imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Készíts saját mappát a Shortcutoknak


A Shortcuts (Parancsok) alkalmazás segítségével sokkal egyszerűbben kezelheted és automatizálhatod mindennapi feladataidat iPhone-on vagy iPaden, arról nem is beszélve, hogy mennyi időt spórolsz vele.

Ha téged is legalább annyira érdekel az optimalizálás, mint minket, valószínűleg neked is jól fog jönni ez az aprócska trükk, amivel saját mappát készíthetsz az összes shortcutodnak (magyar nevén parancsoknak).

Az iOS 12 tavaly szeptemberi debütálásával egy időben az Apple egy Shortcuts néven futó új alkalmazást is bemutatott. Nos, technikailag az app nem számít újnak. A Shortcuts alkalmazás voltaképp egy megújult, gyorsabb és mélyebben integrált verziója a Workflownak.

Mire jók shortcutok?

Mivel az idő drága kincs, kár lenne olyan, mindennap ismétlődő feladatokra pazarolni, amiket a telefonodra is bízhatnál. Pontosan ilyen esetekben jön jól a Shortcuts alkalmazás. Az app segítségével saját parancsokat készíthetsz, melyek segítségével összekötheted a tevékenységeidet számos alkalmazáson keresztül. Például, ha munka után hazafelé veszed az irányt, segít megkeresni a leggyorsabb utat, értesíti a parneredet a várható érkezési időről, és lejátsza a kedvenc podcastodat. Mindezt egyetlen koppintással.

A legjobb dolog ebben az appban pedig az, hogy nem szükséges fejből kitalálnod a parancsaidat. Könnyedén kiválaszthatod a rád vonatkozókat az alkalmazás galériájából, de online forrásokból is tölthetsz le bőven. Ha mégis a magad ura lennél, készíthetsz sajátokat is, kombinálva a 300 beépített tevékenység valamelyikével. Ráadásként, a Shortcuts alkalmazás a legtöbb natív appal is működik: Kontaktok, Naptár, Térképek, Zene, Fotók, Kamera, Emlékeztetők, Safari, Egészség és sok más alkalmazás ami támogatja a Siri Shortcutsot.

Hol találom meg az összeset?

Az összes shortcutod a Shortcuts alkalmazás galériájában pihen. Ha még ennél is hatékonyabban szeretnéd használni parancsaidat, Sirin, a Főképernyőn vagy a Widgeteken keresztül is előhívhatod őket. Elsőre lehet, hogy kissé bonyolultnak hangzik, de megközelítőleg olyan egyszerű, mint az 1×1.

A megoldás: Easy Folder

Az Easy Folder valójában nem igazi mappa, csak egy szöveges fájl az iCloud Drive-odban, ahol a parancsaid listája gyakorlatilag egy teljes menüként jelenik meg. Mondhatnánk úgy is, hogy egy virtuális mappaként működik, amihez hozzáadhatod az összes parancsodat és könnyedén kiválaszthatod a neked tetszőt.

Easy Folder készítése:

Ahhoz, hogy sikeresen letöltsd az Easy Foldert, először magát a Shortcuts alkalmazást kell telepítened a készülékre, ha nem tetted volna meg korábban vagy letörölted volna valami miatt. Ha nincs fent az app, az letöltő oldal automatikusan továbblő téged az App Store-ba, hogy lehúzt a Shortcutsot. Abban az esetben, ha már letöltötted, az Easy Folder figyelmeztni fog, hogy nyisd meg a fájlt a Shortcuts alkalmazásban – ekkor koppints az “Open”-re.

Ezzel importálod az Easy Foldert a Shortcuts alkalmazás könyvtárába, és máris elkezdheted hozzáadni a kiválasztott parancsaidat.

Shortcutok hozzáadása az Easy Folderhez:

  • Koppints a Könyvtár ikonra a jobb alsó sarokban és nyisd meg az Easy Foldert.
  • Majd koppints az “Edit”-re, később pedig az “Add” opcióra.
  • Válaszd ki azokat a shortcutokat a könyvtárból, amiket hozzá szeretnél adni az Easy Folderhez.

Innentől kezdve ha bármikor megnyitod az Easy Foldert, az összes hozzáadott shortcut megjelenik. A továbbiakban pedig könnyedén kiválaszthatod azt a parancsot, amit végre akarsz hajtani – frappáns módja annak, hogy hozzáférj a leggyakrabban használd parancsaidhoz.

Ha valamilyen oknál fogva mégis ki szeretél törölni egy shortcutot a listáról:

  • Koppints az “Edit”-re, majd válaszd a “Remove” opciót.
  • Válaszd ki az összes törölni kívánt shortcutot és koppints a “Done”-ra.

Legközelebb, ha megnyitod az Easy Foldert, a törölt parancsok már nem fognak szerepelni a listán. Ha mégis meggondolnád magad, aggodalomra semmi ok, a Shortcuts alkalmazás könyvtárában továbbra is megjelennek majd a parancsok.

Easy Folder testreszabása

Ugyanúgy mint a shortcutok esetében, az Easy Foldert is testreszabhatod ízlésed szerint. Első lépésként látogass el a Beállításokba:

  • Nyisd meg a Shortcuts alkalmazást.
  • Koppints a Könyvtár ikonra a jobb alsó sarokban.
  • Válaszd ki a (…) ikon az Easy Folder menüsáv jobb felső sarokban .
  • A Beállítások gombot (ami úgy néz ki mint, két csúszka) a jobb felső sarokban találod.

Itt számtalan változtatási lehetőséget találsz:

Név: megváltoztathatod az eredeti (Easy Folder) shortcut nevét

Ikon: megváltoztathatod az eredeti shortcut ikonját – legyen az egy fénykép a Fotók alkalmazából, vagy akár egy szimbólum (aminek ráadásul a színét is beállíthatod).

Hozzáadás a Sirihez: ha a saját hangoddal szeretnél futtatni egy shortcutot Sirin kereszül, meg kell adnod egy egyéni hangparancsot, mint például: “Easy Folder”, “Done”.

Megjelenítés a widgeten: ha csúszka bekapcsolt állapotban van, a parancs meglenik az adott nap Shortcut widgetei között.

Megjelenítés a megosztás lapon: kapcsold be ha más alkalmazásokból szeretnéd használni a parancsot.

Hozzáadás a Főképernyőhöz: ez a funkció sokkal gyorsabb hozzáférést biztosít a shortcuthoz. Koppints rá a “Hozzáadás a Főképernyőhöz” opcióra és a Shortcuts alkalmazás átírányít a Safariba. Itt koppints rá a böngésző “Megosztás” ikonjára, válaszd a “Hozzáadás a Főképernyőhöz” opciót, találj ki egy egyéni nevet az ikonnak és fejezd be a munkamenetet az “Add” opció megnyomásával.

Készen állsz, hogy Te is próként használd a Shortcuts alkalmazást? Neked melyik a kedvenc parancsod?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!