imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Képernyőidő Macen is? Menő lenne!


Főleg, ha úgy valósulna meg, mint ahogy azt a friss koncepció alkotója megálmodta. Önkorlátozások, monitoring és szülői felügyelet egyben!

A Képernyőidő az egyik legérdekesebb új iOS funkció, ami sokak számára nyújt olykor gondolatébresztő információt saját mobilozási szokásaikról. Épp tegnap olvastam egy Facebook csoportban, hogy valaki hasonlót szeretett volna asztali megoldásban. A kérdező úgy érezte, hogy egész nap a net előtt ül, mégse halad a projektjeivel (jelen esetben ez webfejelesztés volt épp), gyanúsan sok a közösségi média, de nem tudja mennyi.

Ezért is tetszett meg Jakob Grozian friss koncepciója, amit a Képernyőidő macOS-es verzióját mutatja be. Saját szavai tökéletesek a leírására:

Az iOS Képernyőidő funkcióját 2018 szeptemberében mutatták be. Egy hónap használat után rájöttem, milyen jól jönne ez az alkalmazás macOS-re is. Alapjáraton az iOS verzióval ellenőrizheted mire is használod a telefonodat, monitorozhatod, hogy milyen gyakran böngészed a közösségi oldalakat, mennyi időt töltesz játékkal, média fájlok hallgatásával stb.

Aztán eszembe jutott, hogy a macOS verziónak is számos felhasználó hasznát venné: a szülők például ellenőrizhetnék gyermekeik számítógépes tevékenységét, más szülők korlátozhatnák ezt az időt. Mindenesetre szerintem egy Mac az esetek többségében munkaeszközként funkcionál, és ha az ember monitorozhatná a használatát, hogy mennyi időt tölt el produktívan és egyéb tevékenységekkel, illetve ha levonhatna egy konklúziót az imént felsoroltakból, akkor sokkal több lenne a motiváció, a produktivitásról nem is beszélve.

Végre talán azon dolgoznánk, hogy ne vesztegessük el azt a drága időt, inkább fordítsuk olyan dolgokra, ahol egyszer biztosan megtérül majd.

Önkorlátozások a produktivitásért

Szépen kidolgozott képeket és funkciókat láthatunk, és egyértelmű, hogy az alkotó sokat gondolkozott a megvalósításon. Azt tetszik benne leginkább, hogy minden eszközünk látható rajta, vagyis tényleg az egyén teljes internetezési szokását lehetne belőle elemezni, akár eszközre lebontva, akár együttesen vizsgálva. Bár esetemben például nehézséget okozna a sok átfedés, amikor aktív a MacBook, éppen az iPhone-on lógok és épp az iPademen is mesét néz valaki. A menübárba feltett kis összesítő pedig kifejezetten jó ötlet:

Olyan érdekes ötleteket is láthatunk, mint a downtime, vagyis egy előre beállított idő, amikor csak bizonyos előre definiált appok működnek, a többi nem. Egyenként is limitálhatjuk az appokat egy időzónában, korlátozhatunk eszközökre, vagy akár a család többi eszközére, mint szülői felügyelet. A vidd le a szemetet vagy elveszek egy óra YouTube-ot kemény büntetésnek tűnik.

Megvalósítható?

Egy-egy ilyen koncepció bemutatásánál (amik zömmel hardveresek szoktak lenni) mindig nagy kérdés, hogy mennyi esélye van a bemutatásnak. Egyfelől egyértelmű az irány, hogy közelebb hozzák az Apple asztali és mobilos operációs rendszerét, így teljesen logikus döntés lenne, ha egy ilyen lehetőség is bekerülne.

Ugyanakkor bármilyen jól hangzik, a desktopos mérésnek van egy borzasztó nagy nehézsége: a böngészők. Ugyanabban a programban töltjük az időt munkára, közösségi médiára, tartalomfogyasztásra egyaránt. Amíg ez a mobiloknál tökéletesen tagolható az appokra, a desktopon nem lehetséges. Vagy be kellene látnia a macOS-nek az aktív tabba és az URL-eket osztályoznia kéne, vagy át kéne állnunk itt is külön appos megoldásokra. Egyik sem életszerű, legalábbis nem azonnal.

Te mit használnál ebből a koncepcióból, ha az ötlet egy varázsütésre elérhető lenne? Vajon mennyire szörnyű képet mutatna a destop használatod? Egyáltalán használod az iOS Képernyőidő funkcióját?

Forrás: Behance

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!