imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Schillerjú – A hibrid gépekről és a Chromebookról is faggatták az Apple alelnökét 


Phil Schiller, a cupertinóiak veteránja a CNET-nek adott interjúban mesélt a vadiúj Magic Keyboard fejlesztéséről, a pillangó mechanikát ért kritikákról, s még a Chromebookról is kifejtette a véleményét.

Phil Schiller már afféle házi legenda az Apple-nél. A cég marketingért felelős alelnöke 1997-ben, a Flash-t is kifejlesztő Macromediától igazolt a vállalathoz, azóta pedig szinte az összes fontos termék megszületéséből kivette a részét. Az ő ötlete volt például az iPod jellegzetes clickwheel-kialakítása, de az eredeti iPhone csapatában is oszlopos tagnak számított. Az új 16″-es Macbook Pro megjelenésének alkalmából a CNET-nek adott interjút, melyben többek között a profiknak szánt gép új billentyűzetéről mesélt.

A napokban debütált modell klaviatúrája ugyanis ejtette a 2015-ben bemutatott butterfly technológiát, aminek bizony nem sikerült mindenkit meghódítania. Ebben a kezdeti minőségi gondok mellett szerepet játszhatott az is, hogy a pillangós gombok hangja és leütési érzete is nagyban eltér attól, amit korábban megszoktunk a cég termékeitől. A 16”-es Macbook Pro billentyűinek tervezésénél ezért inkább a jól bevált ollós mechanika mellett döntöttek a cupertinóiak, a végeredményt pedig az Apple  népszerű asztali kiegészítője után Magic Keyboardnak nevezték el.

A CNET munkatársával beszélgetve Schiller kiemelte, hogy a fejlesztés során közvetlenül a pro felhasználókkal konzultáltak, s az ő szükségleteik mentén alkották meg a hagyományos technológiára építő új billentyűzetet. A kulisszatitkok részletezésében kitért arra is, hogy a tökéletes működéshez mindenekelőtt a laptopok eltérő dőlésszögéhez kellett igazítaniuk az asztali Magic Keyboard ollós szerkezetét. Az alelnök szerint még a pszichológiába is belekóstoltak, amikor azt vizsgálták, hogy mitől válik igazán kielégítővé egy gomb lenyomása. Kiemelt figyelmet fordítottak a billentyűk által megtett út hosszára, a gombok méretére, valamint a köztük lévő ideális távolság megtalálására is.

Az interjú szerzője megpróbálta kideríteni, hogy az új varázsbillentyűk később vajon más modellekben is felbukkanhatnak-e, ám erre Schiller csak annyit mondott, hogy egyelőre a pillangó mechanika is gyártásban marad.

A butterfly keyboarddal kapcsolatban az alelnök megjegyezte, hogy a harmadik generációra már az a technológia is rengeteget fejlődött, legnagyobb erősségeként pedig a stabil kialakítást és a sima gépelési érzetet említette. A CNET újságírója rákérdezett, hogy miként érintették a pillangós szerkezetet illető kritikák, amire a tapasztalt marketinges diplomatikusan azt válaszolta, hogy ilyenkor a dolog túlreagálása helyett inkább hátrébb lépnek, alaposan tanulmányozzák a felhasználói visszajelzéseket, s dolgoznak a probléma megoldásán.

A kérdezősködés a Touch Bar témakörét sem kerülte el. Az alelnök kifejtette, hogy a Macbook Pro tervezésénél az erre vonatkozó felhasználói véleményeket is behatóan vizsgálták. Elmondása szerint sokan megszerették a TB érintős felületét, ugyanakkor számos vásárló panaszkodott a fizikai Escape-gomb hiányára. A fejlesztés során ezért az arany középút jegyében úgy döntöttek, hogy a 16”-es MBP a Touch Bar mellé a hagyományos Esc-billentyűt is megkapja.

Schillernek arra a kérdésre is felelnie kellett, hogy miként illeszkedik a profiknak szánt iPad Pro a szintén profiknak szánt Macek világába. Az alelnök erre úgy válaszolt, hogy a táblagép egy teljesen külön termékkategória. Annak kimondását érezhetően kerülte, hogy az egyik nem helyettesítheti a másikat, hiszen ez némiképp ellentétben állna a cupertinóiak híres kampányával, mely szerint az iPad napjaink új személyi számítógépe. Ehelyett válaszában inkább arra fókuszált, hogy a két eszköz miben egészíti ki egymást. Példaként a Sidecar-t hozta fel, melynek segítségével lehetővé válik, hogy az Apple Pencillel az iPadünkről dirigáljuk a Mac-en futó alkalmazásokat.

Egy másik kérdésre reagálva Schiller megerősítette, hogy nem várható a táblagép és a Mac összeolvadása. Az alelnök szerint egy ilyen lépés nem összeegyeztethető az Apple nézeteivel, mert az ebből születő hibrid csak egy köztes megoldást nyújtana, mely nem lehet olyan hatékony, mint az önálló eszközök. A Macet a legjobb személyi számítógépnek, az iPadet pedig a legjobb táblagépnek nevezte azzal a kiegészítéssel, hogy a jövőben is ehhez tartják magukat. Schiller még egy érintőképernyős Mac ötletét is kizárta. Indoklása szerint ugyanis a mérnökök erőfeszítéseit érdemesebb inkább arra irányítani, hogy a trackpad + billentyűzet élményét tökéletesítsék.

A CNET újságírója arról is érdeklődött, hogy az alelnök miként vélekedik a Chromebook növekvő népszerűségéről az oktatási szektorban. Erre Schiller úgy felelt, hogy a Google terméke az olcsósága miatt tudta megvetni a lábát az osztálytermekben, s igazán csak a kötelező tesztek megírására jó. Ezzel szemben a 6-15 évesek körében kiemelkedően népszerű iPadet a tanulás legjobb eszközének nevezte, magyarázatként pedig többek között a Swift Playgrounds alkalmazást említette, amely a gyerekeket segíti a kódolás megismerésében.

Az interjúban szóba került még a Mac „buzgó” rajongótábora is, ám Schiller kerülendőnek nevezte a kifejezést, mert szerinte az azt sugallja, hogy vallásos fanatikusokról van szó, pedig vásárlóik egyszerűen csak szeretik az Apple számítógépét.

Forrás: CNET  

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!