imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Két 8K-s kijelzőt kaphat az Apple Glass


Ezúttal a CNET jutott állítólagos információk birtokába az Apple fejlesztés alatt álló AR/VR szemüvegéről. A források szerint elég bivaly specifikációkkal érdemes számolni, bár a megjelenési dátum is arrébb van még…

Gurman után ezúttal a CNET regélt egy sort az Apple állítólagos AR/VR headsetjéről. A lap névtelen forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a fejlesztés alatt álló szemüveg az új, egyelőre még nem létező technológiáknak köszönhetően megoldaná a virtuális valóság szemüvegek két legnagyobb problémáját: a kábelrengeteget és a nagy sebességű adatátvitelt.

Ehhez még azonban pár elég kemény éjszaka vár a fejlesztéssel foglakozó mérnökökre, hiszen a forrás szerint olyan bivaly specifikációkkal fogják szerelni a gépet, aminek egyelőre még közelébe se jutott az emberiség. Ilyen például a két, egyenként 8K-s felbontásra képes kijelző a lencsénként. Csak az összehasonlítás kedvéért a jelenleg ismert legjobb VR technológiák is csak a 4K határait súrolják szemenként.

Az eszköz egy speciális „dobozhoz“ csatlakozna, amely a vezeték nélküli adatátvitelért lenne felelős. Az ebben rejlő 60GHz WiGig becenevű technológia gondoskodna róla, hogy kábelek nélkül lehessen irgalmatlan mennyiségű adatot pillanatok alatt továbbítani a megjelenítőkre. Ezt jelenleg csak kábelek erdejével lehet elérni, ami érthető okokból erősen korlátozza a felhasználói élményt.

Mindehhez társulna egy külső kamera, amely a környezetet pásztázná – ez lenne felelős gondolom a kiterjesztett valóság funkciókért. A masinát, ha minden igaz az Apple saját fejlesztéső 5 nanométeres processzora hajtaná meg. Ez szintén olyan megoldás, amelyre még egész biztosan várnunk kell, minekután a vállalat jelenleg ismert legerősebb chipje, az A11 Bionic 10 nanométeres technológián alapul.

A fejlesztések T288 kódnéven futnak, és legkorábban 2020-ra várható a megjelenés, azaz bár még akad idő a fent említett technológiák kifejlesztésére, elnézve a specifikációk ambiciózus jellegét, annyira már nem sok.

A 2020-as dátum egybecseng Gurman várakozásaival. Az ismert és megbízható forrásokkal rendelkező jós szerint az Apple Glass saját kijelzővel, külön erre a célra fejlesztett chipekkel valamint egy saját operációs rendszerrel fog érkezni, rOS (reality operating system) néven. Gurman szerint az Apple mostanában pörgeti fel a kutatás-fejlesztéseket, a szükséges technológiák körülbelül 2019-re fognak rendelkezésre állni.

Az AR/VR szemüveggel kapcsolatban Tim Cook sem volt elzárkózó nyilatkozataiban, bár a szokásos “nem elsők, hanem legjobbak” szöveg ismét előkerült a kalapból:

Annyit elárulhatok, hogy jelenleg nem létezik a megfelelő minőségű technológia ehhez. Bármit, amit a közeljövőben látni fogsz a piacon, nem lesz olyan, amivel akármelyikünk is meg lenne elégedve az Apple-nél. Sőt azt gondolom, az emberek többsége sem lesz megelégedve. Le***juk (itt a “don’t give a rat’s [ass]” kifejezést használta, ami az angol szlengben körülbelül a lefordított magyar kifejezést jelenti, talán egy kicsit enyhébben – a szerk.), hogy elsők legyünk, a legjobbak akarunk lenni.

A nyilatkozat alapján annyi tehát biztosra vehető, hogy az Apple fejében is megfordult már a szemüveg gondolata. Ettől függetlenül, ahogy az a névtelen információkkal lenni szokott, nem tudhatjuk biztosan, hogy a CNET forrásai mennyire megbízhatóak. 2020-ig még azért kell aludni párszázat, közben biztosan lesznek még pontosabb infómorzsáink.

Forrás: The Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!