imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Két vegyszer használatát tiltotta meg beszállítóinak az Apple


Két, veszélyesnek tartott vegyi anyag használatát tiltotta meg az Apple a termékei gyártását végző cégeknek egy 22 gyárban lezajlott vizsgálat után. 18 gyárban egyébként egyáltalán nem használták ezeket az anyagokat, a maradék négyben pedig a határérték alatt volt a jelenlétük.

Ettől függetlenül az Apple teljesen betiltotta a használatukat a gyártás során. A két anyag közül az egyik a benzol, melyet tisztításra használnak a gyártók, a másik pedig az n-hexán, ami egyfajta oldószer. Mindkettőt egyébként Macek és iPhone-ok gyártása során használták a beszállítók.

Még márciusban kérték meg a China Labor Watch és a Green America szervezetek az Apple-t, hogy mellőzze ezen vegyszerek használatát. Ezután az Apple egy saját vizsgálatot folytatott le, aminek a végén úgy döntöttek, hiába találtak mindent rendben, illetve hiába volt az anyagok koncentrációja az egészségügyi határérték alatt, inkább megtiltják a partereiknek azok használatát. A tiltás egyébként csak a gyártás utolsó fázisaira vonatkozik.

Az Apple egy levelet is megjelentetett az esettel kapcsolatban a környezetvédelemmel foglalkozó weboldalán, amit Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi igazgatója írt a dologról:

Itt az ideje még jobban teljesíteni ezen a téren, és mi készek vagyunk vállalni ezt a kihívást. Új anyagok és technológiák kifejlesztésbe fogunk befektetni. Egy új tanácsadói testületet állítunk fel, mely a biztonságosabb vegyi anyagok és a szennyezések csökkentésének területén élen járó szervezetek képviselőiből fog állni, hogy teljesen eltüntessük vagy minimalizáljuk a termékeink gyártása során felhasznált káros anyagokat. És figyelni fogunk – kerekasztal-beszélgetéseket szervezünk a részvényesekkel hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat.

Az n-hexán egyszer már okozott gondot az Apple-nek. Egy beszállítójuk, a Wintek használta iPhone-kijelzők tisztítására, mivel gyorsabban párolog el, mint az alkohol. A gyár nem megfelelő szellőztetőrendszere miatt azonban 137 munkást kórházba kellett szálltani. Az esetről az Apple adott hírt a 2011-es, beszállítókról szóló jelentésében, egyúttal azt is elmondták, hogy kötelezték a céget a szellőzőrendszerek áttervezésére. A benzolt pedig rákkeltő anyagnak tartják.

Szerintem egyébként nagyon pozitív az az irány, amiben elindult az Apple az utóbbi időben. Korábban el sem tudtam volna képzelni, hogy ennyi információt osszanak meg a cégről (gondoljunk csak a tegnapi jelentésre), illetve az sem volt jellemző rájuk, hogy reagáljanak a különböző szervezetek „követeléseire”. Mostanában viszont gyakorlatilag folyamatos párbeszédben vannak a különböző szervezetekkel. Szerintem ez egy nagyon jó irány, és üdvözlendő változás, ti hogy látjátok?

Forrás: The Verge. Borítókép: Apple.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!