imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Két hasznos újdonsággal frissült a Google Maps iOS-re


Frissült a legnépszerűbb térképes alkalmazás, a Google Maps iPhone-ra és iPadre. A 4.16.0-ás verzióba két praktikus új funkció is belekerült, igaz ezek közül az egyik az androidos változatban már tavaly októbertől elérhető. Itt a „pit stop” és a 3D Touch-támogatás az app ikonján!

A frissítésről szóló blogbejegyzés így kezdődik a Google Maps hivatalos blogján:

Az élet tele van váratlan dolgokkal – olyanokkal, melyek következtében benzinkutat kell keresnünk a semmi közepén, be kell ugranunk egy virágoshoz hazafelé a munkából, vagy épp egy kirándulás közben keresünk egy éttermet. Az ilyen megállók megtalálása és az odanavigálás eddig arra kényszerített, hogy elhagyjuk a navigációs módot a Google Mapsben – így megfosztva minket a forgalmi jelentésektől, a navigációtól és attól, hogy az eredeti úti célunk felé haladjunk.

Mit is jelent ez, ha lehántjuk róla a marketing rétegeit? Azt, hogy mostantól navigáció közben köztes pontokat iktathatunk be a megtervezett útvonalba. Talán meglepő, de eddig nem volt adott ez a lehetőség a Google Mapsben – és egyébként az Apple Maps sem tudja ezt a funkciót mind a mai napig.

Google Maps pit stop

Hogyan működik? Adjuk meg a kiindulópontot és a célállomást, majd kezdjük el a navigációt. Ekkor megjelenik egy nagyító ikon a kijelző jobb felső sarkában, ha erre koppintunk, egy listát kapunk, amiből kiválaszthatjuk, milyen típusú megállót szeretnénk beiktatni útközben: benzinkutat, éttermet, élelmiszerboltot, kávézót. Ha egy egyszerű címet adnánk meg köztes pontnak, akkor sem kell megijedni, csak koppintsunk a kék nagyítóra, és bármilyen címet beírhatunk. Egyszerre egy ilyen pontot adhatunk meg, vagyis például egy teljes városnéző túráról sajnos le kell mondanunk.

A másik apró újdonság iPhone 6s és iPhone 6s Plus készülékek tulajdonosainak, hogy a Google Maps 3D Touch támogatást is kapott (részben…), így mostantól az alkalmazás ikonját erősen megnyomva egy koppintással könnyen elnavigálhatunk a munkahelyünkre vagy otthonra – már amennyiben beállítottuk ezeket a címeket az alkalmazásban vagy a Google-profilunkban. Nekem először valamiért nem működött a funkció, de miután beléptem az alkalmazás beállításaiba előkerült, anélkül, hogy bármint kapcsoltam volna.

Forrás: Google Maps blog via MacStories.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!