imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Képregény az iTunes Store felhasználási feltételeiből


Letöltünk egy új szoftvert, feliratkozunk egy új szolgáltatásra, frissítünk egy programot – valljuk be, a legtöbbször csak simán bepipáljuk a szerződések elfogadására vonatkozó jelölőnégyzetet, vagy rábökünk az „Elfogadom” gombra anélkül, hogy akár csak egy sort is elolvasnánk abból, amire éppen rábólintunk.

Ez nem is meglepő, hiszen a különböző licencszerződések és általános szerződési feltételek száraz jogi szakszövegek, amiből az átlagember sokszor ki sem tudja hámozni a lényeget. Legutóbb arról adtunk hírt, hogy egy ügyvéd kiemelt pár érdekességet az El Capitan licencszerződéséből, most pedig bemutatjuk Robert Sikoryakot, aki elhatározta, hogy képregényt rajzol az iTunes felhasználási feltételeiből ITUNES TERMS AND CONDITIONS: The Graphic Novel címmel.

Jim Davis stílusában (Garfield)
Jim Davis stílusában (Garfield)

Robert nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen nem egy könnyed, és főleg nem egy rövid olvasmányról van szó, ami képregényes formában 94 oldalas hosszt eredményez. Hogy további csavart vigyen a dologba, az amerikai képregényrajzoló minden oldalt más és más stílusban rajzol meg, vagyis van Garfield-szerű oldal, (Jim Davis), Snoopy-utánzat (Charles M. Schulz) vagy éppen Dick Tracy-utánérzés (Chester Gould). A rajzok mind fekete-fehérek, de így is nagyon jól beazonosíthatók az egyes képregények és a híres rajzolók stílusjegyei.

Hergé stílusában (Tin Tin)
Hergé stílusában (Tin Tin)

A képregények főszereplője nem más, mint Steve Jobs, bár különösebb sztorit nem kell várni, inkább az adott rajzolókra jellemző környezetben és stílusban láthatjuk a szereplőket, a szövegek pedig a szerződés sorai, amik nem igazán kapcsolódnak a látottakhoz. Persze ennek ellenére – vagy éppen ezért – néha elég mókásnak tűnnek, és még az is lehet, hogy így apránként tényleg lesznek olyanok, akik az egész szerződést elolvassák, és nem csak a képeket nézik meg.

Don Heck és John Romita stílusában (Pókember)
Don Heck és John Romita stílusában (Pókember)

Sikoryak egy külön Tumblr-oldalt is létrehozott a projektnek, ide tölt fel minden nap egy oldalt – jelenleg nagyjából féltávnál, az 50. oldalnál járunk. A projektet az alábbi Tumblr-oldalon lehet követni. Ha pedig már képregényekről van szó, érdemes egy pillantást vetni a Steve Jobs életét feldolgozó kiadványra is, melyet Jessie Hartland rajzolt, és mi is írtunk róla korábban.

Forrás: ITUNES TERMS AND CONDITIONS: The Graphic Novel via Cult of Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!