hogy az alkalmazásötletük életképes, a továbbjutók kapnak egy-egy mentort, majd az appok felkerülnek az App Store-ba, ahonnan a nézőnk folyamatosan nyomon követhetik a fejlesztéseket.

Exkluzivitás

A sorozat legbocsánatosabb bűne, hogy kizárólag az Apple Music-on érhető el, igaz, az Apple streaming szolgáltatása akár Androidra is letölthető. Aki Apple termékekkel bástyázta körbe magát és érdeklődik az alkalmazások, illetve a programozás és a fejlesztés iránt, annak kézenfekvő, hogy a hétről hétre megjelenő epizódokat ugyanúgy meg lehet nézni iPhone-on, ahogy iPaden, Apple TV-n vagy akár Macen is.

Azonban mivel ez a réteg viszonylag kicsi, a műsor pedig gyakran érdektelen, főleg azok számára, akik a Drake és Jay-Z féle zenéket kedvelik, kevés olyan emberhez jut el a tartalom, akit valóban érdekel. Talán jobb nyitás lett volna a Carpool Karaoke-val megindítani a lavinát, de mégis ez tekinthető a Planet of the Apps legkisebb negatívumának.

A mentoráló brigád

A csapatot 4, inkább a popkultúrából ismert személy alkotja. A brigádban helyet kapott Will.i.am, aki mostanában a zenéjén kívül a bukott Puls okos órájáról és 14 megapixeles kamerával, illetve billentyűzettel ellátott iPhone tokjáról is ismeretes. Továbbá itt van még Gwyneth Paltrow, akinek lifestyle cége áltudományos népbutításról híresült el, Jessica Alba, akinek Honest (mégis hogy jutott ez a név az eszükbe?) néven futó cégének egyik fényvédő terméke súlyos bőrirritációt váltott ki egyes fogyasztóknál, majd cégét 1,5 millió dollárra perelték.

Illetve ne feledkezzünk meg Gary Vaynerchuckról sem, aki valószínűleg többet gondol cége biznisztanácsadásairól és tréningjeiről, mint maguk a tanoncok. Persze ez mind csak a felszín, nem a sikerességük a lényeg, hanem az, hogy mennyire ismertek, és ebben kétségtelenül az élmezőnybe tartoznak mind a négyen. Ha valakivel, akkor velük aztán el lehet adni egy műsort; kár, hogy teljesen hiteltelenek a műsorban alkotott szerepükben.

Irreleváns tartalom, buta alkalmazások

Értem én, hogy egy sorozat nem egyik napról másikra készül el, de az egyáltán nem fér a fejembe, hogyan kerülhetett adásba egy olyan epizód, amiben az egyik fejlesztő AR appjában a mentorok a platformban rejlő lehetőséget látták meg, nem pedig magát a játékot. Ráadásul annak továbbfejlesztésére buzdították a játékost, közvetlenül egy nappal azután, hogy az Apple a WWDC-n bemutatta az ARKit-et, ami minden hasonló ötletet kinyír, hiszen ingyenes és egységes.

Will.i.am csodás ötlete arról, hogy mi lenne, ha a felhasználók beszélhetnének egy virtuális kutyához, ami hozzáfér a felhasználó Naptárához, sőt, még a személyes Instagram fiókjához is, miközben mások virtuális állatát gyilkolássza, nálam végleg kiverte a biztosítékot. Ennek a tetejébe a zsűri még úgy gondolta, hogy mivel félig ő volt az ötletgazda, ezért társalapítóként szerepeljen a versenyző cégében, semmibe véve azt, hogy borzalmas értékeléseket kapott az alkalmazás az App Store-ban.

Az első néhány epizód végigszenvedése után a Planet of the Apps bőven felejthető, a koncepció teljes hiánya mutatkozik meg benne, pedig nagy ötlet volt az Apple-től, hogy tulajdonképpen a saját világukat mutatják be egy reality-n keresztül. Végül is nem ez volt az első és vélhetően nem is az utolsó félresikerült próbálkozása az Apple-nek, reméljük, a Carpool Karaoke már egy fokkal élvezetesebb produktum lesz.

Mindezek ellenére senkit nem szeretnék eltántorítani attól, hogy legalább egy epizód erejéig belelessen a Planet of the Apps-be, ehhez pedig Apple Music előfizetésre van szükség (amit akármikor le is mondhatsz) , ahol jellemzően igen sok zene is van. Legalább 40 millió, de elképzelhető, hogy már annál is sokkal több. Ennyi zenéhez pedig egy jó füles sem árt, az AirPods-ból pedig jelenleg még van néhány kósza darab az iSTYLE-ok polcain. Siess, mert a készletek rohamosan fogynak! Ha esetleg ismét lecsúsztál a vásárlásról, akkor érdemes lehet például egy Beats Solo 3-ban gondolkodni, amely ugyanúgy rendelkezik a mágikus W1 chippel.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!