imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kegyetlen vicces volt az Apple a 90-es években


Igazi gyönszemeket rejt az Apple múltja. Repüljünk kicsit vissza 1994-be, amikoris az egyre inkább terjedő Microsoft megállítására Cupertino igazi humoratombombát dobott le. Freestyle tech-oltás, Apple módra!

A kilencvenes évek közepe felé, amikor épp Michael Spindler volt az Apple vezérigazgatója, a Microsoft egyre nagyobb gondot jelentett az vállalat számára. Ekkorra már javában tartott az a folyamat, ami ma is érződik, miszerint Bill Gates operációs rendszere erősen kezdett sztenderddé válni a háztartásokban.

Az Apple fel szerette volna venni ezzel a tendenciával a versenyt, ezért egy elég merész üzleti váltásba kezdtek. A gondot ugyanis abban látták, hogy míg Windows minden gépen futtatható, addig az Apple operációs rendszere kizárólag a Macintosh-okon. Mit volt mit tenni, ők is belekezdtek egy hasonló stratégiába. Megegyeztek a Power Computinggal, és engedélyezték, hogy más gyártmányú gépeken is futhasson a Mac OS.

De ez csak a terve egyik része volt. Egy csapat bátor, hősies Apple alkalmazott, élükön Dave Garr-rel elhatározta, hogy paródiavideóval mér végső csapást a konkurenciára. Remek stílus, velős odamondások – tényleg hibátlanra sikerültek ezek a művek, még ha lassan 25 év távlatából pontosan tudjuk, hogy a terv üzleti része nem lett sikeres.

A Tommy James & The Shondells I Think We`re Alone Now című számának parodisztikus feldolgozása is megszületett, I Think We’re a Clone Now névvel. A felvétel 1994-ben készült az Apple főhadiszállásán, az Infinite Loop 1-ben. Íme az alkotás, teljes pompájában:

Ahogy hallhattuk, az egész szám tele van különböző akkori utalásokkal és odamondásokkal. A kedvenceim közé tartozik az “a Pentium processzor elég hőt termel egy közepes méretű város felmelegítésére” sor, de még sok szépet kiemelhetnénk.

Garr egyébként láthatóan nagyon belejött a műfajban. Nem elégedett meg egy videóval és saját szakállára kezdett hasonlóan velős műsorgyártásba. Ezek közül is kiemelkedik MC Hammer U Can’t Touch This című slágerének az átirata. Itt sem csak a ruhára és a frizurára érdemes figyelni, hanem a szövegre is. Csak ízelítőül:

“PowerPoint és Windows, Office és NT, talán jobban szeretem majd őket, a lobotómiám után”

Nyilván ma már elképzelhetetlen lenne egy hasonló hadjárat megszületése, épp ezért mentsük is el ezeket a klasszikusokat a lejátszási listánkba, hogy egy-egy szürke, előre megtervezett interjú után emlékeztessen minket: ez az Apple, ugyanaz a vállalt, aki egykor ezeket a videókat berendelte…

Forrás: The Next Web

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!