imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple vs. Nokia

Keresetet nyújtott be a Nokia az Apple-lel szemben


A Nokia szerint az Apple 11 országban 40 szabadalmát sértette meg. Az Apple nem habozott azonnal beperelte a Nokiát és a céghez kapcsolódó összes cégcsoportot.

Nem szokatlan, amikor a techvilágban a cégek dollár milliókat követelnek egymástól. Ebben a bizniszben a szabadalmi kérdés nem játék. Amint van egy újító ötlet azt azonnal le is védeti az Apple, többnyire olyan országokban ahol nehéz hozzájutni az ezekhez kapcsolódó dokumentumokhoz.

Szellemi termék

Míg a Nokia a butatelefonok királya volt, addig mára már az Apple keresi a legtöbb pénzt a mobilpiacon. És amint valamelyest egyeznek a szabadalomba foglalt technológiák naná, hogy megy a pereskedés. Nem kicsit lehet ezzel nyerni, de annál nagyobbat lehet bukni. Főleg, hogy a Nokiának nem épp rózsás a helyzete az elmúlt évek Windows Phone-ba ragadt rémálmát tekintve.

Persze a Nokiának több specializálódott cégcsoportja is létezik, amik így vagy úgy, de talpon tudtak maradni. Hiába adták kölcsön Microsoftéknak a Lumia brandet egy kis zsebpénz ellenében. A finn mobilgyártócég szerint az Apple több pontban is megsértette az általuk bejegyzett szabadalmakat. Ezek kiterjednek a kijelzőkre, a felhasználói felületre, a szoftverekre, az antennára, a chipekre és a videókódolásra.

Az Apple eddig is fizetett jogdíjakat bizonyos szellemi tulajdonok után, de hiba került a megállapodásokba. Ez egyébként nem szokatlan hiszen, ha senki nem gyárthatna a másikéhoz hasonló termékeket, akkor nem lenne piaci verseny a technológia pedig semerre sem haladna. Emlékszünk még a Samsung vs. Apple perekre, amikben oda-vissza perelték egymást a techóriások?

USA szabadalmak

Az Apple szerint egyébként a Nokia törvénytelen játszmát folytat bizonyos szabadalmakkal. A Nokia álláspontja szerint az Apple nem hajlandó megfizetni nekik néhány a szóbanforgó szellemi termék használati jogát. Az Apple egyébként megtette a jogi lépéseket és alperesnek jelölte meg a Nokia Corporation, Nokia Solutions and Networks Oy és Nokia Technologies Oy cégeket.

Forrás: MacRumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!