imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kérdések és válaszok: iOS 9


Rengeteg kérdés merült fel az iOS 9-cel kapcsolatban, most igyekszünk minél több kérdésre választ adni, tehát nem is szaporítanám tovább a szót.

Mi az az iOS 9?

Az iOS 9 az Apple legújabb operációs rendszere hordozható eszközökre. Az újításokról és a funkciókról itt tudsz bővebben olvasni.

Miként tölthetem le az iOS 9-et?

Amennyiben eredeti szoftvert használunk, akkor a Beállításokban, az Általános menü Szoftverfrissítés almenüjében frissíthetünk. Fontos, hogy csak úgy frissítsünk, hogy a telefonunknak legalább 50% a töltöttségi szintje, illetve a frissítést csak akkor tudjuk letölteni, ha Wi-fi hálózatoz csatlakozunk.

Lehetőség van úgy is frissíteni, hogy a telefonunkat a Macünk, vagy PC-nkhez csatlakoztatjuk 30 tűs, vagy Lightning kábel segítségével. Ilyenkor az iTunes esetleges frissítése után lehetőségünk lesz frissíteni a telefonunkat. A frissítéshez szükséges fájlok ilyenkor az iTunesba lesznek letöltve.

Bétát használtam, segítség!

Lehetőség van iOS 9.1 és iOS 9.0 bétáról is frissíteni. Először töröljük a béta profilt, a Beállítások, Általános, Profilok menüből. Léteznek olyan esetek, ahol OTA elérhető a frissítés, de ha nem talál új frissítést, akkor az iTunest kell majd használnunk, tehát frissítsük a legfrissebb verzióra. Ha ezzel megvagyunk, akkor csatlakoztassuk a készüléket. Mindenképp készítsünk biztonsági mentést, mielőtt tovább folytatnánk a procedúrát. Ilyenkor kattintsunk az Frissítésre. Ha ilyenkor sem talál frissítést, akkor tegyük a telefont DFU (Device Firmware Update) módba és csináljunk egy visszaállítást. A biztonsági mentést természetesen nem fogjuk tudni használni, de a telefonunk már eredeti kiadást fog futtatni.

Elképzelhető más módszer is, de ezek a hivatalosan elfogadott módszerek. Ha tipped van, kérlek oszd meg velünk kommentben.

Futni fog az eszközömön az iOS 9?

Ha az eszközöd kompatibilis az iOS 8-cal, akkor az iOS 9 is futni fog a készülékeden. Ezek a készülékek az eszközök:

 • iPad Air 2
 • iPad Air
 • iPad 4
 • iPad 3
 • iPad 2
 • iPad mini 3
 • iPad mini 2
 • iPad mini
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone 6
 • iPhone 5s
 • iPhone 5c
 • iPhone 5
 • iPhone 4s
 • iPod touch 6
 • iPod touch 5
iPad Air 2-m van, de nem működik az osztott képernyős multitasking!

A gyári alkalmazásokkal azonnal működik az újfajta multitasking az ezt a funkciót támogató készülékeken (jelenleg iPad Air 2 és iPad mini 4), azonban a külső fejlesztésű alkalmazásoknál a fejlesztőknek kell beépíteni a támogatást. Sok alkalmazás frissült már, a közeljövőben pedig várhatóan egyre több app fogja támogatni ezt a megoldást. Ez teljes egészében a fejlesztőkön múlik.

Tavaly túl nagy volt a frissítés, javított ezen az Apple?

Természetesen. A pontos számok eltérhetnek, de míg az iOS 8 4,5 GB volt, addig az új operációs rendszer 1,5 GB mindösszesen.

Mi a helyzet a régebbi eszközökkel? Megéri frissíteni?

Minden eszköz más és más, ez az informatika egyik alaptörvénye. Éppen ezért egy eszközön egyes funkciók lassabbak lehetnek, míg mások jelentősen felgyorsulnak. Az általános vélemény az, hogy az iOS 9 sokat javított a készülékek üzemidején, illetve bizonyos mértékű gyorsulás is érezhető. Mivel az alkalmazások fejlesztői általában szeretik az új operációs rendszerek által nyújtott újdonságokat, ezért megéri frissíteni. Természetesen, aki jelenleg egy biztos és jól működő rendszert használ és nem vágyik újdonságra, az ne frissítsen.

Az iOS 9 ingyenes?

Természetesen. A frissítés teljesen ingyenes.

Mikortól lesz elérhető az új iCloud tárhely árazás?

Már elérhető az új árazás. Ehhez el kell fogadni az új Felhasználási feltételeket. 50 GB 0,99 €, 200 GB 2,99 €, 1 TB pedig 9,99 € az új árazás szerint. A jelenlegi előfizetőknek a következő hónapig várni kell a tárhelynövelésre.

Javult az Apple Music az iOS 9-ben?

Mind minden beépített alkalmazás a Zene alkalmazás is átment egy teljesítmény és stabilitás növelésen. Az új app már megbízhatóan és gyorsabban fut, sőt néhány új grafikai elem is belekerült.

Mi a helyzet a Sirivel?

A Siri sajnos továbbra sem tud magyarul. Ellenben viszont lehetőségünk van angol akcentusok között váltogatni. Sőt, rengeteg új kérdésre tudja a választ és általánosságban 40%-kal gyorsabban válaszol.

Minden bemutatott funkció működni fog itthon is?

Magyar bankkártyával nem tudjuk az Apple Pay-t továbbra sem használni. A proaktív nem fog helyeket felajánlani nekünk, ahogy az Apple Maps nem fog tömegközlekedési információkkal sem szolgálni. A Hírek alkalmazás itthon nem jelenik meg, tehát a Spotlight oldalról is lekerül majd. Siri az ismeretlen számokat nem próbálja majd meg kitalálni. Ellentétben minden egyéb funkció működni fog itthon is.

Miért nem tudom használni a Jegyzetek új funkciót akkor?

A jegyzeteket először frissíteni kell, amit egy felugró üzenet ablak közöl is velünk az első indításkor. Itt egyszerűen csak válasszuk a frissítés lehetőséget. OS X Yosemite vagy korábbi operációs rendszerrel így nem fog szinkronizálni az alkalmazás, de az El Capitan már szinkronizál majd vele.

Egyéb kérdésem van!

Ha a kérdésedet nem találtad a fönti listában írd meg nekünk e-mailben, vagy itt a cikk alatt kommentben.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!