imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Képernyőidő Macen is? Menő lenne!


Főleg, ha úgy valósulna meg, mint ahogy azt a friss koncepció alkotója megálmodta. Önkorlátozások, monitoring és szülői felügyelet egyben!

A Képernyőidő az egyik legérdekesebb új iOS funkció, ami sokak számára nyújt olykor gondolatébresztő információt saját mobilozási szokásaikról. Épp tegnap olvastam egy Facebook csoportban, hogy valaki hasonlót szeretett volna asztali megoldásban. A kérdező úgy érezte, hogy egész nap a net előtt ül, mégse halad a projektjeivel (jelen esetben ez webfejelesztés volt épp), gyanúsan sok a közösségi média, de nem tudja mennyi.

Ezért is tetszett meg Jakob Grozian friss koncepciója, amit a Képernyőidő macOS-es verzióját mutatja be. Saját szavai tökéletesek a leírására:

Az iOS Képernyőidő funkcióját 2018 szeptemberében mutatták be. Egy hónap használat után rájöttem, milyen jól jönne ez az alkalmazás macOS-re is. Alapjáraton az iOS verzióval ellenőrizheted mire is használod a telefonodat, monitorozhatod, hogy milyen gyakran böngészed a közösségi oldalakat, mennyi időt töltesz játékkal, média fájlok hallgatásával stb.

Aztán eszembe jutott, hogy a macOS verziónak is számos felhasználó hasznát venné: a szülők például ellenőrizhetnék gyermekeik számítógépes tevékenységét, más szülők korlátozhatnák ezt az időt. Mindenesetre szerintem egy Mac az esetek többségében munkaeszközként funkcionál, és ha az ember monitorozhatná a használatát, hogy mennyi időt tölt el produktívan és egyéb tevékenységekkel, illetve ha levonhatna egy konklúziót az imént felsoroltakból, akkor sokkal több lenne a motiváció, a produktivitásról nem is beszélve.

Végre talán azon dolgoznánk, hogy ne vesztegessük el azt a drága időt, inkább fordítsuk olyan dolgokra, ahol egyszer biztosan megtérül majd.

Önkorlátozások a produktivitásért

Szépen kidolgozott képeket és funkciókat láthatunk, és egyértelmű, hogy az alkotó sokat gondolkozott a megvalósításon. Azt tetszik benne leginkább, hogy minden eszközünk látható rajta, vagyis tényleg az egyén teljes internetezési szokását lehetne belőle elemezni, akár eszközre lebontva, akár együttesen vizsgálva. Bár esetemben például nehézséget okozna a sok átfedés, amikor aktív a MacBook, éppen az iPhone-on lógok és épp az iPademen is mesét néz valaki. A menübárba feltett kis összesítő pedig kifejezetten jó ötlet:

Olyan érdekes ötleteket is láthatunk, mint a downtime, vagyis egy előre beállított idő, amikor csak bizonyos előre definiált appok működnek, a többi nem. Egyenként is limitálhatjuk az appokat egy időzónában, korlátozhatunk eszközökre, vagy akár a család többi eszközére, mint szülői felügyelet. A vidd le a szemetet vagy elveszek egy óra YouTube-ot kemény büntetésnek tűnik.

Megvalósítható?

Egy-egy ilyen koncepció bemutatásánál (amik zömmel hardveresek szoktak lenni) mindig nagy kérdés, hogy mennyi esélye van a bemutatásnak. Egyfelől egyértelmű az irány, hogy közelebb hozzák az Apple asztali és mobilos operációs rendszerét, így teljesen logikus döntés lenne, ha egy ilyen lehetőség is bekerülne.

Ugyanakkor bármilyen jól hangzik, a desktopos mérésnek van egy borzasztó nagy nehézsége: a böngészők. Ugyanabban a programban töltjük az időt munkára, közösségi médiára, tartalomfogyasztásra egyaránt. Amíg ez a mobiloknál tökéletesen tagolható az appokra, a desktopon nem lehetséges. Vagy be kellene látnia a macOS-nek az aktív tabba és az URL-eket osztályoznia kéne, vagy át kéne állnunk itt is külön appos megoldásokra. Egyik sem életszerű, legalábbis nem azonnal.

Te mit használnál ebből a koncepcióból, ha az ötlet egy varázsütésre elérhető lenne? Vajon mennyire szörnyű képet mutatna a destop használatod? Egyáltalán használod az iOS Képernyőidő funkcióját?

Forrás: Behance

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!