imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kell nekünk valós idejű arcfelismerés?


Egy kamuapp nagy vihart kavart az arcfelismerő szoftverek körül. Az is kiderült, hogy a Facebook igenis megvédi képeinket. Kérdés, meddig.

A napokban egy rendhagyó applikáció kavart fel nagy hullámokat. A Facezam ugyanis ígérete szerint a telefonunk kamerája előtt álló emberek arcát azonnal felismeri, és összeveti a Facebook adatbázisában szereplő profilképekkel. Ez pedig minden eddiginél inkább túlmegy az ember magánszférájának határain és ijesztő ígéreteket hordoz magában: az utcán bárki azonnal felismerhetővé és beazonosíthatóvá válik egy mobiltelefon segítségével.

Az alkalmazás a Facebookon a fejlesztők által elérhető információkat használja a felhasználókról és párosítja a képekkel. A cég állítása szerint 10 másodperc alatt megvan a művelet, és a tesztek során 70%-os pontossággal működött a felismerés. Amennyiben nem szeretnénk ebben részt venni, sajnos nincs szerencsénk, hiszen mint a 2 milliárd felhasználóval bíró Facebook tagjai, mi is benne vagyunk a fejlesztői adatbázisban. Március 21-re tűzték ki az app publikálását.

Azonban később kiderült, az egész csak kacsa volt. Az appot elviekben egy marketing ügynökség fejlesztette (Zacozo), akik valójában csak készítettek egy designt, felépítettek egy széleskörű kamu vázlatot a projektnek és hírverést csaptak az egész körül. Persze a téma egyből kereszttűzbe került a Twitteren, de a Zacozo látszólag nem törődik ezzel.

Későbbi megkeresésre a cég elmondta: gondolták, egy arcfelismerő applikáció kifejlesztése azonnal ellentmondásos visszhangot kapna.

A hasonló magánszféránkat sértő alkalmazások népszerű témának számítanak a médiában, szóval úgy gondoltuk, hogy ezt is hamar felkapnák.

– mondta a szóvivő.

A cégnek egyértelműen igaza van, azonban érdemes elgondolkozni azon, hogy miért is. Az internet tele van túlzott ígéretekkel és egyértelmű hazugságokkal, azonban a Facezam létezését nem lett volna olyan nehéz elhinnünk. Részben azért, mert az egész megvalósíthatónak tűnik. Az elmúlt öt évben az arcfelismerő rendszerek és szoftverek nagy fejlődésen mentek át, és mára már nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy felismerjünk valakit a segítségükkel az utcán. Gondoljunk csak bele, bűnügyi sorozatokban már ezt látjuk évek óta, valamint a Snapchat, Facebook stb. igen ügyesen ismerik fel az emberi arcot.

Facebook, a mi védelmezőnk

Meglepő módon az elsőszámú probléma egy ilyen alkalmazásnak maga a Facebook. Egy komoly tőketámogatottságú startupnál nem jelenthet gondot a megfelelő arcfelismerő algoritmus megalkotása. A másik oldalon pedig valóban ott van a brutálisan nagy képadatbázis, amivel a Facebook rendelkezik.

Igen ám, csakhogy a közösségi média óriása szeretné, ha ezek a képek nem kerülnének harmadik félhez, így nem tolerálja, ha külső cégek próbálják lehalászni az adatokat a szervereiről.

Ha pedig az egész marketinget e köré a folyamat köré építjük, az biztos, hogy teljesen ki leszünk zárva a Facebookról. Valójában ez is történt: Az első sajtómegjelenést követő 24 órában a Facezam kapott egy e-mailt a közösségi portál jogi csoportjától, hogy valljanak színt a sajtó előtt.

facezam

Ha a Facebook szeretne egy Facezamot, könnyen megtehetné

Van azonban ennek a hírnek egy kevésbé nyugtató oldala is: ha a Facebook szeretne egy ehhez hasonló alkalmazást, akkor könnyen megtervezhetné. A cég már így is készít arcfelismerő modelleket a fotó tagelés rendszerébe, és már ez önmagában megért néhány pert a cég ellen. Az Apple és a Google is rendelkeznek hasonló fényképelemző algoritmusokkal, noha nekik közel sincs akkor adatbázisuk e téren, mint a legnagyobb közösségi portálnak. Komoly kihívás lenne ennyi képet átfuttatni a rendszeren, de ha valaki meg tudja csinálni, akkor az a Facebook.

Oroszországban ez már folyamatban van. Orosz nyelvterületen a helyi iWiW, a Vkontakte tört be először, ám amíg nálunk mindenki áttért a Facebookra, ott a legtöbben maradtak a VK-nál. Ami azonban jóval toleránsabb az arcfelismeréssel szemben: van is egy plugin, ami statikus fotókat hasonlít össze közel 1 milliárd profilképpel. Ráadásul ez egy kifejezetten népszerű szolgáltatás, közel félmillióan használják.  

Az, hogy a Facebook jelenleg ellenzi az ilyen szolgáltatást, nem etikai, mint inkább üzleti döntés. Úgy gondolják, hogy jelenlegi céljaikban nem segítené őket. Azonban ez az irány bármikor változhat, és vajmi kevés ráhatásunk lesz a döntésre.

A kérdés tehát az, hogy meddig gondolja úgy a Facebook, hogy képeink megőrzése fontosabb érték számára, mint azokat kiadni vagy épp információt generálni és eladni belőlük. Addig is, legalább a minimumot megtehetjük, hogy magunk is nehezítsünk az adatbányászok dolgán: fiókunkban alapból ne tegyünk mindent nyilvánosra, és mindig gondoljuk bele, hogy mit kivel osztunk meg.

Forrás: The Verge, Breitbart

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!