imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kerámia iPhone

Kerámia iPhone?


Pár napja szárnyra kaptak olyan híresztelések, hogy a soron következő csúcsmodelleket kerámia fogja borítani. Ezeknek megyünk most alaposabban utána.

Már számtalanszor leírtuk, hogy a következő iPhone-tól mindenki valami nagy dobást vár. Ennek kapcsán eddig is felmerültek olyan elképzelések, hogy a jól bevált, megszokott alumínium helyét egy új anyag veszi át. A legtöbb tipp idáig az üvegborításra érkezett, ennek egyik előjelének vették a Jet Black már-már üveghatású bevonatát.

Most olyan találgatások szabadultak el, amelyek azt feltételezik, hogy a ház esetleg kerámiából lesz. Az egész ügy onnan eszkalálódott, hogy cirkóniummal edzett kerámia gyártására vonatkozó Apple szabadalmakat találtak. Ezt erősítendő egy másik levédett eljárást is napvilágra került, amely lehetővé teszi hordozható készülékek kerámia borítását úgy, hogy a rádiójelek nem kerülnek árnyékolásba. Nem beszélve arról, hogy a Watch Series 2 exkluzív kiadása is ebből az anyagból készült.

Apple Watch kerámia

Az Atomic Delight elemzője szerint nem lehet ilyen egyenesen következtetni. Kövessük végig miért.

Az Apple egy hardvergyártó, akiknek elsődleges alapanyaga az alumínium.

Csúcsidőszakban közel egymillió iPhone-t gyártanak le naponta. Még fontosabb, hogy ezek mindegyikét egy alumíniumtömbből faragják ki, 10 mikron pontossággal. És akkor még nem is vettük hozzá az iPadeket, a Mac-eket és a Watch-okat, valamint egy rakat kiegészítőt. Ha ez önmagában nem tűnne elég durvának, akkor itt egy kis levezetés hozzá.

iPhone 7 gyártás

A telefon házait egy gép préseli, majd hajtogatja a megfelelő formára, nagyjából 20 másodperc alatt. Megjegyzendő, hogy elvileg ugyanezzel az eljárással készítik mondjuk a Glock fegyverek vázát is.

Korábban láthattuk, hogy milyen komplex a Jet Black szín elkészítése. De ne higgyük, hogy a többi árnyalat elkészítése sokkal egyszerűbb lenne. A kiinduló fémtömböt formálják, marják, fúrják, csiszolják, hajtogatják, valamint keresztülmennek egyéb kézi, és robottal végezett megmunkálási műveletek során is egyaránt.

Ahhoz, hogy egymillió ilyen komplexitással alkotott terméket készítsenek naponta, belátható, kell pár ezer összehangolt működésű ipari gép, és legalább egy túlméretes shenzheni gyárépület is.

iPhone 7 gyártás

Csak a ház belső felének megmunkálása 3-4 perc percig tart. Eddig dolgozik ugyanis a mikrofúró az alkatrészek leendő helyén. Csak ez a művelet 3000 CNC gépet igényel. Nem véletlen, hogy az Apple a világ legnagyobb CNC és svájci stílusú esztergapad tulajdonosa. Egyes források szerint körülbelül 40 ezer ilyen géppel rendelkeznek.

Könnyen belátható, hogy egy ekkora rendszert és kapacitást nem egy nap alatt építettek ki. Az elemző szerint éppen ezért egy új anyag bevezetésének három lehetséges módja képzelhető csak el.

Bevezetnek egy új anyagot

Hasonlóan a 6061-ről a “series 7000”-es alumíniumra való áttéréshez, elképzelhető, hogy az Apple talál egy teljesen új, divatos anyagot, ami leváltja jelenlegi eljárást egy modernebb, előremutatóbbra, anélkül, hogy drasztikusan változtatni kéne a gépparkon.

Valamilyen szinten hasonló történt az Apple Watch-csal is. Azt most négy különböző anyagból gyártják, de ebből hármat nagyon hasonló eljárással.

Apple Watch kerámia

Arról nem is beszélve, hogy nem lenne szükséges egyből minden iPhone borítását lecserélni, az is lehetséges út, hogy egyszerűen a meglévő borítású modellek mellé bevezetnek egy új, limitált anyagot.

Bevezetnek egy új anyagot, rövid gyártási idővel

Ez az elképzelés egyértelműen a már rebesgetett Liquid Metal-ra alapoz. A különleges anyagnak köszönhetően a házat az öntőformából már gyakorlatilag tökéletes részletességű, hibátlan felületű állapotban lehetne kivenni.

Az Apple már jó ideje exkluzív licensz megállapodásokat kötött a Liquid Metal szabadalmak tulajdonosaival. Az új eljáráshoz közel 20 ezer CNC gépre, és több száz speciálisan átalakított öntőgépre lenne szüksége a cégnek. Viszont a gyártási idő is jócskán rövidülne.

KerámiaiPhone
A kép csak koncepció

Ezt meglépni elég nagy anyagi megterhelés lenne, és technikailag is kihívásokkal teli folyamat. Ettől függetlenül az Apple még így is bőven a kapacitásain belül maradna.

Bevezetnek egy új anyagot, hosszú gyártási idővel

Végül lehetséges, hogy bár találnak egy új anyagot, de annak gyártási ideje nagyjából a mostaniakkal lenne megegyező. Ehhez gyakorlatilag a komplett jelenlegi gépparkot egy az egyben le kellene cserélni.
Ez logisztikailag rémálom lenne, és még csak a hagyján. Valószínűleg lehetetlen olyan gyártót találni, aki 3-4 év kivitelezési idő nélkül, nagyon rövid időn belül képes lenne ilyen mennyiségű masinát összedobni.

Persze elképzelhető, hogy már évekkel ezelőtt berendelték a gépeket, amik most raktárakban várják, hogy működésbe léphessenekk. De ez aligha lehetséges. Egy ilyen volumenű eseményről biztosan hallottunk volna pletykákat már hónapokkal ezelőtt, ha más nem Ming-Ching Kuo-tól, aki amúgy is mindenről ilyesmiről tudni szokott.

Kerámia iPhone 7 Plus
A kép csak koncepció

Nem kérdés, ha kerámia házat akarnak, akkor ez, az utolsó opció játékos egyedül. A prémium órákhoz mellékelt leírások alapján a jelenlegi gyártási technika elég nehézkes. Ha ezt felszorozzuk az iPhone-ok lényegesen nagyobb méretével, nagyságrendekkel magasabb gyártási idejével és számaival, elég érdekes eredményre jutunk.

Az Apple-nek két focipálya méretű égetőkemencére lenne szüksége, amik 36 órás ciklusokban égetnék ki a házakat. Ehhez jönne még két óra megmunkálás, amihez 250 ezer CNC gép kellene. És szükség lenne még további 200 ezer alkalmazottra, akik egész nap csiszolgatnák a kézzel polírozott házakat.

Kerámia
A nagymamámnak már bejött a technológia

Ha nem ez a pokol hetedik bugyra, akkor semmi se. Nem túl valószínű, hogy bárki is rábólíntana Cuperinóban ilyen adatok mellett a kerámiára. Ráadásul én személy szerint semmi eget rengető nemességet nem látok a kerámiában, ami arra ösztönözne, hogy mindenképpen vegyek egy ilyen iPhone-t vagy Watch-ot.

Ellenben mondjuk a Liquid Metallal…

Forrás: Atomic Delights

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!