imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple szabadalom

Két új origami iPhone szabadalom


Ismét belepillathatunk az eljövendő készülékek lehetséges technológiáiba. A kulcsszó most a hajlíthatóságon van. De nem is akárhogy, elég meglepő módon csavarná az Apple az iPhone-okat.

Hajlítás, hajtogatás. Amikor utoljára ezekkel a szavakkal találkoztunk az iPhone-ok kapcsán, akkor épp a bendgate dúlt. A helyzet most ennél sokkal rózsásabb, ugyanis a hajlíthatóság most feature lesz, és nem egy újabb gate apropója. Már ha egyáltalán valaha is láthatóak lesznek kész termékben azok az Apple szabadalmak, amikről most szerzett tudomást a nagyvilág.

Rögtön kettő is érkezett belőlük. Az egyik egy félbehajtható telefon koncepciója, a másik pedig egy elég furcsa telefontekercsé.

Hajtogatós

Apple szabadalom

Az Apple először 2013-ban kezdte kutatni a technológiát, legalábbis innentől tudunk róla. A mostani kérelmet augusztus 28-án adták be, és ma nyerte el a cég. Érdekes, hogy a szabadalom nem általánosságban hajtható “készülékről”, hanem konkrétan iPhone-ról beszél.

A védjegyből arra lehet következtetni, hogy az állítólagos jövőbeli iPhone üvegből, kerámiából, műanyagból vagy alumíniumból fog készülni. Tehát azokból az anyagokból, amiket jelenleg is előszeretettel használ a cég. Az érdekesség, hogy ezek mellet feltűnt egy új matéria is, még hozzá a mostanában a technológia ipar területén igen felkapott karbon nanocsöves anyag. Ez tenné lehetővé, hogy jógázni tudjon a készülék.

A vezetőképes karbon nanocsövek képesek jelcsatornákat formálni, amik egyszerre rugalmasak és bírják az anyag törését is – áll a szabadalomban.

Apple szabadalom
Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan újabb szabadalmi harcok indulnak. A legnagyobb rivális Samsung is már évek óta foglalkozik hasonló technológiával, ennek értelmében a dél-koreaiak is rendelkeznek már jó pár elfogadott védjeggyel a területen. Igaz, valószínűleg most kisebb gondjuk is nagyobb ennél.

Tekercselős

A 20160320806 számú szabadalmában az Apple olyan mélyenszántó gondolatokkal vezeti fel a tárgyat, mint:

Az olyan készülékek, mint például a számítógépek, média lejátszók és okostelefonok jellemzően tartalmaznak egy kijelzőt.

De szerencsére Cpt. Obvious hamarosan rátért a lényegre is. Szerintük ezek a kijelzők bizonyos szituációkban kényelmetlenek, szükségtelenül korlátozóak lehetnek, így kívánatos lenne fejlettebb megjelenítővel érkező készülékeket gyártani.

Apple szabadalom
Igen, az ott egy jack. ( :D )

A fejlettebb szóról pedig elég sajátos elképzelései vannak a cégnek:

Egy elektronikus készüléknek lehet akár csőszerű kijelzője is. A kijelző borítását egy belső felszínnel rendelkező struktúra alakítaná ki. Ennek elnyújtott hosszanti tengelye lenne. A borítás anyaga lehetne zafír, vagy más kristályos és áttetsző anyag is. Egy rugalmas kijelzőréteg, mint például szerves, fénykibocsátó diódák (vagy más rugalmas megjelenítő szerkezetek) körbetakarhatják a csöves struktúra belső, hosszanti tengelyét.

Az eszköz tartalmazhat érintés érzékelőt, gyorsulásmérőt, giroszkópot és más szenzorokat is, amelyek beviteli forrásként szolgálhatnak a felhasználók számára. Az eszköz egy vagy több szenzort is felhasználhatna arra, hogy információkat szerezzen a forgó mozgás irányáról, és a képernyő tartalmát ezeknek az adatoknak megfelelően jelenítse meg a rugalmas kijelzőrétegen.

Apple szabadalom
Kicsit régebbi a koncepció, de lehet, hogy ilyesmik lehetnek a készülékek.

Kalapom megeszem, ha ez utóbbi valaha is megjelenik majd a valóságban. Főleg, hogy az Apple megközelítőleg 2000 szabadalmi kérelmet ad be egy évben, ennek jelentős részéből soha nem lesz semmi, így annyira azért nem szabad előre inni a medve bőrére. De kétségtelen, hogy a kerámia, mint a következő iPhone lehetséges anyaga már korábban is szóba jött. Lehet, hogy nem véletlen…

Forrás: DailyMail és Patently Apple

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!