imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kevesebb a bevétel, mégis többet költ az Apple kutatás-fejlesztésre


A 2016-os harmadik pénzügyi negyedévben tovább csökkentek az Apple bevételei, azonban kisebb mértékben, ahogy az elemzők várták. Ennek megfelelően a részvények elég szépen ki is lőttek. A csökkenő tendencia mellett azonban van egy másik, folytatódó folyamat is: egyre többet költenek kutatás-fejlesztésre. Ha így folytatódik, akkor többet, mint bármikor a cég története során.

Bár már nem vagyunk messze attól, hogy szeptember elején az Apple bemutassa a soron következő új iPhone-t (hogy iPhone 7 lesz vagy 6SE, azt sem tudjuk), mégsem övezi akkora várakozás az új telefont, mint elődeit. Sőt, az átlagos felhasználóktól kezdve Walt Mossbergig inkább a fanyalgás és az elégedetlenség hangjai az erősebbek, miszerint – bár jó az iPhone, de – a konkurencia erősen felnőtt a cupertinóiakhoz, ha nem épp lehagyta őket. Az Apple évek óta mégis egyre több és több pénzt öl kutatás-fejlesztésbe. Persze mindez relatív, ugyanis vannak cégek, amik akár kétszer annyi pénzt is elégetnek K+F-re, mint az Apple, mégsem képesek belőle úgy profitálni: ilyen szempontból elég komoly megtérülési rátával dolgoznak Cupertinóban, azonban az Apple mindig hangsúlyozza, hogy őket nem az érdekli, hogy a világ legértékesebb (nyilvános tőzsdén jegyzett) cége legyenek, vagy hogy irgalmatlan mennyiségeket adjanak el (egymilliárd iPhone), hanem hogy a legjobb termékeket készítsék el, és hogy megváltoztassák a világot.

apple-kutatas-fejlesztes-atlas
Kép: ATLAS

Csak a harmadik pénzügyi negyedévben 2,56 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre az Apple, ami 25%-kal több a tavalyi év hasonló időszakához képest, és a teljes bevétel 6%-át teszi ki, ami szintén rekord. Éves szinten pedig már 7,5 milliárd dollárnál tartanak, így borítékolható, hogy megdöntik a tavalyi 8,1 milliárd dolláros végösszeget. Mit jelent ez? Azt, hogy olyan termékekre és technológiákra költenek most, amelyeket majd csak évek múlva, vagy talán sosem fogunk látni. Ezzel az összeggel egyébként az Apple már lehagyott több autógyártót a K+F pénzeket illetően, és megközelítette a Google-t és a Facebook-ot. Ne felejtsük el azonban, hogy a Google-Alphabet milyen széles körben mozog az okostermosztátoktól (Nest) a robotikáig (Boston Dynamics), Mark Zuckerberg pedig épp drónokról akarja teleszórni a világot internettel.

Mark Zuckerberg és a Facebook szénszálas, napelemes drónja, a Project Aquila.  | Arizona, Egyesült Államok | Kép: Mark Zuckerberg Facebook oldala
Mark Zuckerberg és a Facebook szénszálas, napelemes drónja, a Project Aquila tesztrepülésen. | Arizona, Egyesült Államok | Kép: Mark Zuckerberg Facebook oldala

Amikor 2014-ben bejelentették az Apple Watch-ot, majd tavaly megvásárolhatóvá is vált, kiderült, hogy alsó hangon is legalább 3 éve már gondolkodtak rajta. Az, hogy milyen lesz idén ősszel az iPhone 7 / 6SE, az már évekkel korábban eldőlt. És hogy mire megy a pénz? Apple Car? Jubileumi iPhone (vagy Apple Phone?) jövőre, ami újra felforgatja a mobil piacot? Elképesztően pontos méréseket produkáló, iPhone-tól független Apple Watch 2? Apple virtuális / kiterjesztett valóság, amit Tim Cook is hangsúlyozott? Nem tudjuk. Azt viszont tudjuk, hogy az Apple-nek van elég pénze és türelme, hogy ne rohanjon. Kérdés, hogy a felhasználók mennyire lesznek türelmesek és hűségesek. Persze ha újra megcsinálják azokat a termékeket, amikre már akkor vágytál, amikor még nem is tudtál róla, akkor nincs félnivalójuk.

Forrás: Quartz via AppleWorld.Today Borítókép: Apple

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!