imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Donald Trump

Kevesebb iPhone fogyhat majd Trump miatt


Nem kellett hozzá sok idő, hogy a frissen megválasztott Donald Trump merész kampányígéretei visszacsapjanak. Az elnök most Kína tyúkszemére lépett rá, aminek az Apple láthatja kárát.

Egy országos kínai lap szerint a Népköztársaság kormánya ellenintézkedéseket alkalmazhat, ha a frissen megválasztott amerikai elnökjelölt, Donald Trump megkezdi a kampányában hangoztatott kereskedelmi háborúját az ország ellen. A gyengébb idegrendszerűekben most megállhat az ütő, mivel Kínában az ellenintézkedés a csúnyán nézéstől az atomcsapásig elég széles skálán mozog. Szerencsére ez utóbbitól nem kell tartani, viszont az Apple igencsak ráfázhat.

Az ország ugyanis diszkréten jelezte, hogy ha Trump nagyon keménykedik, akkor elképzelhető, hogy esetleg, valamilyen véletlen folytán az iPhone és az amerikai autó eladásoknál egy kis visszaesés lesz tapasztalható. A Global Times angol nyelvű kínai napilap szerint “naiv” lépés lenne Trump részéről, ha véghez vinné azt a kampányígéretét, ami szerint 45%-os vámot pakolna minden Kínából érkező exporttermékre, illetve valutamanipulátornak nyilvánítaná az országot.

Made in China

Pedig az elnök többször is kilátásba helyezte az elmúlt időszakban a keményebb intézkedéseket, annak reményében, hogy így újra felélesztheti az amerikai gyáripart. Ha ez bekövetkezne, a lap szerint a következő lépésekre lehet számítani:

Kína a szemet szemért, fogat fogért elvet alkalmazná. A Boeing rendeléseket módosítanák Airbusra (ami egy európai cég – a szerk.). Az amerikai autók, és az iPhone-ok piaca visszaeshet, és az amerikai szójabab és kukorica import is leállhat. Valamint Kína az Egyesült Államokban tanuló diákok számát is korlátozhatja.

Idáig a kedves rész, ezután kicsit élesebb hangsúllyal is kifejtik véleményüket a lapnál:

Ha Trump roncsolja a Sino – Egyesült Államok közötti piacot, annak számos amerikai iparcég látja majd kárát. Végül az új elnök elítélhető lenne vakmerőségéért, tudatlanságáért és inkompetenciája miatt, amikért viselnie kell majd a következményeket.

Donald Trump

Az ügy persze több okból is inkább hasonlít egy hidegháború-szerű cicaharchoz. Egyrészt minden létező politikai szakértő, tanácsadó és közgazdász próbálja elkerülni a piaci háborút Kínával, azaz az ország legnagyobb üzleti partnerével. Ahogy egy tüntetésen fogalmaztak:

Már most is piaci háborúban vagyunk. És úgy tűnik, vesztésre állunk, ráadásul elég csúnyán.

Másrészt Trumpnak lehetősége sem lenne 45%-os sarcot kiszabni. Mint elnök, csak bizonyos termékekre vethet ki emelt vámot, de ennek mértéke is maximum 15% lehet, és minössze 150 napig maradhat érvényben. Kivéve persze, ha válsághelyzet alakul ki, de erről ugye szó sincs, legalább is egyelőre. Nem beszélve arról, hogy azért Trump elsősorban egy sok szempontból sikeres üzletember, így valószínűleg ő is csak fenyegetőzött.

Azért biztos, ami biztos, Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnök odacsörgött a Fehér Ház ovális irodájába, hogy kifejtse: az együttműködés az egyetlen megfelelő választás Kína és az Egyesült Államok számára. Ebben egyet is értett a két úriember, megbeszélték, hogy kapcsolatban maradnak, és hamarosan találkoznak. Happy End.

Hszi Csin-ping
Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke

Minden esetre az egészből az egyik legérdekesebb tanulság, hogy az iPhone olyan jelentőségű termékké nőtte ki magát, amivel nagyhatalmak fenyegetőznek. A kérdés, hogy az Apple ennek vajon mennyire örül, hát… Ha tippelnem kéne nem annyira. Főleg, hogy a cég amennyire teheti, szeretne elhatárolódni a politikától.

Forrás: Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!