imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Képernyőfotók formátumának és a mentési helyének átállítása Macen


Macen gyerekjáték a képernyőfotók készítése, amiket a rendszer automatikusan PNG formátumban az Íróasztalra ment. Ha ezt szeretnénk megváltoztatni, egy kis Terminál varázslatra lesz szükségünk. Lássuk, hogyan is működik!

Az alapértelmezett Maces beállítások szerint Shift+CMD+3 és Shift+CMD+4 billentyűkombinációkkal tudjuk a gépünk képernyőjének tartalmát elmenteni. Ezt a képet a rendszer egész egyszerűen PNG formátumban az Íróasztalra helyezi. A PNG-vel igazából semmi gond nincs, de elképzelhetőek olyan szituációk, amikor egy JPEG-re lenne szükségünk: egyes nyomtatók például nem igazán díjazzák előbbit. Általánosságban az is elmondható, hogy a JPEG egy sokkal univerzálisabb formátum.

Ahhoz, hogy ezt átállítsuk, nyissuk meg a Terminal ablakot, és másoljuk be a következő parancsot: “defaults write com.apple.screencapture type jpg” (idézőjelek nélkül). Majd ha meggyőződtünk arról, hogy véletlen sem mást írtunk be, akkor nyomjunk egy entert. A varázslat már meg is történt, érdemes csekkolni egy próba mentéssel, hogy valóban az történt-e, amit szerettünk volna. A Shift+CMD+3 segítségével készítsünk egy képet, és az Infó megjelenítése opcióval nézzük meg, hogy helyes-e a fájl formátuma. Ez a művelet működik BMP, GIF, PDF és TIF paraméterekkel is, értelemszerűen a parancs végén a JPG-t ezek valamelyikével helyettesítsük.

Eggyel hasznosabb tipp a kimeneti mappa beállítása. Engem például borzasztóan irritál, amikor az Íróasztal tele van hajigálva képekkel. Ehelyett készíthetünk nekik egy külön mappát, ami után oda irányíthatjuk a mentést. Mielőtt még bármilyen parancsot beírnánk a Terminalba, készítsünk egy mappát! Legyen mondjuk az Íróasztalon, és az egyszerűség kedvéért mentsük el Képernyőfotók néven.

Most másoljuk be az utasítást és az elérési útvonalat (vegyük figyelembe a kis- és nagybetűket): “defaults write com.apple.screencapture location ~/Desktop/Képernyőfotók/” (idézőjelek nélkül). Mostantól minden képernyőmentés ide kerül majd. Ha vissza szeretnénk állítani az eredeti Íróasztalra történő mentést, akkor ezt futtassuk a Terminalban: “defaults write com.apple.screencapture location ~/Desktop/” (idézőjelek nélkül).

Szeretnél további érdekes tippekről olvasni? Akkor próbáld ki ezt 7 haladó trükköt, hogy te is a macOS mesterévé válhass! Ha szeretnéd régi géped új Macre cserélni, akkor érdemes átnyálaznod az iSTYLE akciós gépeit, mert most biztosan megtalálod közöttük a neked valót. Legyen MacBook Air, MacBook Pro vagy akár iMac a kiszemelted, most mindegyiket jelentős árengedménnyel tudod megvásárolni.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!