imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kész csoda, hogy minden simán ment az első iPhone bemutatóján


2007. január 9-én mutatta be Steve Jobs az első iPhone-t, ami az Apple legsikeresebb terméke lett. A cég szempontjából ezért történelminek is nevezhetnénk azt a prezentációt, amit az akkori vezérigazgató tartott – nézzünk be most a kulisszák mögé!

Hétfőn ünnepelte az iPhone bemutatásának 10. évfordulóját, így ezen a héten több ezzel kapcsolatos cikket is olvashattok majd az iMagazinon. Most azt nézzük meg, mi is történt pontosan a 2007-es Macworld keynote-on, milyen előkészületeket tettek meg a mérnökök és Steve Jobs, hogy minden klappoljon, valamint néhány érdekességről is beszámolunk. Ebben Brian McCullogh és Fred Vogelstein lesz a segítségünkre – Vogelstein egyébként a Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution című könyvében rengeteg érdekes háttérinformációt oszt meg erről az időszakról.

Még mielőtt belevágnánk, egy rövid személyes véleményt is írnék a prezentációról. Arra sajnos már nem emlékszem, hogy pontosan hogyan követtem az eseményeket – élő videós közvetítés nem igazán volt akkoriban –, vagy hogy pontosan mikor láttam először teljes egészében Steve Jobs előadását. Arra viszont igen, hogy nagyon megfogott az egész, a mai napig a legjobb Steve Jobs és a legjobb Apple keynote-nak tartom. Zseniálisan építette fel Steve, voltak poénok, szuper a pillanat amikor leleplezik az újdonság nevét, és ő megáll a színpad közepén… Nagyon össze volt rakva, na.

Ez az tehát amit mi láttunk az egészből: egy vérprofi előadás, az utolsó másodpercig megtervezve és tökéletesen kivitelezve. A kulisszák mögött azonban Steve és munkatársai – vagyis, ha belegondolunk, inkább az utóbbiak – eléggé izgulhattak. Az első iPhone-t fél évvel a megjelenése előtt mutatták be, és ekkor még egyáltalán nem volt kész a termék. Nagyjából 100, nem is teljesen azonos prototípus létezett, a szoftver tele volt bugokkal, az antenna nem kommunikált rendesen a processzorral. Ez utóbbi annyira komoly probléma volt, hogy az Apple a hatalmas titoktartást sutba dobva mérnököket vitt Cupertinóba a Samsungtól (processzor) és az Infineontól (mobilkommunikációs chip), hogy segítsenek megoldani a problémát.

Steve Jobs és az első iPhone

Steve-től nem azt szoktuk meg, hogy félig kész termékeket demóz a színpadon (persze neki is voltak azért nehéz és vicces pillanatai), és ő sem ezt szokta meg. Addigra a hangulat a tetőfokára hágott, mindenki arra számított, hogy az Apple bemutatja az első telefonját, még a „Jézustelefon” nevet is ráaggatták. Minden év januárjában tartották a Macworld konferenciát, melyen hagyományosan elég erősen jelent volt maga az Apple is, sőt, Steve Jobs is minden alkalommal tartott előadást miután visszatért a céghez. A felhasználók várakozása mellett az AT&T részéről is nagy nyomás nehezedett a cégre, ők ugyanis úgy szerződtek le az Apple-lel, hogy semmit nem tudtak a telefonról, és fennállt a veszélye, hogy kihátrálnak a megállapodásból, ha végre nem pillanthatják meg, miről is van szó.

Az Apple tehát megszállta a San Franciscó-i Moscone Centert, hogy előkészítsék a Macworld nyitóeladását. Az iPhone-t addig mindössze néhány ember láthatta a maga valójában, a nagy napra szánt 24 demókészüléket például egy kevés feltűnést keltő magányos Apple-alkalmazott vitte el a konferencia-központba az Acurája csomagtartójában – egy másik autó azért követte viszonylag kis távolságban, amiben az Apple biztonsági emberei utaztak. A mérnök attól félt, mi történik ha balesetet szenved, és tönkremennek a demótelefonok.

Steve Jobs és az első iPhone

Steve Jobs hat teljes napon át gyakorolta az előadást, egészen az utolsó órákig azonban nem sikerült egyszer sem hiba nélkül végigmutogatni az első iPhone újdonságait. Volt amikor leszakadt a netről, volt, hogy eldobta a térerőt, máskor pedig egyszerűen csak kikapcsolt a telefon. Andy Grignon – aki a vezeték nélküli technológiákért felelt a fejlesztéskor – így emlékszik vissza ezekre a pillanatokra a fent már említett Doghfight című könyvben:

Nagyon gyorsan nagyon kényelmetlenül éreztük magunkat. Nagyon ritkán láttam Steve-et ennyire tanácstalannak. Volt persze, hogy megtörtént. A legtöbbször azonban csak egyenesen rád nézett, és szigorú, emelt hangon azt kiabálta: »Elbaszod a cégem« vagy »Ha elbukunk, az miattad lesz!«

Steve Jobs és az első iPhone

A mérnökök végül találtak egy megoldást: összeállítottak egy pontos menetrendet arról, mit lehet és milyen sorrendben megmutatni a telefonon. Steve egyáltalán nem térhetett el ettől, mert akkor nagy eséllyel lefagyott volna az iPhone. Pontosan olyan sorrendben kellett megmutatnia a funkciókat, ahogyan azt a mérnökök kitalálták. Elküldhetett például egy e-mailt, és utána böngészhetett az interneten, fordítva azonban elszállt volna a szoftver.

Voltak azonban más trükkök is. Csináltak egy teljesen különálló, rejtett Wi-Fi-hálózatot, amin csak Steve Jobs iPhone-ja lógott, hogy biztosan ne legyen semmi probléma a színpadon. (Jó kérdés, hogy ez miért nem jutott eszükbe három évvel később, amikor pont ezzel szenvedett Steve az iPhone 4 bemutatója során). És mi a helyzet a mobilszolgáltatással? Nos, az AT&T egy külön „adótornyot” telepített a helyszínre, hogy az első telefonhívás során biztosan minden rendben menjen. A demókészülékek szoftverét ráadásul úgy módosították a programozók, hogy mindenképp maximális térerőt mutasson, függetlenül attól, hogy ténylegesen milyen a vétel.

Az első iPhone

A Macworld hagyományosan a CES-szel egy időben volt (ez utóbbi most is éppen zajlik Las Vegasban), ezért Steve Jobsnak fontos volt, hogy minden médiafigyelmet elszipkázzon a másik showtól. Ez tulajdonképpen sikerült is neki: McCullogh szerint riporterek, újságírók és bloggerek hadserege lepte el a McCarran repteret a bemutató előtti napokban, hogy visszarepüljenek San Franciscóba az Apple eseményére.

Azon a bizonyos keddi napon közönség soraiban egyébként ott ült Andy Hertzfeld, Bill Atkinson és Steve Wozniak is – az eredeti Macintosh-csapat tagjai. Steve mindenképp szerette volna, ha jelen lennének a szerinte történelmi eseményen, ami legalább akkora változást hoz az Apple életébe, mint annak idején a Macintosh. Eddy Cue így emlékszik vissza a nagy napra Brent Schlender és Tetzeli Rick Becoming Steve Jobs című könyvében:

Az iPhone volt mindennek a csúcspontja Steve számára, és én is szinte mindent a fejlesztése során tanultam meg. Ez volt az egyetlen esemény amire elvittem magammal a feleségemet és a gyerekeimet. Azt mondtam nekik: »Valószínűleg ez lesz a legnagyobb dobás az életetekben.« Lehetett érezni. Egyszerűen tudtad, hogy hatalmasat szól majd.

Steve Jobs és az első iPhoneA legendás bemutató végül hiba nélkül lezajlott, McCarran szerint ha megfigyeljük Steve-et, az is látszik rajta, hogy ő maga sem hiszi el, hogy minden működik amit éppen mutogat. Talán ezért ennyire felszabadult a prezentáció során, na meg persze a rendkívül hálás közönség is sokat segíthetett abban, hogy tényleg élete legjobb előadását tartsa meg.

És azok, akik a kulisszák mögött dolgoztak az azt megelőző napokban a demón? Nos, ők a sikeres keynote után irtózatosan berúgtak. Andy Grignon eleveníti fel az ünneplést:

Ez volt a bármelyikünk által valaha látott legjobb demó. A nap hátralevő része igazi lealjasodás volt az egész iPhone-csapat számára. A bemutató után egész nap csak ittunk a városban. Elég durva züllés volt, de nagyon jól esett.

Forrás: Internet History Podcast.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!