imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Két mód arra, hogy iPhone 7 Plust megszégyenítő fotókat készíts


Szeretnél iPhone 7-tel vagy régebbi iPhone-nal készíteni iPhone 7 Plust is megszégyenítő portré fotót? Hiába a duplakamera hiánya, van rá alkalmazás!

Évről évre valamifajta hátrány éri azokat, akik a kisebb modelleket választják, mióta az Apple, sutba dobta Steve Jobs elveit és tepsiméretű telefonokat is készít. Ez a hátrány rendszerint a kameránál nyilvánul meg: hiába kicsi a kezed és emiatt baromi nehéz tartani a péklapátot, ha fotózni akarsz, akkor vagy megszoksz vagy megszöksz. Persze az iPhone 7 Plus duplakamerája se volt ekkora májer, mielőtt a szoftveres támogatás meg nem érkezett hozzá: a portrémód. Azon kívül, hogy az alapmodellben hagyományosan csak egy lencse van, nem sok köztük az eltérés.

De hogyan érik el a fotósok a mélységet a fotóikon? Nagyon egyszerű, a titok az alacsony rekeszértékben rejlik, körülbelül f1.2-2.0 a megszokott egy portrénál. Emellett persze számít a modell távolsága is, így érik el azt, hogy az alany leváljon a háttérről. A telefonfotózásnál ez egy kicsit más, és erről a legutóbb sikerült is egy hatalmas hitvitát indítanunk.

There-is-an-App-for-That

Ezen logika mentén indult el pár tényleg jól sikerült alkalmazás fejlesztése, amik azt kívánják bebizonyítani, hogy ugyanazt az eredményt érhetjük el a kisebbik vagy egy régebbi iPhone-nal, mint a legújabb és legnagyobb iPhone 7 Plusszal. Persze eddig is léteztek hasonló alkalmazások, amik az alacsony mélységélesség hatását próbálták elérni (kisebb-nagyobb sikerrel), de az utóbbi időben erre úgy tűnik, valós piaci kereslet van.

Két alkalmazást találtunk, az egyik a Depth Effects, a másik a Patch: Smart Portrait Editor. Mielőtt bárki fogná magát és beleugrana a fotózási kalandokba, ezeknek megkérik ám az árát. Az első 3.99 euró, a második ingyenesen letölthető, ugyanakkor kapunk egy szép kis vízjelet a fotónkra, szóval később 1.99 eurót kell azért fizetnünk, hogy ez eltűnjön. Arra persze remek alternatíva, hogy kipróbáljuk az alkalmazás funkcióit.

Depth Effects

Az alkalmazáson keresztül használhatjuk a gyári kamera alkalmazást vagy választhatunk a már elkészült fotók közül is. A profibb hatás elérése érdekében az effektpalettán a Blur hatást kell kiválasztani, majd a Maskot. Itt válogathatunk a maszkoló ecsetek alakja között, megadhatjuk annak fedettségét és a méretét is.

depth-effects-iphone-screenshot

Ezután ki kell jelölnünk a fotón, hogy mely területet szeretnénk elhomályosítani, ezt kell beszínezni az ecsettel. Ez egy kicsit nehéz feladat a kis képernyő miatt, de erre is gondoltak a fejlesztők, mivel a megszokott módon bele lehet nagyítani a képekbe.

Annak érdekében, hogy ne úgy nézzen ki a fotónk, mintha újságpapírból vágtuk volna ki, érdemes a legtávolabbi területet 100%-os fedettséggel, majd a témához közeledve, egyre alacsonyabbal beszínezni. Gyakran előfordulhat, hogy elhibázzuk a színezést: ekkor szimplán csak bökjünk a reverse-re, illetve van egy view eszköz is, amivel megnézhetjük, hogyan alakul a képünk.

A tökéletes hatás eléréséhez lehetőségünk van filtereket is rádobálni a fotóra, nekem a lens flare effektek jöttek be a legjobban, igen hangulatossá tudják varázsolni a képeteket.

Patch: Smart Portrait Editor

patch-iphone-screenshot

Ennek az alkalmazásnak az előnye egyben a hátránya is. Ha behívunk egy fotót, akkor automatikusan leválasztja az objektumot a háttérről, és igen 99%-ban ez nem pontos vágást eredményez. Nincs baj, könnyen korrigálható az app bénázása az editing eszköz segítségével. Hozzáadhatunk vagy elvehetünk a kijelölt területhez: itt szintén szükség lehet arra, hogy belenagyítsunk a képbe.

Igazából az egyéni beállítottság kérdése, hogy ha valaki jobban szereti korrigálni a hibákat, vagy ha eleve hiba nélkül szeretné elkészíteni a mesterművet. Én, ha a két alkalmazás közül csak egyet választhatnék, akkor az utóbbira szavaznék. Lényegesen gyorsabb a maszkolás és fele annyiba is kerül, habár így elveszíteném a Depth Effects lens flare effektjeit.

Összegzés

depth-effect-app comparison

Alapvetően az iPhone 7 Plus portré módja a lehető legjobb választás. Ugyanakkor, ha azt nézem, hogy csak ezért nem vennék nagyobb telefont, akkor ez a két alkalmazás nagyon jó alternatívaként szolgál. Ezek mellett a portré mód hátránya, hogy a fényképezés pillanatában a megfelelő helyen kell állnunk, a megfelelő fények kíséretében, ami valljuk be, nem mindig adott. Csak előkapjuk a telefonunkat és készítünk egy fotót, aztán később persze órákig lehet vele szöszölni, és megdöbbentő módon közel hasonló végeredményt tudunk így is elérni.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!